Najdi forum

Levkemija

Pozdravljeni,
zanima me:Moj fant je zbolel pred 2 leti za Akutno monocitno levkemijo(M5 FAB).Brat mu je daroval kostni mozeg.Zaenkrat uspešno.Jemlje zdravila Medrol,Sandimun,..V glavnem so nam svetovali za umetno oploditev.On je oddal spermo pred obsevanjem,(ko so imeli za presadit kos.mozeg)ko je končal s kemoterapijami.
Kako mislite,da vse to vpliva na otoka?Koliko je možnost,da bi tudi on zbolel za to?Zdravniki so povedali da so pobrali samo zdrave “spermije”,ki pa jih je seveda bilo bolj malo.
Od njegovih prednikov nikoli ni imel nobeden levkemije,tudi on nikoli ni bil prej kaj hudo bolan.
Prosim,pomagajte mi,saj me že dosti časa mantra to vprašanje,oba sva stara 29.let.
Lep pozdrav

Pozdravljena Aljana!
Pretekla terapija najverjetneje na potomstvo ne bo imela škodljivih učinkov, vendar te možnosti ne moremo kar odmisliti. Zato bosta imela v morebitni nosečnosti možnost ( seveda, če bosta tako želela) prenatalne kromosomske preiskave, ki bo izključila morebitno kromosomsko nepravilnost pri plodu.V nosečnosti bodo tudi ginekologi pozorno z UZ pregledovali plod in preverjali, da nosečnost poteka o pričakovanjih.
Akutna monocitna levkemija se je v partnejevi družini pojavila samo pri njem. V večini družin se ne pojavlja dedno, zato ocenjujem, da je tveganje, da bi vajin otrok zbolel za enako boleznijo majhno, in ne presega pričakovane pogostosti pojavljanja v splošni populaciji.
Verjetno so vam zdravniki svetovali postopek zunaj telesne oploditve zaradi izvida semenskega izliva (spermiograma) partnerja. Pregledi spermiograma po takšnem zdravljenju so potrebni zato, ker je v medicinski literaturi kar nekaj poročil in tudi naša osebna izkušnja opozarja na to, da tudi po tako intenzivnem zdravljenju, kot je bilo pri njem, ni vedno prisotna neplodnost, čeprav je pogosta in najbolj pričakovana.
Če sta sedaj zdrava in če si oba želita otrok poskusita…
LP

Najlepša vam hvala za odgovor.Dala ste nama velik žarek v naši negotovosti.
Zanima me,ker on jemlje še zmeraj Medrol(ampak zmanjšuje mg po mesecih),če bi kaj vplivalo na otroka?Dosti mi jih pravi,da rajši ne,ker je močen kortikosteroid.
Glede na spermiogram,po 1 letu,ko je minila presaditev,je bil zelo slab.V bistvu je neploden.Vam,povem velik..ŠOK!!
Tako,da se niti ne upava spontano,po naravni poti niti probati,ker če se bi slučajno(čudež) primilo,da nebi bilo kaj narobe tudi glede zdravil z otrokom.
Nevem,če je točno to vaša stroka,ampak če mi lahko na kakšen način pomagate,vam bi bila zelo hvaležna.
Veliko uspehov in zdravja v 2005 vam želim z možem.

Hvala za dobra voščila! Tudi jaz vama želim zdravja in mnogo sreče v vletu 2005.!

Težko bi presodila ali vama lahko kaj pomagam. Moja specializacija je v bistvu klinična genetika. Mislim da bi bilo smiselno, da bi prišli z možem na posvet, saj vaju mučijo predvsem vprašanja povezana s potomstvom. To pa je največkrat vzrok naše obravnave, če je ta potrebna in možna. V bistvu po pozorno preučimo diagnoze bolezni in morebitne vplive zdravljenja in poiskusimo poiskati odgovore na vaše dileme in najti možne rešitve če le obstajajo. Na srečo največkrat obstajajo, samo poiskati jih je treba. Za posvet na katerega lahko prideta oba (seveda če to želita) potrebuje eden od vaju napotnico svojega zdravnika.
LP

New Report

Close