Laktozna intoleranca
Spoštovani!
Imam vprašanje…8 letni sin ima težave s prebavo že od konca dojenja. Večno zaprtje, bolečine v trebuščku. Bilo je že tako hudo da je bilo treba narediti klistir. iskali smo vse mogoče vzroke, od premalo tekočine, do tega da so težave povezane s psiho (zelo čustven otrok).
Nekega jutra pa se po zajtrku (mleko in čokoladne kroglice) začne jokati da ga boli trebušček. Takrat mi je prišlo na misel da je pa mogoče za vse skupaj kriva laktoza. Zdravniku smo predstavili svoje opažanje in njegov predlog je bil da naj poskusimo z brez laktozno dieto. Tega smo se držali z nekaj prekršitvami (sladoled). In naša opažanja…uredila se je prebava, fant gre normalno na blato in ni več bolečin v trebuščku.
Ob prekršitvah se je pojavila bolečina in dan kasneje težava z odvajanjem blata.
Ko sem to povedala pediatru, mi je dejal da to ni povezano z laktozo in da naj iščem druge vzroke v otrokovem zaprtju.
Nič mi ni jasno!!! Imela sem občutek da sedaj smo pa le ugotovili kaj mu je bilo, sedaj pa…mi reče da to ni to.
Res ne razumem…točno se opazi vzorec…če recimo danes je sladoled, ga bo rahlo zvijalo, jutri pa ne bo mogel kakati. Sedaj med počitnicami ga pazi babica in…ker ji je zmanjkalo brezlakoznega mleka pri peki palačink je dodala navadno mleko in…vzorec se je ponovil. Mislim da to skoraj ne more biti naključje, ali pač…
Kako je pa z jogurti in drugimi brezlaktoznimi izdelki? Pediater pravi da lahko vse to uživa, samo mleko mu naj dajemo brez laktozno…
Prosim za nasvet!
Lp!
Polona
Po opisu je laktozna intoleranca najverjetnejša. Pa tudi s trdovratnim zaprtjem, poleg slabosti po zaužitju mleka, napenjanjem, bolečinami v trebuhu, se lahko kaže. Načeloma velja, da manjše količine mleka otrok še lahko prebavi (kakšnega pol decilitra), večje pa ne, ker ni dovolj encima za prebavo laktoze. Nekateri pa res čisto nič. Kar se tiče fermentiranih izdelkov, je v njih laktoza fermentirana, razpadla v monosaharide, ki jih lahko prebavljamo. Vendar je tudi v njih nekaj laktoze (je potrebno pogledati na deklaracije). Vsekakor svetujem mleko brez laktoze, za izdelke pa malce poskusite, če jih prenaša.