KT Logest in letni recept
Pozdravljeni!
KT Logest jemljem že 5 let in pred kakšnima dvema letoma (ali malo manj) so uvedli letni recept za tabletke – prideš enkrat na leto po recept in potem ga neseš v lekarno, kjer ti potem 4x izdajo po 3 škatlice (seveda jih moraš it iskati v lekarno na vsake 3 mesece, vendar se kljub temu prihrani veliko časa, ker v lekarni čakaš dosti manj kot v ambulanti na recept).
Nastal pa je problem, ko mi je lansko leto zmanjkalo škatel in sem šla po nov recept. Namreč, te tabletke imajo ciklus, ki traja 28 dni – v škatlici je 21 tablet + 7-dnevna prekinitev. Potem pa že vzameš novo škatlico in tako naprej. In sem šla v ambulanto, kjer sem prosila za nov recept, pa mi je sestra rekla, da je možno, da mi ga ne bo mogla napisati, ker je bilo to 1 mesec prej, kot pa sem dobila recept prejšnje leto in da naj bi zavarovalnica zelo strogo nadzirala, kdaj izdajajo recepte. Najprej mi sicer ni šlo v glavo, kako je to možno, saj si nisem nič prestavljala menstruacije in vse škatlice sem normalno pojedla, vendar me je sestra v ambulanti hotela na vsak način prepričati, da sem si prestavljala menstruacijo in da sem zato sama kriva, da mi ena škatlica manjka in si moram pač sama kupiti eno škatlico, da bom imela tabletk do takrat, dokler sem upravičena do novega recepta. Na srečo sem bila potem toliko sitna, da sem na koncu vseeno dobila recept, mi je pa šele potem kapnilo, v čem je problem. Namreč 28 dni krat 12 mesecev (kolikor dobiš tabletk z letnim receptom) je 336, leto pa ima 365 dni in ravno tu je potem tisti “izgubljeni mesec”.
Zdaj pa me zanima, kaj naj storim glede tega, ko mi bo spet zmanjkalo tabletk en mesec prej? Naj pokličem v ambulanto in razložim težavo, ter vprašam, če lahko pridem po nov recept ali naj si kupim eno škatlico na svoje stroške? Ne zdi se mi ravno pošteno, da bi si morala sama kupovati nekaj, kar lahko dobim na recept, saj ni moja krivda, da tabletk ni za celo leto ampak za en mesec manj.
Hvala že vnaprej za kakršnokoli pomoč.
Dileme pravzaprav ni.”Letni recept” je za 12 škatlic, ki poidejo v 11 koledarskih mesecih, tako naslednji recept izdamo en mesec prej kot bi prišlo po 365 dneh. Zavarovalnica res nadzira kdaj se recepti izdajo, morebiti bi v vaši ambulanti kar tam vprašali kako je s tem in bodo dobili enak odgovor kot ste ga sedaj vi.srečno!