Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Kontracepcija KT Yaz – prenehanje jemanja

KT Yaz – prenehanje jemanja

Napovedovati kako bo, je zelo nehvaležno, ampak kljub vsemu po enem mesecu jemanja ne pričakujem nič posebnega. Boste videli. Pa tudi, če bi menstruacija izostala za nekaj tednov – nič za to. Spoštujem vašo izbiro zaščite.

Matjaž

Pozdravljeni.

Tbl. Yaz sem jemala 6 let, zaradi konstantnih glavobolov zadnjih 6 mesecev sem se odločila, da jih ne jemljem več. Zadnja M pred prekinitvijo jemanja je bila 12. 4. – 15. 4., 15. 4. sem prekinila z jemanjem. Naslednja M (oz. vmesna krvavitev?) je bila 28. 4. – 30. 4., nato 27. 5. – 1. 6., za tem pa do zdaj več nič. Nosečnost je izključena. Je potreba oz. kdaj je potreba po obisku ginekologa?

Hvala in lp!

V kolikor je potreben obisk pri ginekologu – kako se nato ureja cikel?

Pozdravljeni!

Počakajte še na predvideno menstruacijo v avgustu oz. septembru, če je ne bo, pojdite do ginekologa. Cikel se ureja s hormoni.

Matjaž

Pozdravljeni!

Štiri leta sem jemala KT Yaz, brez prekinitve. Prejšnji mesec sem se odločila, da preneham z jemanjem, takrat sem dobila menstruacijo, ki je trajala normalno (kot ponavadi) približno 6 dni. Tri dni nazaj bi ponovno morala dobiti menstruacijo, vendar zaenkrat ni še nobenih znakov, da bi ta res prišla. Opazila sem le močnejši izcedek iz nožnice. Od prenehanja dalje uporabljava kondom. Zanima me, ali bi me moralo skrbeti, ali je zamujanje menstruacije normalen pojav po prenehanju jemanja KT? Pred jemanjem KT sem imela reden cikel (+/- dan ali dva).

Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Včasih res traja nekaj časa, tudi mesecev, da se ciklus znova vzpostavi. Pa morebitno nosečnost je tudi dobro izključiti, za vsak slučaj.

Matjaž

Po kolikšnem času zaostanka menstruacije mi svetujete, naj opravim test nosečnosti? Čeprav se mi zdi ta malo verjetna, glede na to, da sva uporabljala kondome. Je pa res, da se nikoli ne ve. Hvala za odgovor!

Če bi bili noseči, potem bi bil 3 dni po zaostanku menstruacije test pozitiven. Ampak včasih je ovulacija malo kasneje, pa je tudi menstruacija kasneje, zato s testom ne bi hitel, recimo, da ga opravite čez kak teden dni?

Matjaž

Zivjo.
Moja zadnja menstruacija je bila 17 feb in je trajala do 23 feb. Med tem sm prvic zacela jemati tabletke yaz. Torej zacela sm jih 17ga, koncala pa 21ga feb zaradi glavobolov.
Zato sva s fantom zascitila s kondomom celotni marec. Nikoli nama ni pocil. Menstruacija bi morala biti 17ga marca.zamuja pa ze 3 dni. Ali je to posledica tabletk in mi je unicilo ravnovesje tistih pet dni jemanja? Naj povem se to. Izdelala sm dva testa nosecnosti. Oba negativna. Kje je torej problem, da mensteuacija zaostaja?

Živjo!

Ne vem, zakaj menstruacija zaostaja. Kje pa piše, da bi morala nastopiti ravno 17? Tablete ste jemali 5 dni, vsaj toliko ima menstruacija “pravico zamujati”.

Matjaž

Pozdravljeni!
Pred pol leta sem prenehala z jemanjem KT Yaz in od takrat so bile vse menstruacije neredne. Ena je prišla teden prehitro, ostale pa so zamujale, vendar ne dlje kot dva tedna. Tokrat pa zamuja že 18 dni. Ker ves čas uporabljava kondom in sva zelo previdna, se mi zdi neverjetno, da bi zanosila.
Zanima me, ali je normalno, da se mi cikel tudi po pol leta še ni ustalil in je zamujanje še vedno posledica prenehanja jemanja KT? Bi bilo vseeno smiselno narediti test ali obiskati ginekiloginjo?
Hvala in lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Načeloma se menstrualni ciklus po prenehanju uporabe KT povrne v stanje, kot je bil pred uporabo KT – če so bile menstruacije neredne prej, bodo po vsej verjetnosti takšne tudi sedaj. Test seveda lahko vedno naredite, za urejanje cikla pa bo najbrž spet treba poseči po hormonski terapiji…

Matjaž

Pozdravljeni!
Razumem, da naj bi se cikel po prenehanju vrnil v stanje pred jemanjem KT, vendar je bil moj cikel takrat veliko bolj reden (30 dni +/-3 ali 4 dni).
Hvala za nasvet.

Ja, včasih se zgodi, da KT povzročijo zmedo oz. neravnovesje na hormonskem področju. Kot rečeno, ali se s tem za zdaj sprijaznite (saj ne načrtujte otroka), ali pa znova preidite na hormonsko terapijo za ureditev ciklusa.

Matjaž

Ali lahko preneham z jemanjem KT Yaz sredi ciklusa torej škatlice ne porabim do konca?

New Report

Close