Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Krvni tlak in migrena

Krvni tlak in migrena

Spoštovani,
zanima me povezanost krvnega tlaka in migrene.
Pri obiskih zdravnika mi pogosto merijo tlak in menim, da je v mejah normale. Res je, da najraje migrenski napad preživim doma ali pa je učinek bele halje lahko tudi obraten – padanje tlaka.
Ob migrenskem napadu sem si namerila zgornji tlak okrog 150, (npr.:153/92/67) spodnji pa čez 90 in tudi čez 100 (npr.:141/102/73. Tekom dneva mi tlak tudi precej niha, tako namerim precej nizke vrednosti zgornjega tlaka (npr.(101/81/81).Pretežno se vrednosti gibljejo okrog 140 za zbornji tlak in 80 za spodnji.
Zanima me ali so lahko moje migrene zaradi nenormalnega tlaka ali je pač tlak odraz migrenskega napada, to je zoženja ožilja? Ali bi lahko z reguliranjem tlaka preprečila migrene?
Ob migreni čutim velik pritisk pod desnim očesom. Pri okulistu mi tudi vedno namerijo normalen tlak.
Letos sem pri plavanju večkrat opazila nekakšen stisk pri srcu, tudi drugače se mi to občasno dogaja.
Vrnila sem se s tritedenskega dopusta na morju. Vreme je bilo stabilno, prbolela sem le nekaj lažjih migren. Skupno sem pojedla 8 tabletk 2,5 mg Zomiga.
Nisem se obremenjevala z ničemer. Veliko sem brala, se sončila, plavala, vozila s čolnom, ribarila, uživala morske sadeže… Bilo je lepo, bila sem srečna.
Lepo Vas pozdravljam in prosim za Vaše mnenje!

Spoštovani!

Migrena in krvni talk načeloma nimate bistvene povezave. Seveda sprememba krvnega tlaka lahko po svoje sproži napad migrene ali je zaradi napada migrene ali povišan ali znižan kot posledica splošne slabosti oziroma slabega počutja ob napadu. Kljub temu, da opisujete sproščenost, v vašem življenju stresi zagotovo dodatno povzročajo probleme z migreno. Bolečina za očmi je povezana z migreno, medtem ko stiskanje pri srcu bolj spominja na blago tesnobnost. Na žalost vam s svojimi nasveti ne morem bistveno olajšati vaših težav.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Hvala za odgovor.
Vseeno me zanima, kaj menite o navedenih vrednostih meritev tlaka. Ali je to tlak, ki zahteva zdravljenje? Ali je potrebno v tej smeri kaj storiti?
Drugače pa, rada imam morje in ne vem zakaj bi mi plavanje povzročalo tesnobo.
Stresom se pri današnjem tempu življenja seveda ni moč izogniti.
Doslej nisem ugotovila neposredne povezanosti stresa z migreno. Ne dogaja se mi, da bi me nekdo razburil in bi nato dobila migrenski napad,ne tisti dan in tudi naslednji ne. Opazovala sem se tudi v tej smeri. Vsekakor skušam živeti po načelu, da se ne izplača sekirati za stvari, na ktere ne moreš vplivati. Naprimer vremenskih prognoz ne zasledujem, lahko pa dva dni prej napovem večjo spremembo vremena, ker to čutim v glavi.
Po nasvetu nevrologa skušam črtati vse kar me obremenjuje. To pa nikakor ni enostavno npr. vožnja avta.
Ne vem, mogoče gre za seštevanje stresnih situacij, ki sicer vsaka posamezna ne povzroči migrene, ampak se nekako nalagajo skozi čas in tako povzročijo bolezensko stanje. Kaj predlagate v tem primeru?
Vas pozdravljam!

Spoštovani!

Zvišan krvni tlak diagnosticiramo, če ugotovimo v treh zaporednih meritvah (pri zdravniku) z razmakom 14 dni povprečno vrednost 160/95 ali več. V zadnjem času se ta meja spušča. Pomembno je, da je krvni tlak nekje stalno zvišan, ne le ob posameznih situacijah.

Tesnoba pogosto sploh ni povezana s konkretno situacijo, temveč se po pravilu pogosteje pojavlja v času, ko človek ni pod stresom, temveč sproščen, uživa… Glavoboli in migrene pa so še posebno trd oreh in bolnike močno obremenjujejo – ponuditi vam imamo pa relativno malo (uspešnega).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close