Najdi forum

krvni tlak

Spostovani!
Moski, 30, s fizicno kondicijo ima povprecen krvni tlak 140/100. Kako naj zniza diastolicni tlak, da bi bil normalen in kako naj ravna v bodoce?
Vnaprej hvala za vasa navodila!

Sporočili ste samo eno vrednost krvnega tlaka, kar je mnogo premalo, da bi lahko odgovoril.

Predlagam, da si bolnik kontrolira tlak sam, doma, v mirovanju, da pri vsakem merjenju opravi 2-3 meritve v razdalji nekaj minut, da si meri tlak vedno na isti nadlahti in da ugotovljene vrednosti vpiše v dnevnik. Naj gre na pregled k svojemu zdravniku z izvidi meritev.

Če bodo izvidi skoraj normalni, naj vztraja z zdravim načinom življenja še 2-3 mesece, ko naj bi “padla” odločitev glede nadaljnjega zdravljenja: z ali brez zdravil.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

KRVNI TLAK IN KONTRACEPCIJSKE TABLETE
stara sem 24 let in imam povišan krvni pritisk (90-130),včasih tudi več(pri zdravniku). zdravnik mi je odsvetoval jemanje KT. zanima me,ali obstajajo kakšne KT,ki ne zvišujejo krvnega pritiska? jemala sem diane 35. zdaj jih en teden ne jemljem več. zdravnik mi še ni predpisal nobenih tablet. prosim vas za nasvet. ali naj jemljem kakšne druge KT? naj še povem,da ima tudi oče povišan krvni tlak in da so mi na pregledu dobili povišan holesterol.(imam 63 kg). hvala za nasvet

Napisali ste samo en podatek o krvnem tlaku, kar je premalo za pravilen odgovor. Upam, da si merite tlak po vseh pravilih (sede, manšeta v višini srca, 3-kratno meritev v razmaku 2-3 minut, itd.).

Če bodo povprečne vrednosti, kot ste napisali, ste verjetno bolnica z rahlo zvišanim tlakom. V takem primeru najprej svetujemo zdrav način življenja (nekajenje, manj slane hrane, itd.), večkratno kontrolo tlaka in pri vztrajanju tlaka nad normalo (največ 139/89) priporočamo zdravljenje z zdravili.

Pri mladih bolnikih damo prednost zdravilom z imenom “betablokatorji”.

Od KT, ki najmanj dvigajo krvni tlak, je po najnovejših ugotovitvah tableta Yarina, ki je še na negativni listi (pomeni, da jih je treba plačati, menda stane okrog 3.000 SIT na mesec). Brezplačne tablete Logest in Harmonet vsebujejo zelo malo estrogena in bi jih lahko jemali ob redni kontroli tlaka.

Napisali ste, da imate povišan holesterol v krvi in da ima vaš oče dva dejavnika tveganja, ki ju ne smemo zanemariti pri dokončni odločitvi glede jemanja KT.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close