Najdi forum

Pozdravljeni!
Na vas se obračam zaradi velikih težav z mojim lenim črevesjem.Kljub uživanju lanenega semena(4 žlice mletega na dan) in pitju Donata,občasnih masaž trebuha,klistiranja…je moje črevo še kar naprej leno,včasih ne grem na blata tudi cel teden,takrat sem primorana vzeti odvajala.
Lepo vas prosim za kak vaš nasvet!
Hvala in lep pozdrav!

Spostovani!

Velikokrat sem napisala, da je nemogoce svetovati, ce ni dovolj podatkov. V TKM ni generalnih nasvetov, saj je razlogov za vase “leno” crevo, oz . zaprtje, veliko. Generalno jih delimo na dva osnovna principa: pomankanje in presezek.

K principu pomankanja sodi: pomanjkanje krvi, pomankanje qi-ja, yin-a ali yang-a.

K principu presezka pa spadajo: prevec vrocine v crevesju, zelodcu ali yang-ming kanalu, kronicna vrocina v jetrih, prevec vrocine je lahko kombinirano se s prevec sluzi, stagnacija qi-ja, stagnacija hladu v telesu.

Seveda je mozna kombinacija vsega tega.

Kot vidite je v TKM resnicno zelo pomembno, da vemo vse podrobnosti, za uspesno in pravilno zdravljenje. Ce bi zdravili vse, ki imajo tezave z zaprtostjo po enakem principu, bi lahko naredili vec skode kot koristi.

Potrebujem podatke o tem: kaksno je blato (v kosckih/bobki, kot banana), je odvajanje bolece, je blato suho ali normalno vlazno, porabite veliko energije pri odvajanju, se po odvajanju pocutite bolje/slabse, bolecine, pekocina v anusu/rektumu, napet trebuh, napihovanje, spahovanje, kri v blatu, obcutek hladu v spodnjem delu trebuha, vrtoglavica, hitra jeza, rdece oci, rdeci v obraz kadar se jezite, bled obraz, blede ustnice, vas rado zebe, vroce, vam prija hladna/topla/vroca/sobna temperatura pijace, imate obcutek nepopolnega odvajanja, kaksne barve je urin, spontano potenje, se potite ponoci, kako spite, sanjate pogosto?

Ce odgovorite na ta vprasanja bi lahko malo vec vedela, seveda pa vse to ne more nadomestiti osebnega pregleda!

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Ponovno pozdravljena!
Sem predvidevala,da sigurno rabite več podatkov,samo nisem vedela kaj točno in vam bom zdaj poskušala bolj podrobno napisat ostale podatke.

Blato je v bobkih,trdih in suhih bobkih,zelo se moram napenjat pri iztrebljanju,zato tudi potem včasih dobim hemoroide,pri odvajanju porabim veliko energije,a se potem po iztrebljanju lažje počutim,pa čeprav gre le za par bobkov.Trebuh imam vedno napet,že ko zjutraj vstanem in spijem recimo kozarec tople vode,se trebuh takoj izboči,sem tudi precej napihnjena.Krvi v blatu še nisem opazila,sem jo le na papirju ob močnem napenjanju.Imam tudi vrtoglavice,nizek pritisk,hladne okončine tudi poleti,me rado zebe,čeprav mi je v telo toplo,a me zebe ravno zaradi hladnih okončin,Sem hitre jeze,oz.me stvari hitro razburijo,imam pogosto rdeče,pekoče oči,vnetja mehurja,najraje imam pijače vroče do sobne temperature,hladnih ne maram.Urin je normalne barve(ko seveda ni vnetja),ponoči se ne potim,včasih imam občutke nepopolnega odvajanja blata,kadar se jezim,postanem rdeča v obraz,imam bolj blede ustnice,zdaj,ko imamo malega otroka spim bolj slabo,drugače nisem s spanjem imela nikoli problemov,sanjam pa kar veliko in se večkrat tudi kakšnih sanj spomnem.
Sovražim hladne in prevroče dni,čeprav se slednje lažje prenaša.Imam tudi bolj malo energije
Upam,da sem podala dovolj podatkov in že se veselim vaših nasvetov,saj ne vem kaj bi še lahko spremenila in “pojedla”,da bi bila prebava dobra.
Lep pozdrav!

Pozdravljena!

Vase crevesje ni leno, zato tudi prizadevanje, da bi ga spodbudili, ni pomagalo. Ocitno gre za tako imenovano bucanje jetrnega ogenja.

Jetra so, med drugim, odgovorna za gladek in enakomeren pretok energije po vsem telesu. Ta funkcija je najpogosteje oslabljena v primeru, ko ne znamo pravilno odreagirati na stres, ko je v nas veliko jeze, ki jo ali pa tudi ne izrazimo. Vse to se kaze v vasih simptomih (sx): trdo, suho, v bobkih oblikovano blato, ki ga je tezko izlociti; hitra jeza; pekoce, rdece oci; rdec obraz ob jezi; hladne okoncine, ceprav vam je v telo toplo; veliko sanj.

V primeru, ko je jeterna energija motena, se bo to poznalo na vasi vranici. Bucanje jetrnega ognja izcrpa vranico: napihnjen trebuh, hladne okoncine, malo energije. Vranica je, skupaj z zelodcem, med drugim odgovorna za to, da spreminja hrano in pijaco v energijo in ce je izcrpana, bo ta funkcija okrnjena.

Videti je tudi, da gre za pomanjkanje krvi (ker ste pred kratkim rodili, verjetno jeterne krvi), kar ni isto kot anemija: vrtoglavica (le-ta je sicer lahko tudi vzrok bucanja jetrnega ognja), blede ustnice, slabo spanje, pomanjkanje energije, hladne okoncine.

Kot ste opazili se nekateri simptomi pojavljajo v vecih diagnosticnih vzorcih. Da bi ugotoivala k kateremu diagnosticnemu (dx) vzorcu spada kaksen sx in zakaj, bi vas morala pregledati (jezik, pulz).

Vsekakor gre za kompleksno zadevo, kjer se hkrati pojavljata oba fenomena: pomanjkanje in presezek. Predvidevam, da je potrebno umiriti jeterni ogenj, okrepiti vranico potem pa bo vse pocasi naslo svoje mesto.

Omenjate tudi pogosta vnetja mehurja, da bi ugotovila kaj je vzrok pogostih vnetij in dx, bi morala vedeti kaksne sx imate ob vnetju. Ugibam, da je povezano, s tako imenovano, prekomerno vroco vlago v spodnjem grelcu.

Na tem forumu boste nasli recept za congee, ki bo okrepil vaso vranico. Masirjte tudi tocko ST36, ki jo boste nasli na prilozeni sliki. To tocko najdete tako, da postavite dlan (brez palca) pod pogacico, pod mezincem si oznacite tocko, ki za debelino kazalca lateralno – zunanje – od golenice. Hkrati pa je potrebno umiriti jeterni ogenj. To boste naredili tako, da si vsakodnevno masirate tocko LV3, ki se nahaja med palcem in drugim prstom na nogi med obema kostema (metatarsal). Oglejte si sliko.

Sedaj pa nekaj vec o prehrani: izogibajte se surovi in hladni hrani in pijaci – direktno iz hladilnika. Vse sadje in zelenjavo poparite – pazite, da ne boste prkuhali in s tem unicili vse vitamine in minerale, izogibajte se mleku in mlecnim izdelkom – razen kefirja – mastni hrani, ne jejte po 18. uri.

Za pomanjkanje krvi je zelo pomembno, da jeste cim vec, vsak dan, pri vsaj dveh obrokih, temno zeleno zelenjavo, ki naj bo poparjena (brokoli, spinaca, strocji fizol, ohrovtovi brstici, asparagus, zmeckan avokado pomesan z zelenjavo ali zacimbami…). zelenjavi dodajte razna zrna in semena. Nujne so tudi zivalske beljakovine, predvsem rdece meso, jetra. Priporocljivo je uzivanje fig, petersilja, ostrig, sardin. Ce se dobi v SLO organska morsak trava si jo nabavite, poscite recepte na internetu in jo uzivajte vsaj 2x mesecno, prav tako jejte cim vec kalckov, ki pa jih pojejte surove. Morska trava in kalcki so izjemno ucinkoviti pri jeternem bucanju ognja, kakor tudi, ogljikovi hidrati, med in strocnice. Popijte vsak dan zlicko jabolcnega kisa. Kis uzivajte samo kadar ste zdravi, ce zbolite (kakrsnokoli vnetje) s kisom prenehajte in pricnite z jemanjem, ko ste popolnoma zdravi.

Kot vidite je vase crevesje povsem v redu, tudi aktivno, vendar nima podpore v ostalih sistemih.

Vse dobro!

Mag. Jadranka Perl --- "Be still like a mountain and flow like a great river." - Lao Tzu

Lep pozdrav .Sem mamica punčke stare tri leta in me zanima kako odpravit njeno težavo.In sicer pred kakšnimi dobrimi 4 meseci,je moja mala izločala zeli trdo balto,in ker jo je ob tem bolela ritka,ni več hotela akat,ko jo je tiščalo naslednjič,sem ji ritko namazla da je šlo lažje ampka je vse eno izločala trdo blato v kruglicah,včasih v celem kosu in debelo..zelo jo je bolelo,ker sma na kahlici sedeli po več uric.Nato smo ji začeli dajat sirup za mehkejše blato in še svečke ampak je imela strah v sebi da jo bo bolelo.Sedaj pa ji dajem Folaks,v manjših količinah in blato je mehkejše ampak kakat si še vedno nena upa.kako naj premagamo ta starh pred bolečino .Hvala za odgovor.

Spostovani!

Sprasujete me kako premagati strah pred odvajanjem pri vasi tri letni hcerki.

Ce bi bila vasa hci moja pacientka, bi v prvi vrsti ugotovila vzroke zaprtosti in hkrati dodala zdravljenje proti strahu.

Vasa hci potrebuje pozitivne izkusnje z odvajanjem. K rednemu odvajanju jo lahko spodbudite s kaksno dobro postavljeno, izmisljeno zgodbico, ki bi, na nej razumljiv nacin, razlozila kako pomembno je redno izlocanje blata.

Sedenje na kahlici po vec uric ne bo in ni pomagalo k njenim izkusnjam.

Tri-leten otrok lahko sprejeme in razume mnogo vec, kot si odrasli mislimo. Ce je sporocilo na njihovem nivoju, prijazno in pozitivno zastavljeno, bo padlo na plodna tla. Pazite pa, da je ne boste nehote prestrasili in dodali nove traume.

Vse dobro!

Pozdravljeni.
Iskreno bi Vam bila hvaležna če bi mi lahko pomagali. Moja težava se prav tako nanaša na črevesje. Problem je že tako hud da ne moram več iztrebljati brez odvajal, in še ta včasih ne delujejo. Stara sem 18 let pa imam že tako hude težave. Odgovorila Vam bom tudi na zgoraj zastavljena vprašanja ki ste jih postavili nekomu drugemo če mi boste s tem lahko lažje pomagali.
Blato je na začetku kot banana in zelo trdo nato se spremeni v zelo tekoče (verjetno zaradi odvajal), odvajanje je zelo boleče (enkrat sem zaradi bolečin padla v nezavest), pri odvajanju porabim ogromno energije saj sem po tem popolnoma prepotena. Po odvajanja se počutim bolje, bolečine se včasih pojavljajo v trebuhu še nekaj časa po iztrebljanju, v anusu čutim pekočino imam napet trebuh in me napihuje (vetrove imam samo ko uzamem odvajalo). Krvi v blatu ni. Vrtoglavica se mi pogosto dogaja. Sem hitre jeze, rdeče oči poredko. Po vsaki aktivnosti in jezi sem zelo rdeča v obraz. Obraz imam bled. Včasih me je rado zeblo s tem trenutno nimam težav trenutno mi je pogosteje prevroče. Prija mi hladna pijača. Občutek nepopolnega odvajanja imam po odvajalih saj po iztrebljanju karkoli popijem iztrebim in ne odvajam skozi sečila. Urin je normalen, potenje tudi. Ponoči zmeraj sanjam in se skoraj zmeraj do potankosti spomnim sanj.

Upam da mi boste lahko pomagali in se Vam naprej zahvaljujem. Lep pozdrav

Draga Gajaa!

Po vsej verjetnosti gre za stagnacijo energije (qi) in jeterni ogenj. Kje tici vzrok tako hudo stagnacijo, brez pregleda, ne morem vedeti. Vzrok bi lahko bil tudi pomanjkanje krvi, vendar ker omenjate, da se po izlocanju pocutite mnogo bolje, menim da gre za stagnacijo in ogenj.

Jeterni ogenj slabi vranico (tekoce blato), lahko pa, da je tekoce blato po formiranem blatu res posledica odvajal.

Predlagam zdravljenje z zelisci in morda tudi akupunkturo. Poiscite dobrega akupunkturista, ki vam bo izdelal formulo zelisc, prirejeno samo za vas. Zacnite z rednim gibanjem, predvsem jogo.

Vse dobro!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close