Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Neplodnost Laparaskopija

Laparaskopija

Pozdravljeni!

Najprej naj povem,da ne vem če ravno ustreza ta stvar tu v to temo-vendar se mi nekako zdi,da je tu veliko deklet in žena,ki so imele osebno izkušnjo z Laparoskopijo,katera tudi mene čaka-(razlog brazde v maternični steni,pojav mioma in posledično tega-začasna neplodnost).Ker me je tega res strah,ker ne vem kako poteka ves postopek,kaj me čaka po operativnem posegu,bi bila res hvaležna za kakršno koli informacijo kako in kaj :)-res da imam laparoskopijo šele v septembru,vendar vseeno si želim vedeti čimprej kako vse poteka,na kaj moram paziti,glede česa moram biti previdna pred in po operaciji-skratka veliko vprašanj se mi poraja v glavi,saj je ta operacija zame prva-nasploh v življenju,sploh nikoli nisem imela ginekoloških težav ali karkoli.Bila bi pa seveda vesela tudi informacij.če je katera delala Laparoskopijo v Kranjski porodnišnici..Pa še enkrat brez zamere-če dajem v napačni forum vprašanje,vendar se mi zdi-da bom tu veliko prej dobila vse odgovore-.kot pa v Zdravstveni svetovalnici..saj vem,da je tam kar dolgo za čakati 🙂

Hvala in lep pozdrav 🙂

Nič posebnega ni. Jaz sem bila v LJ, septembra grem spet. Prvi dan prideš, ti naredijo razne preiskave .- UZ, kri, EKG,…. Drug dan si operirana, ko se zbudiš iz narkoze, ti dajo še nekaj proti bolečinam (če želiš), jaz sem itak cel dan prespala. Zjutraj dobiš zajtrk, počakaš vizito in greš domov. Doma sem prve dni bolj ležala, ker sem bila vsa napihnjena, potem pa začneš počasi normalno živet. V bolniški sem bila 14 dni.

Pozdravljena!

Jaz sm imela letos laparaskopijo (odstranitev pregrade in elektrokoagulacijo jajčnikov) v Kranju 🙂 tudi zame je bila to prva operacija, ampak ni bilo nič hudega 😉 Najprej ti pošljejo na dom vprašalnik zate in za tvojega osebnega zdravnika. V pismu dobiš tudi datum za prvi razgovor, kjer boš lahko vse kar te zanima tudi vprašala. Na razgovor nato prineseš izvide krvi in izpolnjena vprašalnika. Opravijo ti tudi razne preiskave (Ekg,..). Nato pa ti določijo datum (v roku 14 dni po razgovoru približno-vsaj pri meni je bilo tako, je pa odvisno tudi od čakalne vrste, ki je nekje 1 mesec se mi zdi). Ko si na vrsti za operacijo, te 1 dan prej sprejmejo v bolnišnico, dodelijo ti sobo, nato pa se začne post :)) nič jest, samo 3 l tekočine spit – 1l od tega je donat, pa 1 skodelico grenke soli je potrebno spit, nato pa sledijo precej pogosti obiski WCja :))) Drug dan pa te operirajo, kar pa ni nič groznega. Osebje je bilo zares full prijazno in je bil zato tudi strah manjši 🙂 po operaciji ležiš približno 1 uro v prebujevalnici, potem pa te odpeljejo nazaj v sobo počivat. Drug dan zjutri pa te odpustijo domov. Jaz sem se prvi teden malo bolj merkala, nič težkega uzdigovala in bolj počivala, potem pa je bilo vsak dan boljše. Po treh dneh so mi že odstranili sponke s trebuha.

to je to 😉

Hvala obema za odgovore 🙂 res sem vesela tega-ker pač ne veš kaj lahko pričakuješ :)..Rezika to o vprašalniku mi je pa že medicinksa sestra lepo povedala kako in kaj 🙂 ampak ne tako podrobno kot si mi ti-za kaj se gre 🙂 in v zvezi z čim :)..Aha torej ni ne vem kaka stvar-kolikor mi je ginekologinja rekla,naj bi bile to nekakšne tri luknjice in da ni nobenega rezanja pa to 🙂
Če prav razumem si nekako tri dni not v bolnici in nekaj dni doma še :).A je po opravljeni laparoskopiji potrebno it tja na kontročo ali k ginekologinji?Ker meni je rekla da pridem tudi k njej :)-joj čist sem zmedena in sploh ne vem kaj naj vprašam :)še dobro da obstajajo taki forumi in osebe z iskušnjami 🙂
Hvala še enkrat obema-če si mi poraja še kako vprašanje se spet oglasim 🙂 lep pozdravček obema 🙂

Ni za kaj 🙂

Ja, tri luknjice so, približno 1 cm “dolge”, pa ni šivov, ampka dajo nekakšne sponke. Vsega skupaj si pa 3 dni ja. Jaz nisem imela nobene kontrole, samo po 3 dneh sem šla odstranit šive (k osebnemu zdravniku) in to je blo vse. Če si zaposlena dobiš še 1 teden bolniške. Nč bat, ne bo hudga 😉

Aja, pa pozabla sem povedat da sem imela kontrolo čez 6 tednov 🙂

Pozdravljene nazaj 🙂 spet so se mi porodila nekatera vprašanja,glede na pridobljene nove informacije z strani osebe,ki je to dala čez.Zanima me koliko časa po operaciji ne smeš imeti spolnih odnosov in koliko časa ne smeš zanositi?Ker sem dobila informacije,da naj se nebi smelo tri mesece-zanosti pa se ne sme vsaj pol leta :)-saj se ne gre za to,da bi bila od tega ne vem kako odvisna-vendarle me malo zanima,da si človek ve potem ravnati naprej :).
Kako je z dvigovanjem,telovadbo in ostlimi zadevami,kar se tiče gibanja in te zadeve=A se sploh lahko telovadi,recimo po kakem tednu?Kako je z prehrano in podobno?
Pa hvala še enkrat :)) lep pozdravček

Jah, meni niso dal ne vem kakšnih posebnih navodil, tako da sm se ravnala po občutku in počutju…telovadila nism 1 mesec, sexala sm pa po 3 tednih 🙂 hahaha Glede zanositve pa mi tudi ni bilo nič posebej rečeno… Hrano sem pa jest normalno jedla, nič posebnega.

Tudi jaz nisem dobila nobenih posebnih navodil-rekli so, da l imam lahko odnose in telovadim, ko se bom boljše počutila. Po treh tednih sem bila kot nova. Sicer še vedno imam ful veliko brazgotino na popku in svetujem, da se začneš čim prej po operaciji mazat s kakšno kremo za brazgotine. Sama sem se začela mazat šele pol leta po operaciji, kar je očitno prepozno…

Lapar. in hist. sem opravljala v Sb Trbovlje v mesecu juliju 2011.
Prvi dan so opravili krvne teste ter ginekološki pregled. Ta dan so me tudi obrili (ker sem bila premalo obrita). Dali so mi sirup za čiščenje, prav tako sem morala po sirupu popiti 2 litra vode. Čez kakšni 2 uri začne delovati (potem pa greš ene trikrat na WC). Po večerni juhici dobiš klistir (1 dcl gela – zelo nežno odvajalo). Čez pet minut pa si spet na Wc-ju. Zvečer sem dobila tableto za spanje in zaspala v sekundi. Zgodaj zjutraj dobiš še svečko in greš čez dobro uro na zadnji WC :)). Pred operacijo sem dobila manjše pomirjevalo in spet pridno spančkala. Potem je sledila operacija (končana okoli 13 ure). Ob 15.00 uri sem bila čisto budna, potem še malo zadremala in se zbudila ob večerni juhici. Takrat so mi odstranili kateter in sem sama odšla na WC. Od takrat dalje sem bila iz minute v minuto boljša. 2 dan po posegu so me spustili domov.

Osebje zelo prijazno, punce somučenice pa super. Res sem uživala.

Žal lapar. in hister. nista pokazali ničesar, zato ne vemo kaj je narobe, ker je vse o.k. (tudi s partnerjem)

Zdravo,

mene v septembru kačata laparo in histero. Že zdaj sem začela jeti tabletke (KT, čeprav sem ful proti….) ker bidobila M konec avgusta, naslednjo pa v oktobru (imam dolge cikle), sestra pa je rekla da naj pokličem, ko dobim M v septembru, kar bo sedaj rpedvidoma 9.9.

Kakorkoli, zanima me, a je to kakršnakoli ovira za operacijo, če prej jemljem kt (vsega skupaj s tistim ciklom med OP bom pojedla 3 škatle), ali pač ni ovire – ker sluznica bo itak tanka?

LP

ZA Robido:

KT niso ovira, so prednost. V primeru pregrad maternice ti jo lahko odstranijo. najboljši čas za opravo laparoskopije je od nekaj dni po končani menstruaciji, ker se takrat najbolje vidi, KT pa mislim, da preprečijo večje zadebelitve sluznice. Ne bit proti KT, ker v tvojem primeru zelo koristijo :))

Hvala ti za odgovor! 🙂

Ja proti sem zato, ker sem jih včasih jedla in sem bila potem 2 leti brez M po njih :\

Pa tudi tako sem imela precej stranskih…Ampak ja, treba je čez dat “servis” in toje pač pogoj 😉

Pregrado pa imam, tako da bo samo plus potem 😉

Za malino:

Ja KT so super za “servis”. glavno je, da nas pozdravijo in da dobimo tako željeni plusek.

Še nadanje sveže informacije: po laparoskopiji te kar hitro spustijo domov (2-3 dni) po posegu. Jah, dama smo pa malo manj uporabne. Kakšnokoli naprezanje se vsaj meni pozna. Takoj me začne boleti v predelu šivov. Tudi hrana, ki napenja je zelo nerodna reč, ker šivi spet malo bolijo. Tak, da čuvajte se. Ko začutite, da ste pretiravale…lepo v ležeči položaj in daljinca ali knjigo v roko. Pa nekaj kratkih sprehodov, da se ne razvije tromboza.

Hei dekleta,
kje pa imate laparo… Boste v Lj?
Tudi jaz upam, da bom okt. navrsti. Ker m. dobim šele konc septembra, da potem pokličem sestro za datum. Se mi je zarad pitja mace v dveh ciklih premaknila za celih 14 dni. Zdej bom pa tazadnja ;)) … he, bodo vsaj dohtarji utečeni v delo, ko bodo že lep čas nazaj z dopusta.
Kera tolažba.

Lp, in pluske čimprej

Čao misek09

jaz bom verjetno imela laparo in histero septembra. 12-13 pričakujem M, potem pokličem in dobim datum.
A mogoče katera ve številko, na katero je treba poklicat?
Bom pa v LJ, Tomaževič.

Malina,

a mi poveš prosim koliko je čakalna doba za laparo za tomaževiča. Od takrat ko se naročiš pa da prideš na vrsto. hvala

Pomojem je odvisno od primera do primera. Jaz sem se prijavla 2.6, pa mi je sestra rekla naj pokličem za OP ko dobim septembra M in bom takrat na vrsti. Jaz mam oboje, laparo in histero, pomojem je drugač če maš samo laparo, p še drugač, če maš samo histero….

Mene pa zanima, če si lahko datum za laparoskopijo sam izbereš? Jaz naj bi namreč prišla na vrsto septembra, ampak bom dva meseca v tujini. A se lahko zmeniš za datum ali kaj komplicirajo? Sem na KT, tako da usklajevanje z M nima pomena.

pozdravljene,

yess… tudi jaz sem klicala tam nekje sredi junija (za Tomaževiča), da sem dobla šifro in napotek, da moram sept. poklicati (ko dobim M, seveda)… ta moja čakalna doba je bila posledica dopustov na GK LJ (2 mes), pa se nas je verjetno tudi že malo nabralo vmes (upam, da ne preveč)… drugače pa je čakalna tam nekje 2 mesca, ravno zaradi teh razporeditev in številčnih opr., pa ozavisi tudi od tvojega cilka seveda.

mia2345… ti pa glede na to da jemleš KT… se poskusi s sestro pogovrit, pa prideš morda prej na vrsto… ker si itak lahko skrajšaš al pa podaljšaš cikel (oz. zračunaš, kdaj ti najbolj ustreza imet M) ;). Jaz bi tako naredila na tvojem mestu. Predno greš v tujino. Okrevanje je tam cc 14 dni največ. Pol boš pa že ko rožca. 1. teden pazljivo, drugi pa že vsakodnevno, le težkih zadevšenj ne prenašaj sem in tja, pa kaka telovadba tud lahko odpade. upam, da ti uspe zrihtat čimprej 😉

Jaz pa čakam na M… očitno bom res tazadnja… majke mi, kt ponavad 🙂

lp vsem, pa veliko sončkov in volje

New Report

Close