Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Multipla skleroza LUMBALNA PUNKCIJA

LUMBALNA PUNKCIJA

Sem prvič na tej strani, lepo pozdravljeni vsi! Tudi pri meni je podan sum na MS. Zanima me, ker jo bom opravila prihodnji teden, koliko časa čakaš na izvid lumbalne punkcije?

Mislim, da bi v kakem tednu morale biti preiskave gotove. Meni, ki sem ležal v bolnici je to trajalo nekaj dni.

Tadeja, jaz sem sla na LP 5. novembra, pa je nevrolog rekel, da bo trajalo kaksna 2 tedna, da bo stvar prisla na vrsto za preiskave, potem pa se par dni, da se pomeni s kolegi in napise mnenje… v glavnem, izvide se cakam:) vmes sem klicala, pa je rekel, da jih se ni.
Lp

Tudi jaz sem dolgo čakala na izvide, približno en mesec.
pozdrav

Zdravo!

Zanimivo……………ne vem………
jaz sem bila punktirana zjutraj…….menda so bili izvidi že isti dan, ma ker sem morala se lezati, mi je samo namignil, da ni glih dobro…..ma naslednji dan, ko sem odhajala domov, mi je ze povadal, da gre za sum na demielinizacijsko obolenje…..

To je zgleda res ful odvisno od zdravnika………
Naj bodo izvidi čimprej, da bo hitro konec Vaše negotovosti in naj pokažejo kaj čim bolj dobrega……..

Danes je pa sonček, zato vam vsem želim sončen lep dan…….
Lp. P.

V novem glasilu združenja je obširen članek o lumbalni punkciji, priporočam branje.

pametno!

Ali obstaja to glasilo tudi v elektronski obliki in se ga lahko dobi preko interneta?

Janc, na zalost glasilo v elektronski obliki ne obstaja, se pa lahko zmeniva, da clanek doma skeniram in ti posljem po e-mailu. Seveda bom rabil tvoj elektronski naslov, ki mi ga lahko posljes na mojega.

pozdravljeni!

tudi jaz imam naslednjo sredo lumbalno punkcijo in sicer zaradi suma na borelijo pa me zanima kako boleč je v resnici ta pregled in kako poteka?

za odgovor najlepša hvala

Živjo!

Poseg poteka največkrat v ležečem položaju (na boku), s tanko iglico se gre v t.i. subarahnoidni prostor lumbalne cisterne (ledveno). Pred tem se najprej bolnika namesti v pravilen položaj (potrebno je pokrčiti nogi, upogniti vrat), nato očisti kožo. V epruveto nato izteka likvor, ob tem se lahko meri tudi tlak, pod katerim izteka likvor (ob sumu na boreliozo to najbrž niti ne bodo merili), nato se likvor pošlje v laboratorij za različne preiskave (določitev proteinov, število celic, pri sumu na multiplo sklerozo določitev oligoklonalnih trakov, sinteza imunoglobulinov, pri sumu na boreliozo določitev protiteles na Borelio Burgdorferi). Načeloma sam poseg ni tako boleč. Po posegu pa je dobro odležati par uric, piti zadosti tekočine.

za odgovor najlepša hvala. prej so mi vsi govorili kako to boli pa da 3 dni ne moreš hodit in me je bilo res groza

še enkrat hvala

Kot so že napisali, sama punkcija ni boleča. Problem nastane potem, ker moraš ležati 24 ur. Še na WC ne smeš. Kahlo ti potisnejo pod rit, če moreš. Jaz sem po 12 urah šla na WC. Ne vem, a je bilo krivo to, ampak po dveh dneh, me je začela boleti glava. Zelo hudo. Tretji dan so me odpustili iz bolnice, doma pa se je začel pekel. Deset dni strašnega glavobola, potem je začelo popuščati.
Prosim PIKO, če se mi oglasi. Tudi moja diagnoza je demielinizacijsko obolenje. Kaj to pomeni?
Lep pozdrav.

Po lumbalni punkciji se lahko razvije glavobol, vendar je precej manj verjetno, če po posegu odležiš na trebuhu par ur, piješ dovolj tekočine. V primeru, da se razvije, glavobol omilijo npr. nesteroidni antirevmatiki (npr. Nalgesin).

V postpunkcijskem obdobju se lahko zgodi več nevšečnosti. Od glavobola, do vrtoglavice, povišanega srčnega utripa in še marsikaj drugega.
Jaz sem 5ur po punkciji že hodil naokoli, sicer velika napaka.
Sem pa še isto noč bruhal, imel krče v trebuhu, povišano temperaturo, glavobole, vrtoglavico, vratne bolečine in izgubil tek za dobre 4dni.
Pri samem odvzemu likvorja se zgodi, se ti začne vrtet, kar je posledica padca te tekočine v hrbtenjači. Regeneracija tekočine traja dobre 2 ure.
In še kot zanimivost, meni so svetovali ležat na hrbtu.

100 ljudi, 100 čudi 🙂

Če si tu malo prebereš bi lahko že sama ugotovila 😉
http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1676

dobro saj zdej še zmer ne vem kaj me čaka tko da bom očitno mogla najprej skos to pa bomo vidli. ker meni je zdravnica rekla da pridem ob 8 uri zjutraj tja potem opravijo poseg odležim tam nekaj uric in grem domov ker bom sprejeta v enodnevno ambulanto

Nikakor ni boleče to ti lahko zatrdim 99%. Občutek je malo čuden ampak vse je enkrat prvič. Ob strani ti bodo stale sestre ali nekdo od osebja, ki te bo med tem držal.
V roku 5 dni so poskusili 4x, v zadnje je seveda bilo uspešno.

hvala lepa za odgovore samo še eno vprašanje, kaj pa če gre kdo od domačih s tabo je lahko med posegom s tabo v prostoru?

lp

Prosim ,če mi lahko kdo pojasni ali je v primeru rezultatov lumbalne punkcije ,ki kažejo ,da je preiskava na borelijo burgdorferi v likovorju pozitivna ,v serumu negativna dovolj ,da je borelioza izklljučena ali potrjena. Kakšne preiskave bi bile še potrebne?

Najlepša hvala za čimprejšni odgovor.

New Report

Close