lekadol
Pozdravljeni!
Prosila bi vas, če mi lahko odgovorite na naslednje vprašanje: zaradi blažje oblike epilepsije jemlje zdravila Lamictal, sedaj 100mg dozo (postopno sem prišla s 25 mg na 100mg), napadi so se na srečo zmanjšali, v času jemanja sem imela samo 2 blažja. Ker sem v decembru zbolela za angino, mi je zdravnica predpisala antibiotike Ospen 100mg in Lekadol 50mg za zbijanje vročine. Ker vročina ni bila tako visoka, sem se odločila,d a Lekadola ne bom vzela, ampak sem vzela rajši Aspirin s C-vitaminom. Ni bilo nobenih problemov … Prejšnji teden pa sem zbolela za prehladom, kihanje, smrkanje, kašljanje … in zaredai tega me je grozno bolela glava. Zato sem dopoldan dneva vzela 1 tableto Lekadola, zvečer okol pol 7h še 1 tableto, ker me je malce kuhala vročina in še vedno grozno bolela glava, Lekadl pa ni nič pomagal, sem okol 23.30 vzela Aspirin s C vitaminom. Okoli pol 1 ure zjutraj so se mi začeli pojavljati napadi, ki so bili zelo intenzivni, močni, bilo jih je okoli 15!!! Trajali so do 3 ure, po vsem tem sem bil tako utrujena, izmučena, ni za govorit kakšne bolečine sem trpela … bila sem pri zavesti, mož je bil zraven, ves prestrašen, mislila sva klicati dežurnega zdravnika … Prepriučana sem,d a so bili napadi posledica Lekadola ali Aspirina. Skratka zanima naslednje: ali je možno, da bi Lekadol, ki mi ga je predpisala zdravnica, lahko vplival na napade. oz Aspirin. prosila bi vas, če mi lahko svetujete, katera zdarvila lahko poleg Lamicatal vzamem v primeru glavobola, … (drugače nerada jemljem kakršnakoli zdravial, ampak v primeru groznega glavobola ga vzamem).
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem,,
Ely.
Spoštovana Ely!
Pojav epileptičnih napadov je po vsej verjetnosti izzvala visoka temperatura, ki je niste mogli dovolj hitro znižati ne z Lekadolom, ne z Aspirinom. Naslednji vzrok bi bila lahko okužba.
Vzrokov za epileptični napad je, kakor gotovo že sami veste, več.
Niti pri Lekadolu niti pri Aspirinu pa niso opisani neželeni učinki v smislu izzvanega epileptičnega napada. Lekadol se sme jemati v razmaku 4. ur, kar ste Vi upoštevali.
Previdnost pri jemanju Aspirina pa je potrebna pri preobčutljivosti na sam Aspirin, pri alergijah, bronhialni astmi, senenem nahodu, pri zdravljenju z zdravili proti strjevanju krvi, pri hudih ledvičnih in jetrnih okvarah, pri protinu in boleznih prebavil. V literaturi ni opisanih interakcij z Lamictalom.
Tako kot sem ža na začetku omenila, Vam je po vsej verjetnosti povzročila težave povišana telesna temperatura, vendar pa je to samo moja domneva. Ker nisem zdravnica, Vam svetujem posvet pri Vašem lečečem zdravniku. Prav tako se z njim posvetujte glede samega zdravljenja epilepsije. Postavljanje diagnoze in odločanje za vrsto terapije je zdravnikova domena, njegova pristojnost in odgovornost.
Želim Vam dober izid in Vas lepo pozdravljam!
Sedaj pa sem povsem zmedena: bila sem v lekarni, farmacevtki povedala, kaj je bilo, pa mi je rekla, da lepo piše v navodilih pri Lekadolu, da ga ni priporočljivo jemati, če jemlješ antiepileptike! Ker sem imela telesno temperaturo samo 37,1 °C, tudi jaz mislim, da le ta ni mogla povzročiti napada, ker sem jo imela že pred 1 mesecem 37,4°C pa ni bilo nič narobe. Skratka, drug teden sem naročena pri mojemu nevrologu in mi bo sigurno znal svetovati kaj jemati, kako je glede vročine …
hvala za odgovor, LP, E.
Spoštovana Ely!
Opravičujem se. Spregledala sem del, ki govori o zdravilih, ki spodbujajo jetrne encime. Med ta zdravila pa sodijo tudi antiepileptiki. Informacije sem iskala po obširnejši literaturi, kar me je zavedlo. To je še en dokaz, kako nujno je natančno prebrati navodilo za uporabo in ne komplicirati po nepotrebnem. To slednje velja seveda zame, ne za Vas.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.