Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje KT in folna kislina

KT in folna kislina

Pozdravljeni,

vprašanje sem sicer zastavila že v drugi rubriki tega foruma, kjer pa so mi svetovali, naj za odgovor vprašam farmacevta. Torej, moje vprašanje je sledeče:

Zanima me, kakšna je povezava med folno kislino in KT. Velikokrat sem že slišala in pa tudi brala, da naj bi KT zavirale absorbcijo folne kisline, čeprav nikjer ni pojasnjeno kako in zakaj. V primeru, da bi torej želela zanositi po prenehanju jemanja KT in bi že v času zadnjih 3 mesecev jemanja KT jemala folno kislino z dodatki (B kompleks itd.), da bi telesu zagotovila zalogo za otroka, to pomeni, da moje telo folne kisline sploh ne bi absorbiralo? Bi bilo torej jemanje teh vitaminskih dodatkov in folne kisline še v času jemanja KT nesmiselno, ker bi se folna kislina pričela absorbirati šele po prenehanju jemanja KT? Ali pa bi moje telo v tem času absorbiralo folno kislino le za lastne potrebe, ne da bi delalo zaloge za otroka, oz. bi, ko bi prenehala z jemanjem KT, telo folno kislino absorbiralo za lastne potrebe, da bi uravnalo nivo le-te v telesu, namesto za otroka in bi ta tako ostal brez?

Lepa hvala za odgovor.

Spoštovani!

V primeru jemanje KT ne gre za popolnoma zavrto abosrpcijo folne kisline, temveč le za precej zmanjšano.

Zaradi omenjenega je potrebno v času jemanja KT v telo vnašati nekoliko večje količine folne kisline. Na ta način kljub jemanju KT telesu zagotovimo ustrezen vnos folne kisline, kar posledično prepreči izpraznitev potrebnih zalog v telesu.

Še zlasti to velja v primeru, če ženska zanosi oziroma namerava zanosit kmalu po prenehanju jemanja KT. V primeru dolgotrajnejšega jemanja KT brez dodajanja folne kisline oziroma uživanja večjih količin zelenjave bogate s folno kislino se zaloge folne kisline v telesu zmanjšajo kar pa je lahko nevarno za prirojene okvare pri plodu.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close