KT in ovulacija
Pozdravljeni, imam eno vprašanje.
Bega me, ker pravijo da pri jemanju KT ovulacije ni. Je to res? Vsak mesec se mi pojavljajo bolečine kak teden pred menstruacijo, zdaj tudi dan pred menstruacijo ter tudi med menstruacijo (danes je prvi dan) v desnem jajčniku. Včasih tudi v predelu levega. Bolečina je malce topa, pekoča in običajno izgine, včasih vzamem kakšen tablet. Tako je kot bi šlo za ovulacijo. Včasih pa me malo uščipne, to zaboli bolj.
Ali je možno da je to zgolj ovulacija in ne kakšno vnetje? Mogoče tabletke ne primejo dovolj ?, imam namreč nekaj kilogramov preveč, in že hujšam. Sem na 90, ginekologinja je enkrat omenila, da če pridem čez 90kg KT ne bom več smela jemati.
Hvala za odgovore.
Res je, pri uporabi tabletk ni ovulacije, jajčnik je v mirujočem stanju. Verjetno so obutki povezani z prekomerno težo in preobremenjeno hrbtenico. Sama teža ne vpliva na učinkovitost tabletk, vendar pa kombinirane tabletke niso priporočljive, če imate indeks telesne teže 30 ali več. V tem primeru je treba izbrati drugo kontracepcijo. Posvetujte se z vašo ginekologinjo.
Pozdravljeni,
kontracepcijske tabletke Yasminelle uporabljam že 3.leto. Do pred kratkim sem bila z njimi zadovoljna, sedaj pa so se zacele tezave. Namrec v casu jemanja prejsnjega paketka, se mi je 5.dan jemanja (9 dni po odtegnitveni krvavitvi) pojavil zelo vlecljiv prosojen izcedek, ki so ga spremljale bolecine v krizu in desnem jajcniku, nato pa so me se nekaj dni bolele prsi – tipicen znak ovulacije, ki naj bi jo KT preprecevale. Nato se mi je v tretjem tednu jemanja (11. dni po domnevni “ovulaciji in 20 dni po odtegnitveni krvavitvi) pojavil sprva svetlorjav izcedek, naslednji dan se je spremenil v temno, skoraj crno rjavega. Isti dan sem sla h ginekologu, ki me je pregledal in ugotovil, da imam zelo stanjsano maternicno sluznico in da imam na jajcnikih vidne folikle. Rekel je, da se to na nizkodoznih tabletkah vcasih zgodi in da to ni nic hudega. Zaradi izcedka mi je predlagal, da 3 dni jemljem po dve tabletki na dan, da bi ta izginil. Tako sem ravnala, vendar se je izcedek kljub vsemu spremenil v krvavitev, ki je trajala vse do konca paketka. Ko naj bi dobila normalno odtegnitveno krvavitev, se je ta pojavila v ZELO sibki obliki-le en dan sem napolnila 2 majhna vlozka s svetlo rdeco krvjo (to je bilo prejsnjo sredo, 9 dni po vmesni krvavitvi in pred petimi dnevi, ce stejemo danasnji dan). Nosecnost sem izkljucila s 4imi nosecniskimi testi.Vceraj (nedelja) ko sem zacela jemati nov paketek, pa se je zopet pojavil ta isti zelo vlecljiv prosojen (in rahlo roznat) izcedek, ki traja se danes, ko naj bi vzela drugo tabletko nov
Pozdravljeni,
kontracepcijske tabletke Yasminelle uporabljam že 3.leto. Do pred kratkim sem bila z njimi zadovoljna, sedaj pa so se zacele tezave. Namrec v casu jemanja prejsnjega paketka, se mi je 5.dan jemanja (9 dni po odtegnitveni krvavitvi) pojavil zelo vlecljiv prosojen izcedek, ki so ga spremljale bolecine v krizu in desnem jajcniku, nato pa so me se nekaj dni bolele prsi – tipicen znak ovulacije, ki naj bi jo KT preprecevale. Nato se mi je v tretjem tednu jemanja (11. dni po domnevni “ovulaciji in 20 dni po odtegnitveni krvavitvi) pojavil sprva svetlorjav izcedek, naslednji dan se je spremenil v temno, skoraj crno rjavega. Isti dan sem sla h ginekologu, ki me je pregledal in ugotovil, da imam zelo stanjsano maternicno sluznico in da imam na jajcnikih vidne folikle. Rekel je, da se to na nizkodoznih tabletkah vcasih zgodi in da to ni nic hudega, bris pa je pokazal nekaj bakterij, za katere sem dobila antibioticno kremo klindamicin, za katero je rekel, da NE vpliva na zanesljivost kontracepcije. Zaradi izcedka mi je predlagal, da 3 dni jemljem po dve tabletki na dan, da bi ta izginil. Tako sem ravnala, vendar se je izcedek kljub vsemu spremenil v krvavitev, ki je trajala vse do konca paketka. Ko naj bi dobila normalno odtegnitveno krvavitev, se je ta pojavila v ZELO sibki obliki-le en dan sem napolnila 2 majhna vlozka s svetlo rdeco krvjo (to je bilo prejsnjo sredo, 9 dni po vmesni krvavitvi in pred petimi dnevi, ce stejemo danasnji dan). Nosecnost sem izkljucila s 4imi nosecniskimi testi.Vceraj (nedelja) ko sem zacela jemati nov paketek, pa se je zopet pojavil ta isti zelo vlecljiv prosojen (in rahlo roznat) izcedek, ki traja se danes, ko naj bi vzela drugo tabletko novega paketka, prav tako me zopet boli v trebuhu – tipicen znak ovulacije torej. Sedaj me skrbi, da so tabletke popolnoma odpovedale-da je bila tista domnevno vmesna krvavitev v resnici menstruacija in da je vceraj in danes (14 dni po menstruaciji) nastopila ponovna ovulacija. Kot vidite, se casovno vse ujema. Naj se omenim, da sem tabletke jemala POPOLNO – nikoli nisem nobene pozabila in nisem bruhala ali imela driske, pred desetimi dnevi pa sem zakljucila z uporabo antibioticne kreme, ker se je pojavila mocnejsa krvavitev, tako da sedaj naj ne bi imela ucinka, pri novem paketku. Zanima me, ce sem sploh se zascitena, glede na to, da sem zopet opazila znake ovulacije? Vceraj (pred pojavo izcedka) sem imela zasciten spolni odnos s kondomom, vendar naj omenim, da kondomom ne zaupam. Sedaj me seveda skrbi. Naj bi uporabila urgentno kontracepcijo?
Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.
Pozdravljeni!
KT delujejo tako, da v jajčnikih zavrejo vsakomesečno sprostitev jajčeca iz jajčnika (ovulacijo), zgostijo sluz materničnega vratu (kar spermijem oteži dostop do jajčeca) in stanjšajo maternično sluznico (kar zmanjša verjetnost ugnezditve oplojenega jajčeca). Tudi če pride do ti. ubežne ovulacije, to še ne pomeni, da ste brez zaščite. Ginekolog vas je skrbno obravnaval, UZ kaže, da je maternična sluznica močno stanjšana, zato včasih postane krhka, nestabilna in zakrvavi, posledica so vmesne krvavitve in spottingi (mazanje perila). Klindamicin ne vpliva na učinkovitost KT. Ali res imate ovulacije ali ne seveda ne vem, zato bi bil potreben UZ v času okoli ovulacije, da bi se videlo velikost foliklov. Če ste kondom pravilno uporabili, mu lahko zaupate. Nujne kontracepcije po mojem ne potrebujete.
Matjaž
Pozdravljeni,
Že 2 leti jemljem kt logest. Zgodilo se je predzadnji škatli da je M nastopila pred časno (4 dni pred zadnji tableti) potem sem kr nadaljevala z naslednjo skatlo brez premora , M je trajala 2 tedna in je bila zelo sibka. Zadnjo tableto sem pojedla v cetrtek , en teden nazaj, M pa še kr ni.. Vmes sm pozabila eno tabletko pojest.. To se je zgodilo po M..En teden nazaj sem imela prozorno sluz.. A je mozno da sem noseca? Lp