LYRICA
Pozdravljeni, vsi skupaj na tem forumu!
Sama imam sicer fibromialgijo in so mi predpisali Lyrico. Deluje baje na bolečinske točke (čeprav je to v resnici neke vrste antidepresiv, tako da povečuje izločanje serotonina) in pri sebi opažam, da se mi je bolečina res nekoliko zmanjšala. Kakšnih stranskih učinkov nimam.
Lp, Stanka
Zdravilo LYRICA( izmišljeno ime naj bi bilo brez učinkovin, slepo zdravilo. Podobno je z zdravilom Placebo, ki pa ima ca 47 %manjši učinek od LYRICA. To navidezno zdravilo vpliva na psiho, kateri vsaj 50 % ljudi misli da jim blaži bolečine . To preberem iz več leterature. Meni je nevrolog predrisal za 2x dnevno jemanje zdravil, Ker so prazna namišljena zdravila bom pač pozoren na učinkonine.. Pa lep pozdrav
Naj te popravim – placebo NI zdravilo in se uporablja pri raznih testiranjih.
Je le pripravek, za katerega testna skupina verjame, da je zdravilo, saj le tako lahko primerjajo učinkovanje pravega zdravila.
In če imajo prejemniki Lyrice za 47% višji učinek kot pa prejemniki placeba, kaže, da je zdravilo učinkovito.
Kopiram:
http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=placebo&hs=1
placébo -a m (ẹ̑) farm. zdravilo brez zdravilne snovi, ki je po videzu in okusu enako kot kako pravo zdravilo, navidezno zdravilo: uporabljati pri poskusu pravo zdravilo in placebo; psihološki učinki placeba ♪
http://sl.wikipedia.org/wiki/Placebo
Placebo (latinsko ugajal bom, iz placere ugajati) je snov, ali poseg, za katerega je prejemnik prepričan, da bo nanj učinkoval blagodejno. Presenetljivo dejstvo placeba je, da kljub nikakršnim kemično-fizičnim spremembam, vseeno velikokrat povzroči predviden učinek, kar je izjemnega pomena v zdravstvu.
Definicija
Placebo (sin. navidezno zdravilo) je indiferentni postopek ali farmakodinamično indiferentna snov, po videzu enaka zdravilu, ki se uporablja zaradi sugestivnega učinka pri zdravljenju ali v kontroliranem kliničnem poskusu. Tako zdravilo ne vsebuje aktivne substance, a zanj bolnik verjame, da je učinkovito. Lahko se nahaja v obliki tablet, ki vsebujejo sladkor (npr. laktozo), injekcij s fiziološko raztopino itd., podoben učinek pa lahko sproži tudi lažji operativni poseg.
V medicini ločimo več vrst placeba:
Pravi placebo – to so preparati, ki posnemajo zdravila, vendar ne vsebujejo zdravilne učinkovine. Običajno vsebujejo le mlečni sladkor ali škrob, lahko pa tudi barvila ali korigense okusa.
Nepravi placebo ali psevdoplacebo – vsebujejo učinkovino, ki pa v konkretnem primeru ne izkazuje znanstveno dokazanega delovanja. Bodisi je odmerek prenizek ali pa učinkovina nima specifičnega učinka pri obstoječi bolezni.
Psihoaktivni placebo – se uporabljajo kot kontrola pri nekaterih študijah zdravil. Nimajo zdravilnega učinka kot primerjalno zdravilo, marveč izkazujejo le njegove stranske učinke.
Sem za začetek vzel pol kapsule Lyrice, ker sem bolj občutljiv in nezaupljiv za “normalne doze” zdravil, ki vplivajo na živčni sistem -pa je bilo še preveč -sem po par minutah kar padel na tla od slabosti in se mi je zdelo, da me bo kar pobralo, tako, da Lyrice več ne poskusim. Ergo to definitivno ni placebo ampak dokaj močna substanca, ki deluje na živčni sistem.
Pa stranskih učinkov je naštetih za pravi mazohizem.
Svetujem previdnost.