Krvni tlak
Pozdravljeni!
Pred nekaj meseci sem ob samomeritvi krvnega tlaka ugotovil, da imam previsokega. Po tem sem tlak večkrat kontroliral in ugotovil, da je zjutraj normalen (okoli 125/80), čez dan pa previsok (med 140/85 in 155/92). Zvečer je tlak zopet bolj normalen. Obrnil sem se na osebnega zdravnika, ki me je napotil na pregled očesnega ozadja, kjer so ugotovili okvare na žilah I-II stopnje. Ker sem zaradi tega zaskrbljen in nisem dobil kakšnega natančnejšega pojasnila kaj to pomeni, kako nevarno je že, in kako hudo je ožilje že prizadeto se za pojasnilo izvida obračam na vas, Opravil sem tudi pregled krvi (ščitnica, ledvica, sladkor, holesterol), kjer je bilo vse OK.
Sedaj se že en mesec zdravim z zdravilom Tritace 2,5mg 1X dnevno, vendar se mi zgornji krvni tlak ni veliko zmanjšal, spodnji pa je kar normalen (75-85). Star sem 29 let, tehtam kakšnih 5 kg nad idealno telesno težo, ne kadim in ne pijem alkohola. Jem zdravo in manj slano hrano in se redno rekreiram (pohodništvo).
Že vnaprej najlepša hvala in lep pozdrav!
V postu niste napisali kakšne vrednosti krvnega tlaka ste imeli na pregledih pri vašem zdravniku in če se je zdravnik odločil za zdravljenje z zdravili že pri prvem pregledu.
Pri mladih ljudeh na splošno, se najprej odločimo za zdravljenje zvišanega tlaka z zdravim življenjskim slogom. Za zdravljenje z zdravili se odločimo po nekaj mesečnem opazovanju in večkratni kontroli tlaka.
Zdravniki, ki se bolj temeljito posvečajo vprašanjem v zvezi s hipertenzijo, so v zadnjem času zadržani glede pomena sprememb I. in II. stopnje na očesnem ozadju pri hipertenziji.
Če niste bili uspešni pri zdravljenju visokega tlaka z zdravim življenjskim slogom, če ste gensko obremenjeni in so vam že opravili 24-urno neinvazivno merjenje krvnega tlaka s pozitivnim izvidom, bi se strinjal, da se začnete zdraviti z nizkimi odmerki zdravila, ki znižuje krvni tlak.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Pozdravljeni!
Prva meritev krvnega tlaka pri zdravniku je bila 162/97, pri naslednjem pregledu pa 152/95. Glede na meritve in izvide pregleda očesnega ozadja se je odločil za zdravljenje z zdravili (Tritace 2,5mg), ki pa mi krvnega tlaka ne zmanjšajo veliko. Na 24 urno meritev krvnega tlaka nisem bil napoten, čakam pa na ultrazvok nadledvičnih žlez. Od staršev nihče nima povišanega krvnega tlaka. Kar se tiče življenskega sloga se kar pazim, da živim zdravo, edino stres mi včasih ne prizanese (sem po naravi precej občutljiv na stresne situacije).
Če sem vas prav razumel spremembe na očesnem ozadju niso zanesljiv pokazatelj dolgotrajne hipertenzije?
Hvala za vaš trud in lep pozdrav!
Marko
Leta 1939 so 3 ameriški raziskovalci opisali 4 stopnje sprememb na očesnem ozadju pri visokem krvnem tlaku (I.-IV. stopnja). Po več desetletij trajajočih raziskavah je evropsko Društvo za hipertenzijo leta 2003 sprejelo stališče, da spremembe I. in II. stopnje nimajo pomembnega prognostičnega pomena pri arterijski hipertenziji, zato, ker na njihov pojav vplivajo še drugi dejavniki.
Glede na podatke, s katerimi razpolagam, je dopusten sum, da je pri vas visok krvni tlak posledica še neugotovljene bolezni (ledvice?, ledvične žile?, nadledvične žleze?). Zaradi teh možnosti so indicirane ustrezne preiskave, ki so še v teku.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.