Lihen sclerosis in kortikosteroidi
Spoštovani,
stara sem 50 let in že več kot 2leti nimam več menstruacije. Pred 12 leti so mi postavili diagnozo Lihen cslerosisis vulve. Težave so bile sprva le na vhodu v nožnico in na predelu med velikimi in malimi sramnimi ustnicami, sedaj približno pred enim letom pa so se težave pojavile tudi okrog izvodila sečnice, kjer je sluznica videti bolj bleda in je malo nagubana. Pogosto me po uriniranju spremlja rahev pekoč občutek, ki je v zadnjem času bilj izrazit.
Kot terapijo sem vsa ta leta uporabljala mazilo Diprosone in Protopic ter negovalna mazila Cicatridine in Jekoderm. Povedati moram, da kljub svetovani terapiji pri kateri naj bi Diprosone nanašala daljši čas , tudi več tednov, sem le taga uporabljala le krajše obdobje- največ za teden dni , nato pa sem za teden ali dva vedno nadaljevala še z Protopicom. Ko so se težave umirile sem spolovilo negovala z Cicatridine mazilom zvečer, čez dan pa Jekodermom, ki me je ščitil pred dražečim urinom.
Bolezen sem zadnje dve leti imela dobo pod kontrolo, saj so bile težave le 2x bolj izrazite,vendar sem jih hitro spravila pod kontrolo z nanosom diposona za 3 dni, nato pa še 2 tedna protopic, nato naprej negovalna mazila.
V oktobru mesecu so se začele hujše težave ( pekoč občutek okrog izvodila sečnice, vhoda v nožnico ter med velikimi in malimi sramnimi ustnicami.
Ponovno sem pričela z nanosom mazila Diprosone , vendar se je že 3 dan nanosa 1x dnevno pojavil občutek žarenja in suhega spolovila. Tudi sluznica je postala še bolj pordela. Prekinila sem z Diprosone mazilo ter pričela z uporabo mazila Protopic 2xdnevno za 14 dni.
Ker so težave še vedno vstrajale sem ponovno pričela z uporabo Diprosone mazila, saj je ta močnejši in naj bi bil prvi izbor pri zdravljenju lihna. Težave kot so pordelost, draženje in suh občutek spolovila , so se ponovno pojavile po 3 dneh nanosa 1x dnevno. Poleg tega sem opazila ,da je sluznica na vhodu v nožnico videti ,kot bi macerirala, postala je zelo občutliva, tanka, pojavile so se vidne žile na spolovilo ter spremenjena barva na robovih malih sramnih ustnic v temnejšo rjavo barvo..
Zopet sem prekinila z uporabo Diprosona. Sedaj se trenutno mažem samo s Cicatredine mazilom, kajti koža je še vedno močno pordela , občutljiva in me draži.
Sedaj ne vem več kaj mi je storiti, kajti težave se vlečejo že od konca oktobra in ni jih videti konec.
Glede na to , da naj bi po nasvetu dermatologa ob težavah uporabljala Dirosone celo do 1 meseca vsak dan in nato drugi mesec vsak drugi dan ne razumem kako bi bilo to sploh mogoče, saj se mi pojavijo težave že po 3 nanosih le tega. Ko sem prebirala listek ,ki je priložen diprosone mazilu sem zasledila ,da so vse te težave ,ki se pri meni pojavijo v bistvo stranski učinki zdravila.
Sedaj sem že čisto obupana in psihično čisto na tleh, kajti ne vem več kaj mi je storiti. Da bi preprečila širjenje bolezni in omejila težave bi morala uporabljati kortikosteroidno mazilo, ki naj bi težave omililo, jaz pa ga ne morem zaradi stranskih učinkov. Ali bi morala z nanašanjem kljub težavam vstrajati?
Trenutno se mažem z Cicatridine mazilom že 4 dan in rdečina in draženje še vedno vstrajata.
Prosim za vaš nasvet.
lp
Pozdrav!
res je kortikosteroidna krema namenjena poslabšanju, Protopic pa vzdrževanju. Če ste malo uporabljali Diprosone kremo, potem težave niso posledica stranskih učinkov kortikosteroida, očitno vam ta krema ne usteza več.
Svetujem zamenjavo za drugo lokalno kortikosteroidno kremo, vsekakor pa je potreben še pregled pri ginekologu in dermatologu, ker gre lahko tudi za neko drugo stanje, drugo vnetje, lahko npr za glivično obolenje.
Lp
Spoštovani g. doktor,
najlepša hvala za vaš odgovor.
Povedati moram, da sem res diprosone nanašala samo 3 dni vsak večer. Po 3 nanoso pa so se pojavile težave. Tudi že večkrat prej sem opazila ,da me je začela koža dražiti in je postala bolj pordela in suha po kratkotrajni uporabi 3-5 dni Diprosona. Takrat sem z mazilom tudi prekinila in začela protopic. Nekoč mi je bila predpisano tudi mazilo Elocom, vendar se je tudi tukaj pojavil isti dražeč občutek, pordela koža, suh občutek, vendar šele po 11 dneh nanosa.
Sedaj se bojim, da kortikosteroidov ne bom več mogla uporabljati in ne vem kako naprej, saj so ob lihnu to edina terapija.
Protopic katerega sem tudi uporabljala pa sedaj ne prime, pa tudi dermatolog mi ga je odsvetoval nanašati na okolico izvodila sečnice, ker naj se nebi nanašal na sluznice. Ali je temu res tako?
Prosim vas za nasvet, s katero kortikosteroidnim mazilom bi še lahko poskusila?
Ali bi bilo smiselno začeti z uporabo kreme proti glivicam ( doma imam kanesten in Daktarin)? V kolikor bi bilo smiselno me zanima kako dolgo bi morala kremo nanašati , da bi se stanje izboljšalo , če bi šlo za glivice?
Glede na to ,da imam predvideno kontrolo pri dermatologu šele v mesecu aprilu vas prosim za nasvet, kajti moja ginekologinja vedno reče naj se ravnam po navodilu dermatologa.
lp
Pozdrav!
Lahko poiszkusite s kremami za glivice, škodovati ne morejo.
Sicer pa so osebni zdravnik, ginekolog tudi pravi naslov za prvo pomoč v takem primeru.
Kreme s kortikosteroidi so številne, o imenih na formumu ne govorim rad.
Če poslabšanje ne bo obvladljivo pa je dermatolog dosegljiv za poslabšanja!
Lp
Spoštovani,
hvala za odgovor. Bom poskusila z canestenom. A mi lahko svetujete kako dolgo ga je smiselno nanašati, v primeru če bi šlo za glivično vnetje in v kakšnem času lahko pričakujem izboljšanje?
Zanima me kakšno je vaše mnenje glede nanašanja Protopica na izvodilo sečnice ter njeno okolico? Do sedaj sem ga večkrat nanašala v času ko so bile težave manj izrazite. Pri zadnjem dermatološka pregledu je bil drugi dermatolog ta pa je dejal, da ga naj ne nanaša na sluznico. Torej kaj menite vi, glede na to da ne tanjša sluznice bi ga raje uporabljala kot pa kortikosteroidna mazila, ki mi očitno delajo težave.
Lp
Canesten bi pomagal v nekaj dneh, če je problem glivic.
Kar se tiče Protopica in sluznic je bolj problematičen v primeru nanašanja na veke za očesno sluznico, v vašem primeru ni tak problem in menim, da si ne boste naredili škode tudi na omenjenem mestu, če pride v stik s sluznico.
Lp