Najdi forum

KT in krčne žile

Pozdravljeni!

Stara sem 36 let in imam policistične jajčnike in endometriozo, ki so mi jo odstranili 2018 leta, trenutno nove ponovitve ni. Zaradi tega mi je ginekolog predpisal KT Logest, saj naj bi lajšale simptome in bile za to primerne.

V navodilih pa sem sedaj prebrala, da velja previdnost pri jemanju KT in krčnih žilah. Na desnem kolenu imam eno žilo, ki sem jo dobila v drugi nosečnosti. Sicer bolj izstopi, če dolgo stojim, drugih simptomov nimam.

Mojega ginekologa in osebnega zdravnika trenutno ni (dopusti), nadomestni je rekel naj počakam na svojega ginekologa, vendar bi morala začeti jemati tabletke v ponedeljek/torek/sredo, ko bi predvidoma nastopila menstruacija. Zato vas prosim za vaše mnenje.

Že vnaprej hvala in lep pozdrav.

Spoštovani,

kot prvo s KT ni treba začeti 1. dan ciklusa oziroma sam to celo odsvetujem, ker imajo enak učinek, če se z njimi začne kadarkoli do 5. dneva ciklusa, s tem, da je  krvavitev pri kasnejšem začetku vsaj v prvem ciklusu uporabe bistveno krajša. Prezgodnji začetek namreč zavre menstruacijo in jo lahko “raztegne” na cel ciklus. Drugo je precenjeno tveganje pri površnih varicah. Problem bi bila globoka insuficienca venskega sistema, kar pa se kaže z otekanjem no in težkimi nogami, zlasti v 2. delu ciklusa.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close