Najdi forum

ljubosumje med otroci

Živjo,

imamo fantka starega eno leto ter punčko staro skoraj tri leta. Problem, ki se nam pojavlja je ta, da je punčka zelo ljubosumna na svojega bratca. Sploh ne pusti da bi on kaj imel, mamico pa je okupirala čisto zase. Meni, kot očku sploh ne pusti, da jo naprimer preoblečem ali naredim kaj za jest, vse dovoli samo mamici.

Skratka, prosil vas bi za izkušnje, oziroma nasvete, kako se načrtno lotiti tega problema ter ga čimbolj odpraviti, seveda ne na silo.

Hvala vnaprej,
Jani

Jani!

Vidim, da je težko, pa tudi čudno je, da ti nihče ne odgovori, verjetno punčka ni bila dovolj pripravljena na prihod bratca in je zato tako ljubosumna. Osebno nimam takšnih izkušenj in zato ne bi znala povedati, kako in kaj. Najbrž pa bo treba hčerki pokazati, da nima razloga za ljubosumje in da spusti očeta v svojo bližino. Morda se tudi boji, da bi izgubila svojo mamico. Predlagam, da malo povprašaš tudi v vrtcu kakšno vzgojiteljico, če hči hodi tja ali kakšnega starejšega psihologa, ki že ima otroke, ker mladi tudi nimajo vedno izkušenj. KAj pa tvoji sorodniki ali starši? Običajno je to obdobje, ki bo minilo čez nekaj časa, ko bo odkrila, da se lahko zabava in igra z bratcem.

Lep pozdrav!

Petra,

hvala za odgovor. Verjetno bo držalo da smo jo malo premalo pripravili na prihod bratca. Je pa zanimivo res, da je odgovorov zelo malo. Menim, da ne zaradi tega, ker ostali nimajo istih ali podobnih težav.

Še enkrat hvala,
Jani

pozdravljen Jani!

Jaz ti kakšnega pametnega in konkretnega nasveta ne morem dati, ker imamo za enkrat samo enega malčka, ti pa lahko povem da se tudi ta “en” , triletnik … včasih obnaša ravno tako kot tvoja ljubosumna starejša hči. Nekaj časa ga lahko oblačim samo jaz .. spat ga dam lahko samo jaz … itd, potem pa se zadeva obrne, in je edini ki pravilno vse to naredi samo oči …. baje je to tudi ena od malčkovih razvojnih faz.
Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi punčko vključili v nego mlajšega bratca. Saj je že dovolj samostojna, da bi lahko bratca včasih nahranila … pa čeprav bo šlo več mimo, kot pa v usta, pa pri previjanju mu lahko namaže rito .. izbere kaj bo bratec oblekel … veliko je stvari, s katerimi malčico lahko zamotiš, da se bo počutila ‘pomembna’ in ponosna sama nase, da lahko pomaga pri negi mlajšega bratca. Seveda je nikoli ne pozabite pohvaliti 🙂

Pozdrav, Barbara.

Pri nas imamo zaenkrat triletnika, ki bo spomladi prevzel vlogo starejsega bratca. Smo pa lani imeli problem, ker je za vsako stvar, ki jo je hotel narediti ocka, rekel: “Ne oci, mami bo!” Je pa to po kaksnih stirih mesecih minilo in zdaj je ocijev ljubcek.

Pozdrav

Ursa

Pozdravljen Jani!

Nekaj nasvetov,ti lahko podam.Iz svojih poklicnih izkusenj..in seveda ker imam tudi sama dva otroka.Hcerka je sdaj stara 5 let..sin pa 7 mesecev.Nekaj bos ze lahko izluscil iz vsega tega.

S prihodom na svet bratca ali sestrice se zivlenje vseh druzinskih clanov spremeni,velikokrat tudi za kratek cas obrne na glavo.Pomembno je seveda ze cas pred rojstvom…,ki ga izrabimo zato,da otroka pripravimo na to,da bo dobil bratca ali sestrico.Jaz sem svojo hcerko pripravljala tako,da sem jo tudi nekakrat kar vzela s seboj v posvetovalnico,ultrazvok,…tako da je vedela kaj vse se dogaja.Hudo je bila zaskrbljena zame,takrat,ko mi je bilo slabo in ko sem bruhala..ampak po pogovoru.je pocasi dojemala stvar.Rojstva se je skupaj z mano in mozem veselila.Pri izbiri imena je seveda sodelovala in njene zelje smo upostevali…Tudi pri nakupu oblekic in opreme je svoje ideje in okus,lahko tudi sama pokazala in skupno smo se odlocili.Kot vidis..vkljucili smo jo v vse kar se je dogajalo v zvezi z nosecnostjo, samimi opravki..itd…
V vsem tem je pomembno to,da se kljub temu,da smo okupirani v prvih dneh z novorojenckom,ne pozabimo,da imamo se nekoga,ki si nas se bolj zeli ob sebi in ki nas se bolj potrebuje,sedaj ,ko ni vec edini..Vso pozornost skusajmo zato vseeno dajati vecjemu otroku,vkljucujmo ga tudi v preprosta opravila in kaj malega mu glede na starost in sposobnost tudi zaupajmo.Takrat otrok potrebuje se vec nase ljubezni…pozornosti,ker ima v sebi ogromno strahov,da ga bomo imeli sedaj manj radi,da mami in ati ne bosta imela dovolj ljubezni za oba.,strah,dab bo ostal sam..ogromno negativnih stvari se mu plete po glavi in mi moramo biti tisti,ki ga prepricujemo z besedami in dejanji v nasprotno.Novorojencek,v prvih dneh resnicno potrebuje veliko spanja in dojenja.medtem,ko dojencek spi..se posvetimo starejsemu otroku..naj otok ve..da smo takrat samo njegovi..drugace pa nas mora malce tudi deliti z bratcem ali sestrico.vse to izvajamo pocasi…nevsiljivo..nikar s strogostjo,ker se lahko pripeti ravno obratno in bo otrok samo zato,da bo vzbujal pozornost pocel taksne stvari,kot jih pocne dojencek…lulati bo zacel nazaj v plenicke…jokal bo ko dojencek..ne bo hotel jesti itd…Tiste stvari,v katerih je bil ze izredno samostojen bo zacel zopet,cisto od zacetka….
Torej starsi vse je odvisno od vas..kako boste svoje otroke pripravili na prihod novega druzinskega clana in kako boste ravnali potem,….Ce vidite,da se ljubosumje pokaze kasneje..probajte odkriti vzrok..mogoce prevec dajete v ospredje najmlajsega clana ,starejsega pa malce prevec potiskate v ozadje.Nikakor ni primerno to,da vzbujate prvorojencu obcutek manjvrednosti..oz pazi..na bratca…on je se majhen..daj mu to…a ne vidis..saj ti si ze velik.. saj ne otrebujes tega..itd.Vedno dajajte prednost starejsemu…in dajte mu vedeti,da je on starejsi..,da ze lahko odloca o kaksnih stvareh sam..seveda z vaso pomocjo.Vkljucite ga v preprosta opravila,nikakor pa ne zahtevajte od njega,da ga varuje ravno takrat,ko bi se on rad igral…itd…Bodite strpni…ne delajte vecjih razlik…vecjo pozornost v vsem dajajte starejsemu otroku.velikokrat mu pokazite,da ga imate radi..tako z objemom in poljubckom..kot tudi s tem,da mu kaksno stvar tudi malce pogledate skozi prste…Ce se seveda pojavi ljubosumnost v taksni meri,kot se je vam..potem popravite, kar ste gresili..pocasi,neopazno vendar intenzivno.Partnerja naj si delo in opravila v celoti menjavata..tako,da bo otrok cutil,da ima oba…da ga imata oba enako neizmerno rada….Nekaj nasvetov sem tako natrosila.. le pogumno.Srecno!..

Mislim, da je nekaj čisto normalnega, da so otroci ljubosumni drug na drugega. Jaz imam dva otroka.Ko sta bila stara eno leto in tri leta, sem včasih mislila, da bom znorela. Vse je morala narediti mamica, starejši ni mlajšemu pustil ničesar, zelo je bil ljubosumen, jokav… Sedaj, ko sta večja, je vse to minilo. Ne opažam ljubosumnosti, vse manj se prepirata med seboj. Tako lepo se igrata skupaj, da ju je prav veselje gledati.

New Report

Close