LARINGITIS
Sin je imel laringitis pri 5 mesecih. Lajajoče je kašljal in zelo težko dihal, imel je tudi povišano temperaturo 38-39. Ker prve trenutke nisva vedela kako mu pomagati, sva ga z možem ponoči peljala na urgenco. Zaradi zelo težkega dihanja je najprej dobil kisik, potem pa še recept za aerosol. Hkrati pa naju je dežurna zdravnica zelo prestrašila. Ko sem ji povedala, da imam sama astmo, je takoj zatrdila, da je to začetek astme. Naslednji dan smo šli takoj k naši pediatrinji, ki nas je potolažila in omejila uporabo aerosola. Po poslušanju pljuč je zatrdila, da so pljuča čista in gre za laringitis. Rekla je tudi, da ta bolezen včasih izgleda hujša, kot v resnici je. Predvsem pomaga pitje veliko tekočine in vlaženje zraka. Svetovala nam je, da delamo parne inhalacije v kopalnici, tako, da povsod razpostavimo posode z vročo vodo ali kamilicami, hkrati pa odpremo vse pipe in pustimo teči vročo vodo in smo z otrokom notri cca. 10 minut. Tudi zrak v spalnici je potrebno vlažiti. Za lažje dihanje naj otroku dvignemo vzglavje, tako, da podložimo jogi. Za zbijanje vročine kot običajno paracetamol, za nos pa fiziološka raztopina. Prostori morajo biti tudi dobro prezračeni.
Vsekakor se o vsem prej posvetuj s pediatrom.
Sin je bolezen prebolel presenetljivo hitro in brez posledic.
Upam, da bo napisano kaj pomagalo. Srečno.
Andrea
Laringitis je povečini virusnega izvora, lahko pa se tudi alergična reakcija kaže v obliki laringitisa. Značilnost laringitisa je, da večinoma nastopi ponoči. Čeprav ga je naš malček imel tudi sredi belega dne, vendar samo enkrat. Zadeva zgleda zelo zaskrbljujoče, ker otrok težko diha in lajajoče kašlja, vendar vse skupaj zgleda veliko huje, kot v resnici je. Pri nas smo ga sprva za vsak napad peljali na urgenco, kjer je dobil injekcijo. Ker smo veliko časa preživeli na morju in naju je z možem skrbelo, kaj narediti, če se napad pojavi tam, nama je dal zdravnik tablete (madrol) in navodilo, naj vzame eno v primeru napada. Od tedaj dalje tudi doma dava tabletko, široko odpreva okno, da otrok dobi vlažen in hladen zrak in ga pomiriva. Ponavadi po kakšni uri povsem mirno zaspi. Pri nas je laringitis ponavadi uvod v prehlad, je pa to stvar, ki nekako pri starosti 5 let mine. Naš pediater je rekel, da še ni imel otroka starejšega od pet let, ki bi imel napad laringitisa. Tako, da nekako upam, da bomo imeli letošnjo zimo že mir, vsaj pred laringitisi. Je pa to danes med otroci zelo pogost pojav. Skoraj ne poznam otroka, ki ne bi tega prebolel vsaj enkrat.
Če želiš še dodatnih informacij, pa povej!
Tudi moj sin je imel napad laringitisa ponoči, ko je bil star približno dve leti. Imel je visoko vročino, kašljal je in težko dihal, tako da smo ga odpeljali na urgenco, kjer so ga hitro pozdravili. Napadi so se še večkrat ponovili, vendar ne v tako hudi obliki.
Ukrepala pa sem tako, da sem ga takoj ko sem opazila značilen lajajoč kašelj odnesla v kopalnico “pod paro” tako kot je že opisala ena mamica. Zdravnica mu je predpisala tudi sirup Dihalar za take primere in za pitje pol tablete kalcija raztopljene v kozarcu vode. Ti napadi so se ponavljali približno na vsake dva meseca nekaj let. Sedaj, ko hodi v šolo pa jih nima več.
Želim vama uspešno zdravljenje.
Tanja
Tudi naša hčerka je že večkrat imla laringitis. Res je da so napadi ponavadi najhujši ponoči. Enkrat je celo potrbovala injekcijo kortikosteroidov. Potem pa nam je pediatrinja dala tablete Claritin in rekla, naj ji damo takoj pol tabletke, ko je hripava ali opazimo začetni lajajoč kašelj. Res sem tako storila in moram reči, da vedno preprečimo hujše napade. Tabletke dajamo še nekaj dni in stvar počasi mine. Vsekakor pa j pri težkem dihanju potrebno nujno poiskati zdravniško pomoč. Predvsem pri manjšem otroku.
Živjo!
Tedi naš fant ima večkrat laringitise, začelo se je že, ko je bil dojenček. Zdaj je tega (5 let) že manj. Opažam pa, da je vedno najprej začel prdeti, potem pa čez par dni kašljati. Kolegica farmacevtka mi je predlagala (sama je preiskusila že vse, tudi pri svojih otrocih), da še najbolj pomaga star recept, da takoj, ko se začne, daš otroku malo bolj hladen obkladek z jabolčnim kisom, razrečen z vodo, ki naj bi zmanjšal oteklino. Res malo pomaga… Mi pa dajamo še probiotike, za prebavo, ne vem pa čisto točno, v čem je fora.
kdo ve kaj o tem?
lp!
Naša skoraj 3letnica je čez vikend lajajoče kašljala, ne da bi jo dušilo in ne prevečkrat, imela je še vročino, malo čez 37, dvakrat je zakuhala čez 38, in je dobila svečke. K dežurni je nisem peljala, ker sem poklicala in je zdravnik dal nasvet – mrzel zrak in paro ter veliko piti.
V ponedeljek je bilo pri zdravnici preveč polno in nisva dobili termina, danes ni delala, mala pa je začela grdo kašljati, obakrat popoldne pa je zakuhala čez 38.
Velik problem pa je, ker premalo pije. Ne moremo je ne prepričati, ne prisiliti, ne, da bi več popila. Ne čaja, soka, ne.
Saj vem, da gotovo ne sprašujem na pravem kraju, vendar kako to prebresti? Jutri upam, da dobiva termin pri zdravniku, vendar bo spet navodilo, naj veliko pije. In meni postane kar slabo, ko to slišim.
Tudi naši tamali je NAJBOLJ POMAGALO to, da smo jo odnesli iz spalnice, za petnajst minut na stežaj odprli okna, da se je zrak v spalnici maksimalno ohladil (pozimi), zaprli okna in jo dali nazaj v posteljico. Napad je minil in nikoli ni bilo treba na urgenco. Hladen zrak naj bi po mnenju naše pediatrinje, ki smo jo lahko poklicali sredi noči po telefonu, zmanjšal oteklino in omogočil dihanje. V našem primeru je imela prav.
Se strinjam z napisanim.
Moj sin je star 3,5 leta; laringitis dobi praktilno ob vsakem prehladu in včasih je zelo hudo. Najbolj mu pomaga to, da ga sredi noči zavijemo v kovter in nesemo ven.
Smo pa tudi mi kupili inhalator, naš je bil sicer dražji (nekaj čez 80€), ker je otroški (v obliki pande), ampak je vredno – če čez dan redno inhaliramo (vsako uro 10 min), ponoči ni hujših napadov.