Lorista – da ali ne?
Spoštovani!
Že več let imam previsok krvi tlak. Imel sem že več zdravil, približno eno leto jemljem Prenesso 8 mg in Nebilet 5 mg zjutraj, zvečer pa Lacipil 6 mg. Ta kombinacija zdravil je pred tremi meseci postala »preslaba«, vrednost tlaka se je višala, tako, da je bila povprečna vrednost že 152/89. Moj osebni zdravnik mi je dodal Loristo 50 mg zvečer in tlak je bil zopet pod 140-90. Pred dnevi pa sem bil na naročenem pregledu pri kardiologu, ki pa je uporabo Loriste odločno odsvetoval češ da Lorista in Prenessa »ne gresta skupaj«. Zakaj in kako, mi podrobno ni razlagal, mi je pa namesto Loriste predpisal Moxogamma. Vendar glede na to, da z jemanjem Loriste nisem imel nobenih težav glede stranskih učinkov me ob tej menjavi zelo skrbi, posebno še ko sem pogledal kakšne stranske učinke ima Moxogamma. Pravzaprav ne vem ali mi nadaljnjo jemanje Loriste ob zgoraj našteti terapiji škodi ali kaj?
Veliko raje bi nadaljeval z jemanjem Loriste in ne predlagane Moxogamme, zato me zelo zanima Vaše mnenje ali je ta menjava res potrebna.
Sem pa kardiologa pozabil vprašat tole: zjutraj jemljem Nebilet 5 mg, in imam med 50 in največ 60 udarcev na minuto. Ali je to premalo? Bi moral jemati le ½ tablete?
Za Vaše odgovore oz mnenje se iskreno zahvaljujem!
Spoštovani!
Strinjam se z ukinitvijo Loriste in zamenjavo za Moxogamo.
Za kombinacijo zdravil, ki delujejo na tako imenovani RAS (renin-angiotenzin-aldosteronski sistem), je bilo namreč v nekaterih kliničnih študijah ugotovljeno povečano tveganje za hiperkalemijo (visoka raven kalija v krvi), moteno delovanje srca in ledvično odpoved.
Poleg tega študije nakazujejo tudi, da se celokupna umrljivost ob dodatku še enega zdravila, ki deluje na RAS ne zmanjša. To pomeni, da omenjena kombinacija najverjetneje ne prinaša dodatnih kliničnih koristi.
Glede srčnega utripa pa ste nekako blizu spodnje meje. Normalni srčni utrip odraslega, netreniranega človeka znaša med 60 in 100 udarcev na minuto. Ko utrip pade pod 60 udarcev na minuto govorimo o tako imenovani bradikardiji. Svetujem vam, da se ponovno pogovorite s kardiologom ali vsaj z vašim zdravnikom o morebitnem zmanjšanju Nebilet-a na polovičko tablete dnevno. Vsekakor ne spreminjate terapije sami, temveč se o tem pogovorite z zdravnikom. Zmanjšanje odmerka Nebilet-a bo namreč najverjetneje posledično povzročilo tudi rahel dvig krvnega tlaka.
Lep pozdrav,