Lokalna alergija na pik ose
Do lanskega leta sem imela na pik ose normalno reakcijo (rahla zateklina, največ 2x2cm, srbečica, ki je izginila v nekaj dneh). Lani mi je ob piku ose v podlaht konkretno zatekla površina 10x10cm, sam vbod žela je izgledal gnojen, brazgotina se še vedno pozna. Pri zdravniku sem dobila kremo Diprogenta. Oteklina je v dobrem tednu izginila.
To nedeljo me je ponovno pičila osa, tokrat v spodnji del stegna nad kolenom. Mesto pika me je dve uri žgalo kot ogenj, videti pa ni bilo nič. Čez noč se mi je razvila oteklina 10x10cm, zato sem šla zopet do zdravnika. Tokrat sem dobila tablete Flonidan. Eno sem popila zgodaj popoldne, še eno zvečer. Do večera mi je zateklo že okoli 20x20cm noge, navkljub stalnim mrzlim obkladkom in mazanju z Diprogento. Do današnjega jutra imam oteklino veliko za A4 list, v sredini okoli pika se je pojavila vijolično rdeča trda oteklina, nekje 10x10cm, zelo boleča na dotik (komaj jo namažem).
Po kolikšnem času naj bi delovala Flonidan in Diprogenta? Ali naj grem nazaj k zdravnici? V navodilih tablet Flonidan piše, da naj bomo posebno pozorni, če se simptomi poslabšajo kljub zdravljenju, ne piše pa po kolikšnem času zdravljenja? Ob naslednjem piku lahko pričakujem samo še slabšo reakcijo?