KT in acne vulgaris
Spoštovani,
stara sem 31 let, leta 2005 sem bila operirana za endometriozo in ginekološki pregledi od takrat so pb na tem področju (z ultrazvok pregledom). Tudi zaradi težav s kožo sem takoj po operaciji začela z jemanjem KT Yarina (najprej mi G predpisal Diane 35 a sem jih težko prenašala) in jih jemala do konca leta 2008. Z Yarina sem bila v času jemanje izredno zadovoljna, koža se mi je izboljšala do popolnosti. Takoj po prenehanju so se mi v trenutku spet začele težave s kožo, stanje se je izredno poslabšalo, po diagnozi dermatologa gre za acne vulgaris in kar je najbolj zanimivo- akne imam le na desnem licu, vneto mesto je zelo neprijetno na izgled, opažam da sem zaradi tega postala v zadnjem času zelo nedružabna. Pred dvema mesecema sem ponovno začela z jemanjem Yarina v upanju na hitro izboljšanje.
Zanimajo me vaše izkušnje s povezavo hormonskega ravnovesja in aknami pri moji starosti? Ali je to znak na ponovno poslabšanje endometrioze? Katere KT bi bile še primerne v primeru, če Yarina ne bodo (dovolj) učinkovite.
Hvala za veš čas in lep pozdrav!
Endometrioza in akne niso v medsebojni vzročni povezavi. Oboje se sicer hormonsko zdravi, v primeru aken je za blage do srednje primerna Yarina in njej podobne tabletke, za srednje do hude akne pa Diane 35. Kar takoj v prvem mesecu uporabe kT žal ne morete pričakovati popolne regresije kožnih sprememb, v nekaj ciklusih pa že in hitrost izboljšanja ni ravno vezena na starost. Če vam je Yarina enkrat že pripomogla k izboljšanju stanja kože, lahko pričakujete enak učinek tudi tokrat.