Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Latentna bronhialna astma

Latentna bronhialna astma

Pred kratkim sem bila na bronhioprovokativnem testiranju z metaholinom in moja diagnoza je naslednja. Latentna bronhialna astma i.o.

Klinično- pulmo: nežni expiratorni piski
COR: bp
SPIROMETRIJA: BP
AKT: Pelodi trav, bombaž (+)
celtoni IGE: < 18-IE/ml
Specifični IGE: Pršica – 0,30 – U/ml – (N)
Metaholinski test pozitiven

Kaj vse to pomeni? A je to kaj nevarnega? Nikoli prej nisem imela težav s dihali, nikoli nisem prebolevala angin, grip…Le en prehlad letos aprila, ki ni bil do konca pozdravljen. Nato pa me je enkrat pri smejanju na postelji začelo dražit, tako da sem kašljala ob tem pa me je rahlo dušilo, potem pa enkrat na kolesu, čez čas pa se je vse pomirilo. Sedaj ni več težav, tudi ob naporu ne. Ker nevem kam to vodi bi vas lepo prosila za pojasnilo. Naj pa povem, da sem zadnji dve leti bila pod stalno napetostjo zaradi osebnih težav, tako sem se tudi ob testiranju na začetku prestrašila tako, da sploh nisem imela zraka, da bi pihala v tisto napravo.

Hvala za pojasnilo.

Kar pomirite se, nič hudega ne bo!
Diagnoza, ki ste jo dobili, pomeni, da gre za možno skrito astmo in da to še preiskujejo, tisti i.o. na koncu diagnoze pomeni “v opazovanju”. Pri testiranju so opazili reakcijo na pelode in trave.
Po domače bi lahko rekli, da ste v določenih stresnih situacija nagnjeni k alergični reakciji na določene trave in pelode. Astma se šteje med psihosomatska obolenja, to pomeni, med bolezni, na katere ima psiha močan vpliv in se poslabšajo oz. pojavijo, ko ste pod stresom. Bolezen pri vas ni močno izražena je pa lahko razlog, da se navadno prehladno obolenje ne pozdravi hitro, oz. da se bo oteženo dihanje z napadom kašlja pojavilo, ko boste napeti in istočasno izpostavljeni alergenu.

Hvala za vaš odgovor, naj še povem, da sem stara 23 let in me je to zelo potrlo – saj sem se komaj pobrala od depresije, ki se je vlekla kar nekaj časa. Ko sem se končno začela sproščati in sedaj živieti neko normalno življenje pa se je pojavila ta nevšečnost. Tudi sama upam, da se bo vse skupaj pomirilo in spet bom lahko zadihala s polni pljuči!

Ga. Marija še enkrat hvala za odgovor in veliko uspehov pri vašem nadaljnjem delu vam želim. Hvala.

Aha, kaj pa so to pelodi? Kaj vse sodi sem?

Pelod ali pelodni prah: ob cvetenju drves, grmov, trav jih kot seme raznaša veter in je njihova koncentracija v zraku različna. Ob poročilih o vremenu včasih lahko slišite obvestilo, da je koncentracija topolovega cvetnega prahu visoka ipd….Če je oseba alergična, mora takrat preventivno vzeti zdravilo oz. se zadrževati v zaprtih prostorih.

Ga. Rejec – malce sem pozna, ker sem bila na oddihu in nisem mogla do računalnika, zato vas sprašujem naslednje. Ker ste povedali, da gre možno skrito astmo – a to pomeni, da astma pri meni še ni dokazana in da sem do nadalnjega v opazovanju ali se bo iz tega res kaj izcimilo.

Latenten pomeni potuhnjen in pri vas verjetno pomeni, da je astma “v pripravljenosti” in da je večja možnost, da se v vsej svoji podobi pojavi, kot pri drugih. V “prevodu” to pomeni, da lahko v provokativni situaciji (izpostavljenost alergenu, stres, infekt) pri vas pride do astme, ali pa tudi ne. Pri izraženi astmi namreč se težave pojavijo VEDNO ob najmanjšem stiku z alergenom, kar pri vas ni nujno.

Se oproščam, ker sem tako radovedna. Se pravi, da pri meni astma še ni razvita, ampak lahko do nje pride – imam večjo možnost kot drugi.

Hvala za vse ostale odgovore!

Če prav razumem, ste do sedaj imeli en, astmi podoben, napad. Pri diagnostiki so ugotovili, da ste na določene stvari alergični, končno diagnozo astma bodo postavili, ko se bodo ti napadi ponavljali vedno ob kontaktu s tem alergenom, skratka, da bodo pogostejši, dokler pa gre le za en sam napad bolezni, pa je ta lahko izzvan zaradi kombinacije različnih faktorjev in ni nujno, da se bo spet ponovil, zato je spredaj “latentna”. Lahko, da ne boste imeli nobenega napada več, lahko, da bo ste imeli redke napade, v kombinaciji s prehladom, stresom ipd, lahko pa da se bo razvila prava astma, to bo pokazal čas. Ker so vam povedali, na kaj ste alergični, se izogibajte izpostavljenosti temu alergenu, posebej če ste še prehlajeni, skrbite za zdrav način življenja in poskušajte probleme reševati sproti in odprto, da se izognete nepotrebnim stresom.

Hvala za izčrpno razlago. Koliko znaša normalen Ige? Rekli so mi, da je alergija na pršico normalna – da na to nisem alegična. Nič mi niso pojasnili na kaj sploh sem alergična. Izvide so mi poslali na dom in to je vse.

Verjetno niso mogli ugotoviti ali potrditi alergena. Diagnozo so postavili na osnovi klinične slike, ki je bila astmi podobna. Sama vrednost Igg in Ige vam ne pove nič, važne so primerjave (porast ali padec titrov) razen če bi bili titri izjemno visoki.
Svetujem vam, da se s tem ne obremenjujete. Če se bo prava astma pojavila, jo bodo lahko tudi ugotovili in zdravili.

New Report

Close