Lega otroka
Spostovani,
pred 3 leti sem rodila zdravega decka, velikega 56cm in tezkega 4140g, porod se je zal koncal z urgentnim CR.
Vse je potekalo bp, ponoci sem bila sprejeta v porodnisnico, odpirala sem se zelo hitro, spomnem se, da mi je babica takrat odvestovala epiduralno analgezijo, saj le ta lahko zavira porod, po njenih besedah pa naj bi rodila v zelo kratkem casu. Seveda sem to upostevala in namesto EA izbrala ultivo. Sami popadki niso bili boleci zame, vse sem zelo lepo prenasala. Ko sem bila odprta ze 10cm se je porod ustavil. Celotna situacija je trajala zelo dolgo, tako dolgo, da sem postala tako izmucena, da sem ze vmes “odplavala”, zbudil me je samo popadek, prav tako je bila plodovnica ze obarvana zeleno. Spomnim se samo, da ctg ni bil vec vredu in so se zdravniki po zame zelo dolgem casu odlocili za urg. CR. Na koncu se je izkazalo, da je otrok bil obrnjen s hrbtom proti mojem hrbtu, posteriorna lega? Tako nekako mi je zdravnica razlozila, da ko so naredili CR oz. ko so ga vzeli ven, je bil z obrazekom obrnjen proti njim.
Sedaj sem noseca drugic, 37.teden in iskreno se nisem dokoncno odlocena ali bo to CR ali bom probala z vaginalnim porodom. Namrec, pred dobrim tednom sem se bila prepricana da bom le poskusila z vaginalnim porodom, saj je otrok obrnjen na glavo in cela nosecnost je potekala bp, prav tako pa ginekologinja ki me je pregledala v porodnisnici spodbuja naravni porod in mi je nekako “pokazala” da v mojem primeru je boljsi vaginalni porod, o ponovnem cr se sploh nisva pogovarjali.
Dvomiti sem zacela, ko mi je naredila UZ in poskusala izmeriti glavico otroka, vendar ji nekako ni uspelo tocno izmeriti in je pri tem komentirala, da je velika verjetnost, da je plod v malo drugacni legi? Vendar temu ni dajala toliko pomena. Sama pa sem opazila pri brcih – na trebuhu brce udov prav izrazito, tako kot bi otrok brcal z rokami, nogami v trebuh, ce me razumete in sem iskreno zdaj malo v paniki, da bi lahko otrok spet bil v taksni legi in bi se primer iz prve nosecnosti ponovil? Je pa plod izmerjen trenutno v 37.tednu 3200g.
Zanima me vase mnenje glede mojega primera, kaj mislite, kaksne so verjetnosti da se to ponovi? Bi se raje odlocila za nacrtovan CR? Lepo prosim za vase mnenje in nasvet.
v naprej se vam zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam,
H.
Spoštovani,
za primerno odločitev očitno ta hip ne razpolagamo s podatki ampak zgolj z ugibanji, kar ni dovolj. Običajno se pri cca. 37 tednih opravi nekakšna “priprava” na porod, pri katerem se upoštevajo vse možne opcije, tako vaginalna kot CR. Pri tem odločilno lahko vplivajo tako plodove mere (če je manjši oziroma lažji od prejšnjega je to + za poskus VP, prav tako, če je v zatilni vstavi (hrbet spredaj levo ali desno). Če bi bil plod ob terminu težji ali vsaj enako težak kot prejšnji in/ali bi imel spet neugodno lego, bi bila odločitev težja oziroma bi to bolj nagovarjalo tokrat porod s CR.