Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Kunec – bivanje zunaj, sveža hrana

Kunec – bivanje zunaj, sveža hrana

Mojemu Zokiju bi rada privoščila tudi nekaj bivanja zunaj, sicer ne ves čas (vsaj ponoči bi bil v hiši). Zanima me, pkatere temperature so zanj zato primerne. Ko sem ga dobila, to je bilo zadnjo nedeljo v novembru, je bil star 3 mesece (tako je vsaj trdil rejec ali vzreditelj ali kako se jim pač reče), in do nakupa je očitno živel v kunčniku zunaj. No, od takrat ko sem ga dobila, je pa samo v hiši. Ampak če je do konca novembra bil zunaj, morda mu je dlaka in vse to že dovolj prilagojeno za zunanje temperature? No, če ni, me zanima kdaj bo dovl toplo, da gre lahko ven.
Ko bi bil zunaj, pa bi bil na manjšem ograjenem travnatem prostoru, pod nadzorom, in mislim, da bi rad jedel tudi svežo travo. Ker pa sicer je samo seno in pripravljeno hrano, občasno tudi svežo zelenjavo in sadje (korenček, včasih solata ali in košček jabolka, ampak v glavnem korenček), me zanima, če bi ga morala prej nekako navaditi na to, da bi lahko brez (slabih) posledic jedel tudi svežo travo direktno z vrta ali dvorišča, in kako, in kako dolgo bi to trajalo.
Pa še to:
če bi bil zunaj, bi se moral navaditi tudi na mačke in psičko. Kako dolgo približno traja tako navajanje? Mačke in psička so sicer izključno zunanje, dve mački sem vsako posebej enkrat prinesla v sobo, da bi videla, kaj bo, ampak glede na to da so sicer izključno zunanje, jih je bolj kot kunec zanimala okolica – prvo je zanimal predvsem, če jo bom čohala, druga pa je zavzeto opazovala skobčevko v kletki na omarici (iz previdnosti sem muco držala, da nebi slučajno skočila, čeprav je bila kletka zaprta, bi papagaja vseeno lahko poškodovala, če bi šape porinila skozi žico), tako da se bo navajanje očitno lahko zares začelo šele takrat, ko bo kunec prišel ven.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Prosim, odgovorite.

Na začetku sploh nisem bila proti s/k. Prav zares ne, k temu so me pripravili določeni ljudje na tem forumu. Zakaj? Ker s/k priporočajo, ne glede na to kakšen je v bisvu problem z muco ali psom, ker očitno mislijo, da žival ne more biti srečna, če je plodna, in ker ljudem, ki ugotovijo, da je njihova žival breja, priporočajo umor mladičev oz. odstranitev plodov še pred kotitvijo (kar je pravzaprav isto, eno je pač umor pred kotitvijo, drugo pa umor po kotitvi). Zato sem bila tako proti.. Sedaj nisem več tako 100% proti temu (pomagalo je, da sem začasno zapustila forum), ampak še vedno sem proti umoru mladičev in protu svetovanju s/k kot univerzalne rešitve vseh problemov ali načina, da 'osrečimo' žival.

Ne priporočam ti da imaš zajčka po cele dneve zunaj, ker ne prenašajo najbolje višjih temperatur. Če bo zunaj mora biti primerno ograjeno, z zaščitno mrežo na vrhu. Mucki se lahko navadijo na zajčke, pri psu dvomim – če imate psa z lovskim nagonom to nikakor ne pride v poštev. Zajčka imaš lahko zunaj kakšni dve, tri urice, obvezno mora imeti na voljo dovolj vode. V poletnem času mora biti ograda postavljena nekje v senci, če so temperature zelo visoke okoli 30°C ti ne priporočam da ga imaš zunaj. Zajčka vedno daš na suho travo, nikoli na morko.

Kunca prični najprej navajati na svežo listnatno zelenjavo – radič, regrat, rukola, listi zelene, listi rdeče pese, …

Pravilna prehrana kunca sestoji iz:
– sena v neomejenih količinah,
– sveže listnate zelenjave,
– kvalitetnih briketov za kunce (semenske mešanice niso primerne!),
– korenje, jabolka in drugo sadje so samo priboljški, ki jih naj kunci
jedo v majhnih količinah.

Ko bo kunec navajen na svežo hrano (razdeli na već manjših obrokov dnevno), ga lahko postopoma pričneš navajati na bivanje v ogradi.

Potrebuješ čvrsto ogrado, kunec mora biti zunaj pod nadzorom, ne sam, saj ga lahko druge živali (mačke, psi) resno poškodujejo ali ubijejo. Kunci so občutljivi na direktno sonce, zato je potrebno paziti, da se ne pregrejejo.

Pelji ga ven najprej samo po eno uro. Najboljše da ga neseš v ogrado v njegovem transporterju ali kar kletki, da se bo čisto iz sebe, ker je brez zavetja v neznanem okolju.

Bodi ves čas blizu in ga ne puščaj samega. Potem lahko počasi bivanje zunaj podaljšuješ. Daj mu v ogrado njegov WC (če je navajen na WC), nujno vodo (sploh poleti) in seno.

Hvala.
Samo glede sveže hrane sem imela bolj konkretno v mislih svežo travo, namreč če lahko je travo neposredno s travnika ali vrta ali dvorišča ali kjer pač bo tista ograda.
In kot ste omenili naj bo trava suha, ne pa mokra – no zdaj sem malo zmedena ker si pod izrazom suha trava predstavljam ali sušeno travo ali pa travo, kakršna je na krajih, kjer že nekaj tednov ni deževalo. Pod mokro travo pa si predstavljam travo, ki je res dobesedno mokra, da kar kaplja z nje, se pravi po dežju. Tako da zdaj nisem čisto prepričana, kaj zdaj sme in kaj ne.. Namreč mene zanima glede ‘normalne’ trave, ki ni niti zelo mokra niti zelo suha.

Kasneje bi mogoče poskusila tudi brez ograje ampak še vedno pod nadzorom in šele takrat, ko so ostale živali vsaj približno navajene nanj in ko bom ga lahko ustavila, če bo slučajno šel v predaleč.
Zato me zanima kako je z rožami, katere niti pod razno ne sme pojesti in pri katerih ni tako hudo, če slučajno malo odgrizne? Ker nočem pri vsaki cvetlici ki jo slučajno ugrizne, panično letat k veterinarju in bi se potem izkazalo, da je neškodljivo. V mislih imam marjetice, regrat, živo mejo, pa tudi rože ki so ponavadi za rezano cvetje (vrtnice, tulipani ipd) ker jih je okoli prostora, kjer naj bi bil, kar veliko. (Namreč tiste vrtnice so pravzaprav kuncu glede na velikost kot neke vrste ‘živa meja’, se pravi da rastejo samo ob robu prostora, kjer naj bi bil, in ne na celotnem prostoru. Ampak tam so tudi okrasni grmički in kakšna majhna smrekica, za smreke vem da ne sme jesti iglic in bom toliko pazila, da ne bo slučajno poskusil, ampak za drugo nimam pojma.

Trava na kateri se pase kunce, ne sme biti vlažna od dežja ali rose. Prav tako ne sme biti gnojena ali obdelana s kakšnimi pesticidi, zatiralci plevela ipd.

POZOR: kunec nima kaj početi zunaj ograde. Kunci so izredno hitri in če ti pobegne, ga ne boš več kar tako ulovila. Če želiš kunca “sprehajati” brez ograde, potem je edina možnost oprsnica in povodec. Seveda moraš na oboje kunca prej navaditi, paziti je potrebno, da se kunec iz oprsnice ne izvije ali pregrizne povodca.

Regrat kunec lahko je. Tulipani so strupeni, nekatero rezano cvetje, grmički prav tako. Tega ne sme jesti.

No z zunaj ograde nisem imela v mislih polje ali gozd ali kaj takega, v mislih sem imela prostor, ki je še vedno na našem dvorišču, ki je kot zasebno lastništvo ograjeno, okoli tega določenega prostora je tudi živa meja na eni strani, na drugi ograja, na tretji stena hiše in na četrti prej omenjene rože, (med katerimi pa je približno tri, štiri metrov ‘praznine’. Ta prostor sem imela v mislih..

Bom poskusila ta vikend dati kakšno fotografijo tistega prostora, da boste videli kaj mislim.

Glej, kunec ti komot pobegne med živo mejo, kaj šele med rožami.

Spuščaj ga samo v ogradi ali pa ga imej zunaj na povodcu.

In če boš delala kakršnokoli ogrado, mora biti vkopana dovolj globoko, da je ne more spodkopati ne kunec ne kakšna druga žival. Prav tako mora biti zaščitena tudi od zgoraj – zaradi plenilcev kot so psi, mačke, kune, ujede itd.

Edino če bo kunec zunaj samo v njihovi prisotnosti.
Potem zadostuje premična ograda, ki se jo samo fiksira na podlago, seveda je priporočljivo, da ima zgornji del, da ni odprta.

V tem seveda kunca NIKOLI ne pustiš samega, brez nadzora. Ker lahko pride kakšen pes ali maček in ga poškoduje.

Ja, kunec bi bil zunaj samo kadar sem jaz zraven, pa še to samo na našem ozemlju (dvorišče, vrt..) ki je ograjeno in torej psi v glavnem tako in tako nebi mogli priti, razen naše psičke, bom že toliko pazila da se mu ne bo preveč približala, mačke bom pa nekako poskusila navaditi, da mu ne bodo kaj naredile.
Najbrž bom res kupila tisti povodec in oprsnico za kunce, tako bo še najbolj enostavno.

Jaz sem imela že več pritlikavih kuncev in ti svetujem, da imaš cepljenega proti kugi, če ga imaš zunaj. Spomladi je posebno pozornost treba nameniti muham, saj je en od mojih ljubljenčkov dobil mušje ličinke, ki so ga skoraj živega požrle in to samo zato, ker se je nekje ranil in je muha pač izlegla jajca v rano. Res je bil revež in smo ga komaj spravili k sebi. Potem ga nismo več imeli zunaj, pa je živel še dobrih osem let, tako da je dosegel kar dobro starost. Eden od kuncev pa nam je pobegnil in se utopil v sosednjem ribniku. Še zdaj ne vem, kako je ušel, vendar so kuncem lahko nevarni psi, lisice, celo ujede…
Sicer pa je sveža hrana lahko tudi težava, saj kunca napne in lahko dobi drisko. Če verjameš ali ne, najdlje je živel tisti kunec, ki je jedel samo kvalitetno suho hrano in veliko sena, tekal je po stanovanju in nobenih težav ni bilo, razen kakšnih “bobkov”, ki jih je puščal za sabo.
To je moj nasvet, saj so kunci moji spremljevalci že od malih nog in zdaj sem imela že tretjega v stanovanju. Če mu redno čistiš in postelješ z briketiranim žaganjem, potem ni nobenih težav s higieno niti z vonjem. je pa res, da je poleti potrebno zelo redno čistiti včasih tudi dvakrat dnevno, če kunec uporablja svoje “stranišče”. Samička, ki sem jo imela zadnje, je bila zelo čista in je lulala izključno na njen wc v kletki.

No, sama še nisem slišala, da bi kunec ki ni udomačen kdaj imel drisko ker je jedel svežo travo. Zavedam se da so domači kunci vglavnem navajeni na suho hrano, ampak če jih navadiš lahko jejo tudi svežo, ne? Vem da nekateri domači kunci že od rane mladosti jedo samo svežo hrano. Torej jih zagotovo lahko tudi navadiš, čeprav so nekaj mesecev jedli vglavnem suho in briketirano.

Seveda jih lahko navadiš, vendar po mojih izkušnjah je to večji riziko. Jaz sem imela veliko težav, ki jih potem, ko je jedel zgolj suho hrano, ni bilo. Predvsem pa je to malo odvisno tudi od pasme. Jaz sem imela največ težav z ovnačem- tistim, s povešenimi ušesi.
Kar pa se tiče prijateljevanja z drugimi ljubljenčki, pa je bilo zelo zanimivo. Vsi so se zelo dobro razumeli z domačim psom (manjše pasme) in mačko. Sprva se je kunec bal, potem pa je pustil, da ga psička umiva, saj pa je tekal za njo. Prav igrala sta se. je pa res, da sta bila oba scrkljana do konca 🙂

Zdravo,nekateri so napisali da kunec lahko gre ven ampak,če je prevroče je svetovano da ne.Ali je to mnenje enako v primeru,če so temperature nizke?Recimo koliko stopinj C je najmanj? LP

New Report

Close