luskanje
Pozdravljeni!!!
Stara sem 24 let in imam tezave z luskanjem.
Pred priblizno 3-4 tedni so se mi pojavile luske v predelu pasu in v predelu pod pazduho ( kjer nosim modrc ). Luske imajo premer priblizno 5 mm, koza je normalne barve ( ni videti kaksne rdecine ), mi pa mocno odpada. Ze ko hodim, se mi na oblacilih v trenutku pojavijo luske. Crna oblacila sem prenehala nosit.
En teden sem se mazala s kremo advantan, pa se ni cisto v redu, ampak so se mi luske zdaj razsirile se na prsi. Vem, da se s to kremo ne smem mazati prevec dolgo. Zanima me torej kaj naj naredim? Kaj je temu vzrok? Tusiram se z vlazilnimi geli ( Nivea olje ), po tusiranju pa se obcasno namazem z oljem za otrosko kozo.
Najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav!!!
Spoštovana Dominika!
Z luščečimi spremembami, kakršne opisujete, se lahko kaže več bolezni iz različnih skupin. V poštev pride tako luskavica, ki je kronična bolezen, kot npr. t.i. Pityriasis rosea, ki traja nekaj tednov do nekaj mesecev in postopno popolnoma izgine.
Uspeha zdravljenja z Advantanom ne morem napovedati, dokler ni jasna diagnoza. Pravzaprav bi vam priporočil, da do postavitve diagnoze Advantan opustite.
Svetujem vam, da greste k zdravniku (po možnosti dermatologu), da izpelje diagnostični postopek in uvede ustrezno zdravljenje.
Pozdravljeni!
P. rosea je zanimiva bolezen, ker točen vzrok ni znan, pogosto se povezuje z virozami, zanimivo pa je, da jo pogosto lahko sprožijo tudi sredstva, ki ih dodajajo v blago- torej po izpostavitivi blagu, ki še ni oprano, se lahko pojavijo izpuščaji, ki so tipični za to bolezen.
Značilno zanjo je , da jo močenje še dodatno razdraži, ter se s tem izpuščaj širi.
Bolezen se lahko ponovi.
Na kratko toliko.
Lep pozdrav