Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija laktozna intoleranca

laktozna intoleranca

Pozdravljeni!

Zanima me, če fermentirani mlečni izdelki, npr. jogurt, maslo, kisla smetana, vsebujejo disaharid laktozo ali se laktoza pretvori v kakšen drug sladkor?

Moji mami, ki ima laktozno intoleranco namreč določeni zdravniki pravijo, da jogurt, maslo, kislo smetano lahko je.

Hvala za odgovor!
Majaks

Ojla!

Pri predelavi mleka uporabljajo bakterijske kulture, ki (delno) razgradijo laktozo do glukoze in galaktoze. Nam so na pediatrični kliniki povedali, da bo naša punčka nekoč mogoče lahko uživala sir in jogurt, masla in kisle smetane pa niso omenjali. Maslo sicer vsebuje skoraj 85 % maščobe, preostalo pa je voda, tako, da verjetno tudi ne bi smelo povzročat težav.

Ali bo oseba z laktozno intoleranco prenesla nek fermentiran izdelek pa je odvisno od tega kako izrazito je pomanjkanje encima za prebavo laktoze v črevesju. Če pomanjkanje laktaze ni zelo veliko, potem fermentirani mlečni izdelki ne delajo težav, če pa je encima zelo malo, potem pa tudi taki izdelki povzročijo težave.

Še ena stvar, vsaj za otroke je znano, da se laktozna intoleranca velikokrat kombinira z alergijo ali preobčutljivostjo na mleko.

Lp
T

Najlepša hvala za odgovor.
Majaks

Jaz sem sama najlažje ugotovila kaj in koliko lahko jem. Mleka samo toliko, kot ga je v kavi, sira raje ne jem, ker mi večinoma povzročajo napihovanje, jogurte pa vse lahko jem. Sama vem, kaj mi paše in kaj ne, zakaj bi spraševala zdravnike.

New Report

Close