Najdi forum

lonci za rože z vodno zalogo

Ponovno pozdravček vsem!
Malo nižje sem pisala post – Diascija. Ker so cvetlice verjetno bolj slabo poznane, bom raje drugače postavila vprašanje.

Ali ima kdo kakšne izkušnje z lonci za balkonske in okenske rastline ( napr. bršljanke, surfinije, pelargonije itd.) z vodno zalogo? Koliko časa je potrebno zalivanje zgoraj? Ali je kasnejše zalivanje samo v zalogo dovolj, da rastline ne trpijo suše?

Po svoje sem z njimi zelo razočarana, po drugi pa si mislim, da sem verjetno delala nekaj narobe. Vrtnarji jih namreč priporočajo.

Lepo prosim za kakršenkoli nasvet!
Lp Tanja

Mi smo letos nabavili korita z vodno rezervo in lahko rečem, da se odlično obnesejo. Vsajene imamo viseče begonije in lotus in v drugi kombinaciji pelargonije in bakopo. Korita so dolga 60 cm (znamke Epoque) in imajo se mi zdi okoli 4,5 l vodne rezerve, kar povsem zadošča za en teden brez zalivanja( v senčni legi še kak dan več). Vodo pa lahko vlivaš v za to pripravljen tulec ali pa klasično v zemljo. V tulcu je kazalec količine vode v rezervi. Se splača nabaviti…

Sem prebral še tvoj prejšnji post. Torej korita z rezervo že imaš. Dobro je, da v začetku, dokler koreninska gruda ni dobro razvita, zalivaš na klasičen način, šele čez čas (recimo mesec dni) pa napolniš tudi vodno rezervo. To je še posebej važno pri rastlinah, ki imajo raje malo bolj suho prst (npr. bršljanke), ker se v nasprotnem primeru lahko pojavi koreninska gniloba in rastline propadejo. Ko takšno propadlo rastlino izvlečeš iz zemlje, ima res zelo male koreninice, pa še te črne in na pogled gnile. Diascij pa ne poznam, mogoče pa je bil vzrok za propad ravno koreninska gniloba (listi in stebla postanejo črni in propadejo).

Takšna korita imam že tretje leto (skoraj vsak vikend smo namreč odsotni in na balkonske rože bi drugače morali kar pozabit). Prvi dve leti sem imela gorenjske nagelje – ni bilo problemov. Letos imam mešano zasaditev – milijon zvončkov (so zelo “žejni” – so kljub vsemu že večkrat padli okrog, a so se še zmerej bobrali), pisano koprivo, deteljico, krompirjevko – se obnese, čeprav so rože cel dan na soncu. Zalivam po potrebi (v tej vročini na soncu na približno 3 dni – takoj vidimo po zvončkih) – Eno zalivalko klasično (po zemlji), drugo v tulec (100 cm korita).

Priporočam!

P.S. V začetku sem zalival samo klasično po zemlji (ni še korenin do dna korita)

A mi lahko še poveš, kolikšna je ta tvoja zalivalka – koliko litrov drži?

Mislim, da sem jaz premalo zalivala na klasičen način, da je pa smola še večja so pa še rožce dobile gljivično bolezen.
Za drugo leto se bom bolje pripravila, ker sem se letos nekaj sama naučila, veliko pa sta mi pomagala vidva s Simonom.
Hvala!

Zalivalka ima 6 l. Pomembno je, da se pri zalivanju na rezervo držiš merila in naliješ vode med oznako min in max (označeno je z opt) – tako veš, da je rezervar poln in ne naliješ vode preveč.

New Report

Close