ljubosumnost, porednost
Moj sin ima v blizni prijatelja 14 let,ki ima dve hudi lastnosti.
Zal zivimo v blizini,hodita v skupni razred,
Ljubosumen je strasno na vsako materialno rec,ki jo ima moj sin in se zaradi tega hudo mascuje, Sicer ne vem,ali zaradi ljubosumnosti, ali je to v njem, mece kamenje vanj, mu poskoduje kolo,
Tudi z ostalimi ravna na isti nacin, kdr koli je blizu,celo z odraslimi,
Jasno,mi nismo njegovi starsi, ucitelji,
Kako naj se obnasamo do njega,da bi zmanjsali njegovo porednost in nekako ne pozvrocali te nenormalne ljubosumnosti?
V naprej najlepsa hvala!
Vikica
Vikica,
vaš opis težave je zelo kratek.
Malo mi tudi ni jasno, ko enkrat govorite da se 14-letnik “hudo maščuje”, drugič pa njegovo vedenje opišete kot “porednost”. Če rečemo:
– v druge meče kamenje, jim, uniči kolo, podobno ravna z odraslimi – to zame ni porednost. Bolj vidim fanta z izrazitejšimi notranjimi stiskami. Rešitev ni v tem- kako naj se mu okolica prilagaja (torej prenaša njegove izbruhe), pač pa kdo je dolžan ozadje njegovih vedenjskih težav uvideti in kje in kako poiskati pomoč.
Kaj naj rečem – zagotovo se z vašim fantom pogovarjate – zelo dragoceno bi bilo njegovo videnje odnosa med njim in sosednjim fantom.
Ali poznate njegove starše? Ali ste vi in njegova družina tako na samem, da, da “morata zjutraj sama v šolo”?
Ali ste o problemu že spregovorili v šoli?
Preprosto, bolj ko razmišljam, bolj čutim, da vas moram prositi za dodatne informacije in bolj natančen opis relacij in zaskrbljenosti.
Veste, po svoje iz pisma čutim, da ste kljub vsem težavam temu fantu naklonjeni, da mu ne želite povzročati dodatnih težav – da se sprašujete – kako se mu prilagoditi.
Verjamem vašim dobrim namenom, toda razmislite ali bi bilo za tega fanta to dobro – kaj pa bi se naučil? Mogoče to, da če dovolj stopnjuje agresivnost se mu ostali raje kar prilagodijo – to pa za njegovo nadaljnje življkenje res ni pravo spoznanje.
Napišite mi kaj več – mogoče tudi nekaj o tem, kako vso stvar doživlja vaš sin.
LP FRancka
Spostovani!
Najlepsa hvala za odgovor, zal sem ga uspela prebrati sele sedaj,ker nisem imela do sedaj dostopa.
Ja sem se napacno izrazila in pomesala pojem porednosti.
Kaze bolj na njegove notranje stiske.
Podobno se obnasa atudi z ostalimi otroci, odvisno pa je ,kako mu jo vrnejo.
Bila sem prica, ko je napadel nasega ,aliketarega drugega otroka,
Starsi se zdijo povsem normalni in tudi odnos do otroka,na videz.
Tudi v soli ga poznajo, So ga ze klicali k psihologinji,toda stanje je se vedno priblizno isto.
Misli,da starsikot sola dela na tem,na splosno, ker pa se to vedenje se ponavlja,me je zanimalo, kako najmoj sin trenutno reagira,ko ga napade,ali pm,ce smo v blizini, Osebno se nisem bila pri solski psihologinji,
starse pa se ne spuscajo v globino,
Mislim,da bom stopila do solske psihologinje,ki ga pozna in bomo skupno resevali ta problem,
Najlepsa Vam hvala zavse nasvete v prid temu fantu!
Vikica