Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Maček ne more zadrževati blata, ima drisko

Maček ne more zadrževati blata, ima drisko

Pozdravljeni! Naš maček že dalj časa ne more zadrževati blata. Blato spusti tam, kjer se sprehaja, največkrat tam, kjer spi. Prav tako pa spušča blato zunaj na trati pred hišo. Blato je bolj ali manj tekoče. Veterinar pravi, da ne more več zadrževati blata. Ampak, zakaj je potem blato tekoče, če ga ne more zadrževati? Lahko bi bilo tudi normalno (trše). Skratka, kak je za narediti? Odpeljati k drugemu veterinarju? Problem je, ker ga je težko kam peljati. Se upira z vsemi štirimi.

Meow!

Svetoval bi vam da ga vsakič, ko se pokaka izven stranišča, nagonite. Tako se bo naučil kje se kaka in mu bo to prišlo v navado. Dajte mu tudi Linex.

Lep pozdrav Mačo Muri

Kupi primerno škatlo in ga odpelji v škatli…

Mucku dajte probiotik Saccharomyces Boulardii. Samo ta sev mora biti v bakteriji, noben drug sev probiotika. Eno kapsulo odprite, vzemite vsebino in namažite mucku po dlesnih oziroma na kakršenkoli način stresete v usta. Eno na dan. Mimogrede: velja tudi za lastnike.

Sicer je že več kot leto naokoli, ampak vseeno… Poizkusi s spremembo prehrane. Nekaj kar vsebuje več vlaknin, da po domače povedano “drek poštuka”. Lahko so sicer kakšne težave s črevesjem, ampak nisem veterinar, da bi kaj več vedel, le živali imam rad 🙂

Takoj prenehat hranit kot kura. Rabi prepoved mleka, tablete proti zajedalcem in kvalitetnejšo hrano. Mucek ni smetnjak, pač pa zelo specifična karnivorna žival.

Pri nas je bil razlog za drisko WC školjka, v katero je mucka hodila piti vodo, ko nas ni bilo zraven. Pri moji muci smo vse rešili s tem, da je dobila dva obroka razkuhanega riža (zelo razkuhanega), v katerega sem v prvi obrok skuhala dobro razkuhano piščančje belo meso (kuhala sem skupaj in nato spasirala), v drugi obrok riža, pa sem zamešala nekaj briketkov, da se je riž navzel okusa in to je mucko zaprlo. Riž namreč zapira. S tem da samo riža ne bo jedel muc – mora dišati po mesu. Nato pa obvezno preprečiti mački dostop do WC školjke, ker je to velikokrat edini razlog za mačjo drisko – mačka namreč pije vodo na WC-ju, največkrat ko lastnika ni zraven, tako da tega sprva sploh nisem vedela.
Če pazim na WC školjko, da je vedno zaprta in preventivno zapiram tudi tuš kabino, da ne hodi piti vode, v kateri je ostanek dush gela, ima lepo blato in lahko vse je: vlažno hrano, katerokoli in je ok. Pred tem pa so bile nenehno driske. Za prvi ukrep in za svak slučaj, pa imam doma še od prej tudi briketke, ki jih imajo za muce z drisko v trgovinah za živali – takrat sem ji dajala, sedaj jih ne rabi… a dokončno je pomagal riž in zapiranje WC-ja. Ker pa muca rada pije vodo tudi na mestih, kjer vodo malce ukrade, ji posodico z vodo nastavim vsaj na dveh mestih – običajno ima eno opcijo tudi kar v kozarcu, ki samo njen – pitje iz kozarca je bolj zanimivo, kot pitje iz posodice, izgleda. In ta kozarec prestavljam, včasih je tudi na omarici, da je bolj zanimiv (skledica z vodo pa je vedno na istem mestu). Pitje vode je za muco namreč zelo pomembno za zdravje, hkrati pa raje pijejo, če voda ni zraven hrane – moja ima vsaj 2 metra vstran. In pa uporabljam detergent za pranje posode brez vonja, ker so muce občutljive na vonj detergenta in potem zna biti še večja težnja, da ne pije iz skledice, ampak išče druge vire…  Nikoli pa mucka ne kaznujte za nič, ker ne bo razumel, samo bal se vas bo. Moja sprva ni imela težav iti na WC, ko sem bila zraven njenega WC-ja, vse dokler je nisem en dan, ko je imela drisko, takoj po opravljeni potrebi dvignila iz peska, ker sem se bala, da bo stopila v kupček… nato je rabila več mesecev, da se je sploh približala WC-ju, če me je videla kje blizu…pa sem jo dvignila ven takrat zelo prijazno, kaj bi šele bilo, če bi jo kaznovala.

New Report

Close