Krvodajalstvo po novem
Pozdravljeni!
V medijih smo zasledili, da naj bi ukinili prosti dan za krvodajalce, ker da to ni po evropskih pravilih. OK, bomo preziveli, ceprav mi ni jasno kako to da lahko v Avstriji placujejo darovanje plazme (pa so v EU ze precej dlje kot mi).
Mislim pa da se bo zaradi teh sprememb moralo krvodajalstvo drugače organizirati (odvzemi tudi popoldne in med vikendi), saj dvomim da bodo krvodajalci pripravljeni jemati dopust, da bi lahko med službenim časom darovali kri.
Kakšno je vaše mnenje o teh spremembah.
Lep pozdrav.
Spoštovani, o problemu, ki ste ga navedli , vam lahko povem svoje osebno mnenje, ker se pri nas krvodajalstvo ureja in izvaja ločeno od dejavnosti transplantacije organov, tkiv in celic. Nekatera načela, na katerih slonita obe dejavnosti so skupna. Kri je prav tako darilo človeškega izvora, ki se uporablja za zdravljenje. Sprejema se kot darilo iz altruizma in pomoč v stiski, pri čemer ne smemo ustvarjati nikakršnih profitov ne pri darovalcu, ne pri institucijah, ki delo izvajajo.
Poznam številne razprave po Evropi in tudi izven, ali naj se darovanje delov človeškega telesa za namen zdravljenja vendar le nekako finančno nagradi ali ne. Obstajajo pobude za, obstajajo utemeljitve proti. Zagotovo bomo imeli najmanj problemov in ohranili čisti odnos do darovanja, če ne bo nikakršnih povračil. Sistem bo obstajal in deloval, če bomo iskreni, pošteni in ga ne bomo izkoriščali. Jaz sem za iskreno zahvalo, če je potrebno tudi za nekaj prostih ur. Rešitve so vezane na državne odločitve, na pa na evropske. Zakaj so se odgovorni odločili, da ni več prostega dne , ne vem. Zagotovo pa je vaša pobuda o možnosti odvzemanja tudi izven obveznih delovnih ur zelo koristna in poštena. Upam, da jo bodo odgovorni prebrali.
Lepo vas pozdravljam, Danica A Letonja
Forum je zaprt za komentiranje.