Lepo prosim za vaše mnenje oz. izkušnje
Tudi moj 5-mesečni sin ima AD, ampak samo po obrazu, po telesu je samo par pikic. Pri alergologu še nisva bila, IgE je pokazal zelo majhno alergijo na jajčni beljak, ostalo je bilo -.Vsak dan je slabše – na ličkih ima čisto svežo kožo, ki rosi (vse je rumeno). Zjutraj se zbudi ves zatečen in komaj odpre oči. Včeraj sem bila že na robu solz in sem klicala dermatologinjo, čeprav sva bila prejšnji teden pri njej. Rekla je, naj mu dam obkladke in ga mažem z Advantanom. Z ADVANTANOM? Imava ga že cel mesec in uporabim ga res samo, ko je zelo hudo, par dni. Hotela sem zamenjati dermatologinjo, pa je povsod treba dolgo čakati. Nato sva šla k pediatru in dobila antibiotično mazilo, ker je zaradi praskanja prišlo do bakterijske okužbe. Danes se mi je posvetilo: najhuje je zjutraj, torej bi lahko bilo od pršice ali lateksa. Kako je bilo pri vas? Zdi se mi, da to ni alergija na hrano, saj je reakcija samo na obrazu. Sama sem pred leti imela alergijo na hišni prah. Zdravnica mi je zdaj spet svetovala strogo dieto, brez jajc, mleka, oreščkov…ker dojim. Naročila sva se na BICOM v Rogaški Slatini in nestrpno čakala na čudežni pregled, pa je pediater včeraj rekel, da je to larifari in da najdejo vse najpogostejše alergene in potem je zagotovo izboljšanje. In ko berem vaše zgodbe, vedno bolj dvomim – pa sem tako verjela v rešitev z BICOMOM. Kaj še lahko storim? Kam naj se obrnem? Kako se boriti proti pršici? Vsakega odgovora bom zelo vesela, ker je vsak dan huje, jaz pa tako nemočna…
Enako je pri nas, na klasičnem testiranju so našli al na jajca in pršico, na bicom pa mleko, cvetni prah, ki ga mislim da v tem času zelo obremenjuje, žitarice, malo sadja, glivice, brez candide, spet prah…jajc pa ne.
Proti pršici pa se boriš z rednim čiščenjem, čim manj preprog in zaves, v spalnici celo najboljše brez, brez rož v spalnici in če je res alergija na pršico si nabavi prevleko za jogij.
Kenga, če bi se rada izognila pršici, je najboljša zaščita prevleka za jogi (povsod po stanovanju, kjer malček leži). V času ko smo mi čakali našo prvo prevleko (takrat je deklica imela 9 m) so nam svetovali, naj jogi začasno čimbolj temeljito ovijemo v polivinil. Pri nas žal ni delovalo, ker se je deklica močno potila in je to njeno stanje samo še poslabšalo, pri vas pa za nekakšen test morda bo … Te protipršične prevleke predvidevam, da zadržijo tudi lateksova vlakna (če je jogi iz lateksa).
Sicer pa je v bolju proti pršici tako, da ko enkrat zaščitiš jogije in pomečeš stran običajne sedežne, si menda v stanovanju odpravil 70 % pršic (ali nekako tako, sem že pozabila, bom pa poiskala v knjigi).
O Advantanu in ostalih kortikosteroidnih mazilih je bilo tu že ogromno napisanega in moje mnenje je, da vlada prevelika panika glede škodljivosti. Saj jih ne mažemo vsak dan 2 x na dan, na debelo, pa leta in leta… Tudi če boš dete nekajkrat namazala po obrazku, mu boš bolj koristila, kot če mu pustiš, da se mu vse inficira. Sicer pa je nam dermatologinja predpisala Afloderm, ki je bolj blag (in kot piše v navodilih) še najbolj primeren za dojenčke in mazanje po večjih kožnih površinah.
Mi smo do dermatologa prišli v enem dnevu, ker nam je pediatrinja napisala urgentno napotnico (deklica je imela “superinfekcijo” po trupu – razvilo pa se je tako kot si ti napisala – iz AD). Ampak smo dobili antibiotik kremo (če se ji kaj inficira), za AD Afloderm in negovalno kremo z 10% ol. oljem.
Jaz bi pomislila še na druge stvari: s čim dete umivaš po obrazku, rokicah (se prijemlje), s čim ga mažeš (mi našo kar z lekarniškim olivnim oljem); s čim mu obrazek brišeš, na čem leži – lahko bi bila recimo reakcija na pralni prašek ali mehčalec, ki sta ostala na brisački, plenički, blazini, rjuhici … Ja, saj vem, variant je na desettisoče … žal. Želim ti čimveč uspeha!
M.
Preprog in zaves nimamo, prav tako ne rož in plišastih igrač v spalnici. Obrazek mu umivam s sterilno gazo in fiziološko raztopino, vedno leži na plenički, ki je oprana s Persil Sensitive in nato še enkrat s samo vodo, potem pa še prelikana. Prej sem ga čez dan namazala z Bepanthenom, zdaj imava antibiotik. Po telesu pa uporabljam hl. mazilo z oliv. oljem, ampak tam tako ni pikic.
Tudi sama razmišljam, da bi zmešala Advantan s hlad. mazilom in mu namazala lička, pa ne vem, če lahko, ker zdaj že tretji dan mažem z Garamicinom. Obrazek je še vedno zatečen in ves pikčast. Ali ste mazale z Advantanom tudi tam, kjer je bilo mokro? Midva imava že nekaj dni vse rumeno, pediatrinja je rekla, naj mu kar čistim.
Hvala za odgovore!
Ko je naša (sicer ima 3 leta) imela tisto superinfekcijo so jo v bolnici mazali samo z antibiotikom (kjer infekcije ni bilo pa s tisto tvojo mešanico). Tudi sama jo občasno, ko se ji spet pojavijo infekcije, po navodilu dermatologa tam namažem samo z antibiotikom (s palčko za ušesa tapkam bele pikice …), pri nas je pomagalo in se ni nič praskala. Tista superinfekcija se je pri nas zdravila kakšnih 14 dni!
Lp
M.
Zakaj naj bi bil BICOM larifari???
Najprej moraš vedeti to, da si uradna in alternativna medicina še dolgo ne bosta podali rok. To, da ti je pediatrianja tako rekla, me sploh ne preseneča. Seveda pa je sedaj na tebi, ali boš temu nasedla. Preberi si poste na tem forumu, kar nekaj jih je, ki opisujejo slabe izkušnje z zdravniki. In seveda te nihče ne sili v Bicom terapijo. Zase (in našega nadebudneža) lahko rečem, da bi bila brez Bicoma zelo boga. Sedaj hodiva na terapije.
Skratka, TI moraš odločiti, kaj je najbolje za tvojega otroka. Poznaš ga bolje kot vsi pediatri. Jaz poskušam vsako pediatrovo mnenje pri sebi “premleti”, mi pa ne pade na pamet, da bi mu omenila Bicom terapijo. Ravno zaradi njihovega odnosa do alternativne medicine. Mislim, da so pri tem skoraj vsi dohtarji enotnega mnenja in jo že a priori zavračajo.
Lep pozdrav in čim manj pikic,
Maja
Še vedno sem trdno odločena, da gremo na BICOM, čeprav sem imela pomisleke. Saj kaj drugega nam tudi ne preostane, uradna medicina me prepričuje, naj se z AD sprijaznim.
Missy, ali bi potem pikice tapkala z mešanico Advantana? Na ličkih mu kar rosi, okoli in po čelu ter vekah pa ima pikice. So tako zdravili tvojo hčerko? Dermat. pravi – Advantan, pediat. pa – antibiotik. Ne vem, kaj naj. Naslednji teden gremo k drugemu dermatologu, ker se ta obnaša kot da je vse OK in da paničarimo.
So tudi vaši otroci bili zjutraj otečeni, imeli čisto majhne oči zaradi zateklih vek?
Hvala!
Naš ima slaba in dobra odbobja, pred 1 tednom je bil spet sel flekast in srbelo ga je kot že dolgo ne, in seveda je nastala živa rana na ličkih na katero se je vse zalepilo, kapico sem mu komaj dol odlepila. Dermatologinja je bila na bolniški in smo ostali prepuščeni sami sebi. Ob vsakem takem slučaju nam je napisala razredčeni advantan ali pa locoidone kremo. Sedaj sem se pa razjezila in sem v lekarni prosila neko kremo ki bi ublažila srbenje in bi malo posušila rano. Dobila sem Arnikacet in rana se je posušila v 24 urah! Nič ni poskusiti greh, ker večjo škodo kot si jo sam povzroči s čohanjem mu ne morem narediti, sem rekla da bom ga še z dre… namazala, če bo le pomagalo. Kar pogumno na BICOM, zgubiti nimate nič!
tudi naš dojenček ima (poleg kup ostalih) tudi alergijo na pršico. ko smo ga postavili na star klasičen jogi v otroški posteljici je nemudoma dobil AD izpuščaje.
saj ne da bi delal reklamo, ampak smo nabavili dormeo (lateks) za zakonsko posteljo, in njegovo posteljico.
zdi se mi, da tu dejansko pršic ni, saj od takrat težav s temi nadlogami ni.
poleg tega smo iz sobe odstranili vse plišaste igrače, redno sesamo in brišemo prah.
Kdo je otroka testiral prvič? Poskusita dobiti napotnico pri pediatru za dr. Voduškovo v LJ. Takšna reakcija na koži zagotovo ni OK. No, v tej Oni je bil tudi pogovor z njo in tudi ona v bicom ne verjame. Vsekakor pa bi jaz hotela priti do spodobnega alergologa. Ti pa res pazi pri prehani, jej čim bolj naravno hrano, brez konservansov, brez barvil (se pravi odpadejo sadni jogurti, bonboni in takšne), izogibaj se smokijem, itd itd
Kenga pozdravljena!
Tudi mi imamo identično situacijo: izpuščaj (sicer ne tako hud kot je pri vas),ki je omejen samo na lice in čelo. Po telesu je OK.
Na vse to, kar so že punce napisale bi dodala le še to: pediatrinja mi je na vprašanje, zakaj se vedno zbudi z vneto kožo, čez dan pa se umiri odgovorila, da je to zato, ker je v tem času regeneracija kože najmočnejša in zato ni nujno, da prihaja v stik z nekim alergenom ponoči. Nekako tako- mogoče bi še Tanč to pokomentirala…
Druga stvar je ta, da Bepanten moji ful ni ustrezal-odkar uporabljam drugo mazilo boljše!
Kar se tiče pa tvojih dvomov glede tega, da težave izhajajo iz hrane se ti pa pridružujem! Tudi sama imam že dalj časa občutek, da ji težave dela nekaj drugega, do krivca pa se nikakor ne dokopljem!
Še to: sama mažem svojo z Advantanom, ko se ji res poslabša koža in vedno samo 2 dni. Vedno zaleže, mala se ne prska in jaz nimam zaradi tega nobene slabe vesti.
LP
No, možno je, da je krivec pršica, če so težave bolj vidne, ko se zbudi. Celo noč se pač tiščimo v blazino ali rjuho, znano pa je, da so postelje leglo pršic (nič ne moremo, tako pač je). Za zmanjšanje ali odpravljanje pršic pomaga zamrzovanje blazine, dosledno menjavanje in pranje ter likanje prevlek in posebne antialergijske prevleke. Vendar si prej dokažite, če je krivec pršica, sicer greste nepotrebno v strošek.
Najprej vsak dan zmrzujte blazino za nekaj ur, dobro pretresite. Po enem tednu takega zamrzovanja naj bi zadostovalo 1x tedensko zamrzovanje. Če se po takih ukrepih koža izboljša in se ne slabša več-potem je to dokaz.
Upam, da vam bo pomagalo. Upam.
lp
Tanč
tudi moj malček je imel takšne simptome kot tvoj – nič po obrazu.
alergičen je na jajca in mleko, banene ostalo je bilo negativno.
ampak z alergijo na jajca odpade tudi perutnina, pa ves kruh, razen krjavla, jelena in martinovega, pa vse konzervirana hrana, vse kar vsebuje umetna barvila in arome.
in ko sem se res držala diete se je koža obraza izboljšala za 100%.
sem pa najprej uporabljala – največ 5 dni zapored kremo locoidon.
Jaz se strinjam s tem, da je bicom larifari, preizkusila na koži lastnega otroka. Dve leti smo se držali vseh tistih omejitev (100% držali), vedno znova so ugotavljali vedno nove alergene, stanje se je malo izboljšalo, pa spet hudo poslabšalo (čisto neodvisno od diet, prehrane in terapij). Na koncu sem obupala in prenehala s terapijami, stanje je ostalo enako (samo kar precej olajšani smo bili za denar). Čez eno leto se je ob normalni prehrani stanje otroka začelo boljšati, sedaj je star tri leta in pol in je vse v redu. Koža in organizem otroka sta pač dozorela, preobčutljivosti ni več. Če bi pa še vedno hodili na bicom, bi mislili, kako zelo nam je pomagal. Resnica pa je, da pač otrok zadevo preraste.
Seveda boš šla tudi na bicom, saj hočeš narediti vse, kar lahko za svojega otroka. Toda najprej res poskusi s tisto blazino in zmrzovanjem oz. s prevlekami za jogije. Mogoče se boš izognila bicomu in ugotovitvi kakšnih 25 alergenov.