LAJŠANJE PORODNIH BOLEČIN
Jaz sem letos marca rodila s pomočjo epiduralne anestezije oz. analgezije. Vendar pa ker začasno živim v tujini, sem tudi rodila v tujini (Belgija). Tukaj v cca 80% porodne bolečine lajšajo na ta način. Moj ginekolog me je kar malo začudeno gledal, ker sem nekaj mesecev pred porodom oklevala, ko me je vprašal, če želim roditi na ta način. Vem pa, da je v Sloveniji praksa glede tega ravno obratna.
Porod je potekal približno takole: ko sem imela popadke na 5 minut sem odšla v porodnišnico. Tam so me priklopili na CTG, nato pa me je pregledal še moj ginekolog. Ker sem bila že dovolj odprta, sem po opravljenem klistirju, takoj odšla v porodno sobo. Tam pa so pripravili vse potrebno za anestezijo. Prišel je anestezist s svojim asistentom, da sta mi po posebni proceduri dala anestezijo. Vse skupaj je bilo praktično popolnoma neboleče. Nekaj minut kasneje popodakov nisem več čutila. Mož je na monitorju spremljal popadke, tako da sem sploh vedela kdaj jih imam. Brez tega resnično nisem vedela, da se moje telo pripravlja na porod. Tako sem brez bolečin čakala, da se “odprem” na 10 cm, da bi lahko začela pritiskati. Moram tudi napisati, da je slabost te anestezije, da slabo čutiš noge in je potrebno zato ves čas ležati na porodni postelji. Ampak meni je bilo pomembno samo to, da me nič ne boli in da bom kmalu rodila.
Problem je nastal le, ko je anestezija začela popuščati. Anestezist mi je takoj dodal novo dozo, ampak nekako mi anestezija ni več prijela tako kot bi to bilo potrebno. Posledica tega je bila, da me je, ko sem imela popadke, bolelo v desnem boku in kasneje v križu. Drugje pa popolnoma nič. Ker sem bila takrat že tudi dovolj odprta, sem lahko začela pritiskati. Ker sem imela te “manjše” bolečine, sem tudi sama vedela kdaj je popadek, da sem lahko pri porodu normalno sodelovala. Če pa tega ne bi čutila, je babica tista, ki ti pove, kdaj je popadek, da lahko pritisneš.
Skratka moja izkušnja z epiduralno anestezijo je zelo pozitivna. Porod je bil neboleč, pomembno pa mi je bilo tudi to, da sama anastezija na dojenčka nima negativnih posledic.
Nataša
Jaz sem tudi rodila z epiduralno, lani, ampak tudi v tujini (Norveska). Zanjo sem morala reci, oz. napisala sem porodni nacrt, kjer sem izrecno zelela epiduralno in ni bilo nobenega problema. Za razliko od Natase, sem jaz dobila nekoliko manj mocno anestezijo (tukaj ji pravijo “premicna” ali nekaj podobnega), tako da mi ni bilo treba lezat in popadke sem cutila, samo ne kot bolecino, ampak kot pritisk. Tudi moje izkusnje so vecinoma pozitivne, edino kar je bilo mogoce posledica epiduralne (ali pa mogoce tudi tega, da je imel nekdo zelo veliko glavo), je bilo, da so morali porod dokoncati z vakumom. Kar je malo zoprno, ampak traja samo deset minut, zato se po moje splaca. Vsekakor si – ce bomo imeli se kaksnega dojencka – tudi naslednjic ne zelim roditi brez epiduralne.
Pozdravljena!
Zelo zanimivo branje, ni kaj. Zlasti še zame. Tudi jaz sem noseca in imam pred sabo porod. Živim zacasno v tujini in tudi jaz vedno bolj zapadam skušnjavi anestezije. Tudi tukaj ti jo takoj naredijo, ce le to želiš. Vedno sem se spraševala kako to izgleda… Hvala ti, da si opisala svojo izkušnjo. Tudi jaz se bom odlocila za to varianto. Zakaj bi moralo boleti, ce je možno, da ne boli!
Kolikor je meni znano, pod nobenim pogojem pri nas ne dajejo epiduralne anestezije, razen pri carskem rezu, pa še to samo v primeru, da ti splošne ne morejo dati. Pri nas ti lajšajo bolečine s kisikom ali dušikovim oksidulom (smejalni plin), lahko z infuzijo sredstva proti bolečinam (v roko). Lahko pa dihaš…
Tudi v Ljubljani jo izvedejo, če imaš to srečo, da rojevaš ob delavnikih dopoldne in da so v službi tisti, ki jo odobravajo (moji kolegici so jo celo sami ponudili). V Postojni se pa menda lahko zmeniš zanjo.
Veliko ljudi (tudi ginekologov) pa širi o epiduralni razne bavbave (omamljen otrok, ne moreš dojiti itd). To je večinoma samo zato, ker je tak porod dražji, prisoten mora biti anestezist. Ženske bi morale zahtevati, da nam je odločitev epiduralna da ali ne vedno na voljo!
Lep pozdrav.Zanima me zakaj ne naravni porod saj je nekaj najlepšega kar se lahko zgodi ženski.Zakaj bi se omamljale če ni treba.Rodite naravno.Saj je to naravni pojav,pa še omamljen nisi.Jaz sem dvakrat rodila naravno.Je bolelo pa kaj,ko vidiš svojega otroka je vse pozabljeno,vendar če bi še enkrat sigurno ne bi pustila da me omamijo.Razen če ne bi prišlo do kakšnih komplikacij.Veš ko bo prišel tisti čas boš vedela kaj moraš storiti.Ne prehitevaj lepo pa da si vprašala.
Iskrene čestitke in srečen porod brez problemov in veliko zdravja obema.
LP vrtnica
Ja zakaj pa ne.Saj ko sem prvič rodila mi ni nihče nič povedal pa tudi če bi mi povedali bi rodila naravno.ko je prišel čas sem pa šla rodit.Takrat sem bila stara 20 let.Če bi sedaj bila v prvo noseča bi tudi rodila naravno.Kaj je bilo pa takrat ko tega niso poznali.Vse je bilo naravno in doma.Zanima me če imaš ti kaj otrok.Jaz sem imela poroda zelo lahka in s svojimi popadki.1.v 20 minutah.2.pa eno uro in pol.Pri prvem ko sem prišla v bolnico sem bila že fejst odprta in bi kmalu rodila doma.
LP vrtnica
Živjo Vrtnica!
Saj pri epiduralni anesteziji mamica ni omamljena. Je čisto prisebna, samo bolečin od pasu navzdol ne čuti. To pa zato, ker zdravilo ki ji ga dajo ne pride v kri, ampak se ga injicira v hrbtenjačo in tam tudi ostane. Zato tudi ne škodi otroku.
Veš, ženske smo pač različne. Ti verjetno bolje prenašaš bolečino kot nekatere druge. Zame na primer je bolečina nekaj groznega. Zelo slabo jo prenašam, zato si želim imeti ob porodu možnost epiduralne anestezije. Druge vrste anestezije se mi ne zdijo ustrezne, ker če pridejo v kri delujejo sistemsko in vplivajo na mamo in otroka. Tega si pa ne želim.
Mislim da nekaterim prav ta vrsta anestezije lahko pomaga, da bo porod res najlepši dogodek v življenju.
veš, Martina, če bi tvoj prvi porod trajal 18 ur; in bi se otrok že dušil, tako kot se je moj, napil plodovnice, imel ovito popkovino okrog glavice, porodno oteklino na glavi, … (ko sem ga videla, sem vprašala, če bo ostal živ!!), potem pa bi bila v 38. tednu nosečnosti, bi – verjetno- tudi razmišljala o lajšanju porodnih bolečin z epid.anest. – ne toliko zaradi sebe, temveč zaradi otroka!!!!