Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ledvični refluks

ledvični refluks

Spoštovani
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor. Naj pa najprej povzamem na kratko celotno sliko. Sin je bil rojen oktobra lani in je sedaj star tri mesece. Že v nosečnosti je bil ugotovljen razširjen votli sistem ledvic, ki je bil po rojstvu tudi potrjen in sicer na levi ledvički 18mm, ugotovljen je bil tudi refluks 4 stopnje ravno tako na levi ledvički. Desna je vredu. Deček je do sedaj imel dva uroinfekta, prvega že v porodnišnici, po tem je bil na zaščiti s Ceclorjem. Drugega pa tri dni po preiskavi umcg, od takrat do sedaj pa prejema Primotren. Glede zdravljenja sem več ali manj dobila vse odgovore, pozabila pa sem vprašati eno ne tako zelo pomembno vprašanje, me pa kljub temu zelo zanima. In sicer kako je s kopanjem. Kopanje v termah? Kopanje v morju? In kopanje v domači banji – je potrebno pohiteti in kopati samo zaradi potrebe higiene ali ga lahko pustimo tudi malo dalj (čofotanje). Kako pogoste uroinfekete lahko pričakujemo?

Res se zahvaljujem za odgovor
Tadeja

Okopanje (torej kopanje v smislu higiene) ni problematično. Termalno vodo, bazensko vodo pa tako odsvetujemo malim otrokom. V morju je problem manjši, tudi če bi lula vanj (ker to je problem, da pri lulanju pride do vdora bakterij skozi sečnico), kar pa je pri fantkih manjši problem kot pri deklicah, ki imajo zelo kratko sečnico v primerjavi s fantki, kar oaljšuje vzpoenjanje bakterij proti mehurju.
Nekateri otroci s tako motnjo imajo vnetje sečil samo 1x ali 2x, drugi vsaka 2 meseca, torej ni mogoče napovedati, kaj lahko pričakujete.
Opazujete otroka, pri nepojasnjeni vročini počakate 1 dan in greste potem vedno k zdravniku, vonjate urin (matere znajo izredno dobro ločiti med vonjem normalnega urina in vonjem pri vnetju).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close