Najdi forum

Pozdravljeni,
Star sem 20 let in imam težave z anksioznostjo in tesnobo, paničnimi napadi, težko jem v družbi, težko grem ven s prijatelji, približno 1 leto se to že pojavlja. Prav tako imam strah za srce, ker imam aritmijo PSVT in še nisem naročen za aritmologa, drugo sem pa opravil in je srce zdravo.
Torej, psihiatrinja mi je predpisala tablete Lyrica 25mg. Začel sem jemati 2 dni nazaj po eno tableto, potem bom pa povečeval. Zaenkrat stranskih učinkov ni, mogoče malo slabosti ampak ni hudega.
Začenjam brskati po spletu, videih in ugotavljam, da je zelo malo pozitivnih komentarjev za to zdravilo, naj bi postal odvisen (star sem 20 let nočem biti odvisen od tablet celo življenje), prav tako sestavino pregabalin omenjajo, kot drogo v Veliki Britaniji, baje se ne moreš odvaditi od nje. Včasih spijem tudi kakšno pivo ali dva s prijatelji, baje da ne smeš nič piti, ker ima zelo močne učinke potem, seveda ne bi pil dokler se tablet ne bi navadil, potem bi pa tudi lahko kajne ? Zdaj me je začelo res skrbeti, nočem zastrupljati svojega telesa z drogo.. Kaj vi menite o tem zdravilu ?
Lep pozdrav..

Pozdravljeni,

nisem zdravnik in zato nisem strokovnjak za zdravila. Kar vem je to, da se takšni ali drugačni psihofarmaki prehitro predpisujejo. Nedvomno so takšna zdravila nepogrešljiva v nekaterih primerih, vendar v večini težav, ki vključujejo anksioznost, tesnobo in tudi panične napade, bi jih odsvetoval. Ne poznam vaših težav in lahko, da je bilo to zdravilo potrebno za reševanje vaše akutne situacije. Glede na to, da zdravila ne morejo pozdraviti vzrokov za nastanek takšnih simptomov, bi vam v vsakem primeru svetoval, da se usmerite v psihoterapevtsko pomoč.

Razlaga je takšna, da so simptomi (npr. tesnoba, anksioznost, panični napadi, depresija, strah pred boleznimi ipd.) zgolj opozorilo, da je naši psihi potrebno posvetiti več pozornosti. Namreč, naša psiha ima izjemno moč in v primeru, da smo v neravnovesju nam to sporoči s simptomi – tako telesnimi kot psihičnimi. Če se lotevamo zgolj simptomov, bomo lahko večno ujetniki simptomatike, v primeru pa, da se lotimo vzrokov, se simptomi lahko tudi hitro umaknejo, hkrati pa zaživimo bolj kvalitetno življenje. Seveda psihoterapija ni lahka pot, je pa (po mojem mnenju) ena izmed najučinkovitejših metod za ustvarjanje psihičnega ravnovesja in zdravja. Gre za redna srečanja vsaj enkrat tedensko, kjer z metodo zdravljenja – pogovorom oz. bolje rečeno, z vašim raziskovanjem odstranjate tančice svoje podzavesti in s tem zmanjšujete bolezenski pritisk (simptome).

Glede na vašo starost bi vam priporočal poglobljeno psihoterapijo (npr. psihoanalitično psihoterapijo), ki bo, če boste vztrajali, investicija v vaše življenje, ki jo boste lahko želi še dolgo po prenehanju.

Z lepimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Zivjo star sem 22 let in sem dobil pred kakim letom otezeno dihanje oziroma ko diham imam obcutek ko da nediham pravilno vendar mi dih skace preskakuje se zatika kot nekako trzanje diha zraven sem zaradi tega tudi dobival razne panicne napade in depresijo vendar sem to premagal vse kar mi je ostalo je ta dih ki nikakor negre stran imam tudi manj blage spimtompe te pa so trzanje misic po telesu oziroma skakanje za par sekund potem preneha kdaj mi tudi trzne roka ali noga vendar vse to ni tolko motece kot je ta dih.. Veliko sem se v zibljenju sekiral zaradi izgube punce ki je bila noseca vendar me je zapustila in otroka nisem nikol videl tako da me je to kar veliko rasekiralo zraven sem tudi to. Bolecino prekrival z alkohol in uzivanjem drog vendar ne dolgorocno priblizno 4 5 mesecev potem sem s tem prenehal.sem tudi brez vseh teh problemov kadilec marohuane 7 let vendar sem tudi to pustil da bi mi ze dih postal normalen vendar nikjer ni nobenega pobolsanja bil sem pri zdravniku mi je napisal antidepresive z njimi sem odpravil panicne napade in znjimi tudi prenehal vendar to trzanje oziroma stekanje diha pa se kar ostaja in me res zelo zanima kaj bi to lahko bilo ali je sploh kaka resitev ker po enem letu truda da se ta stvar popravi sem izgubil upanje prosim za kakrsnokoli informacijo
Lp

Markyzuziu, pozdravljeni!

Kolikor slišim ste doživeli stresne in težke dogodke in verjamem, da vam je zaradi tega tudi težko. Normalno je, da doživljate na to tudi nek telesni in psihični odziv. Omenjate, da se je oteženo dihanje pričelo pred približno enim letom. Se je takrat dogajalo kaj nenavadnega, presenetljivega? Kolikor vas razumem sta se takrat s partnerko razšla? Ali (še) kaj drugega?

Včasih imamo lahko občutek, da je bolečino lažje prekrivati kot se z njo soočiti. Lahko je to kratkoročna rešitev, ampak za dolgotrajno izboljšanje počutja pa je pomembno, da se z njo soočimo. Antidepresivi lahko pomagajo pri zmanjšanju simptomov, vendar jedra od koder prihajajo simptomi ne morejo ozdraviti. Ste se lahko s kom o vsem tem pogovarjali? Dobro bi bilo, če bi si poiskali tudi psihoterapevtsko pomoč. Verjamem tudi, da se vam bo stanje izboljšalo. Pomembno je, da odprete svoje srce in se soočite s svojim notranjim čustvenim svetom, kar pa je nam samim ali s pomočjo bližnjih velikokrat težko in zato včasih potrebujemo tudi strokovno podporo.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close