Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? limfoscintigrafija

limfoscintigrafija

Spoštovani!

Ne vem , če tema , ki me zanima za sem , pa vendar.
Ali mi lahko poveste kaj je limfoscintigrafija in kako poteka preiskava , v mojem primeru na nogah. Ali moraš ležati v bolnišnici , ali je boleča, ali je potrebna narkoza…?

Hvala za odgovor.

pikapolonica170

Gre za preiskavo pri kateri vbrizgajo v kožo radioaktivne označene delce,ki nato potujejo po limfi (po bezgavkah),ter tako omogočijo,da postane vidna prva zaščitna bezgavka (lahko jih je tudi več).Običajno se ta bezgavka (agl.sentinel bezgavka) tudi kirurško odstrani in pošlje na histološki pregled.Sama preiskava je neboleča,ker poteka v splošni anesteziji,bolečine so možne po odstranitvi bezgavke,ker gre pač za kirurški postopek,vendar so običajno majhne,oziroma se blažijo z protibolečinskimi tabletami ali injekcijami.Preiskava in odvzem bezgavke sta del standardnega postopka po odstranitvi kožnih znamenj za katera se izkaže,da so maligna (maligni melanom).Po scintigrafiji ni potrebna daljša hospitalizacija,vendar je običajno povezana z odstranitvijo zaščitne bezgavke,tako da je potrebno ostati v bolnišnici vsaj dva ali tri dni.Veliko težje kot sama fizična bolečina bo gotovo psihična (čakanje na hist.izvid,sprijaznjenje z diagnozo,ki v javnosti velja bolj za neke vrste smrtno obsodbo).Na srečo zadeve niso čisto takšne,tudi rak je samo ena izmed bolezni,ki je ob pravilnem in pravočasnem diagnosticiranju in zdravljenju tudi ozdravljiva (zazdravljiva).Le brez strahu,če so še kašna vprašanja jih kar postavite,na forumu je kar nekaj takšnih,ki bodo o tem lahko pisali iz lastnih izkušenj.

Lep pozdrav

Skušek Peter

Moj mož je imel om,enjeno preiskavo pred enim letom in sicer na hrbtu. Istočasno z odstranitvijo 3 varovalnih bezgavk, so mu naredili tudi večji varnostni rob na mestu kjer je imel MM. V bolnico je šel večer pred posegom, zjutraj imel preiskavo (neboleča), popolne operaciji v splošni narkozi.Večjih bolečin ni imel, domov je bil odpuščen tretji dan. Histološki izvid je prejel po 5 tednih. Na srečo bezgavke negativne. Naslednji teden ima preventivni pregled pri onkologu.

New Report

Close