Najdi forum

Krvna skupina!!!

Spoštovani!
Še enkrat se obračam na vas, ker prvič nisem dobila odgovora.
Sem iz očetovega prvega zakon in imam krvno skupino A Rh-.
Mamine krvne skupine ne vem, oče pa im AB Rh+.
Njegova sedanja žena ima skupino A Rh+, njuna hčerkica pa B Rh+.
Ali je to možno? Ali se ne prenaša po X in Y kromosomih?
Razumela bi, če bi bil fantek! Ali morda oče ni oče eni od naju?

Draga Pia,

če ima ženska krvno skupino A, Rh+ in moški krvno skupino AB,Rh+ imajo njuni otroci lahko naslednje krvne skupine:
A, Rh+ ali pa A, Rh-
B, Rh+ ali pa B,Rh-
AB,Rh+ ali pa AB,Rh-

Geni, ki kodirajo krvno skupino ABO so na dolgem kraku 9. kromosoma, geni, ki kodirajo Rh skupino pa na kratkem kraku 1. kromosoma. Torej dedovanje krvnih skupin nikakor ni povezano z dedovanjem spola. To ,da imate vi skupino A Rh- je posledica tega, da ima vaš oče skupino AB Rh+ in je glede Rh skupine najverjetneje heterozigot, to pomeni da ima genotip Dd. Brez dvoma je na podlagi vajinih krvnih skupin očetovstvo zelo verjetno.

LP

Spoštovani!

Imam krvno skupino A Rhd +, prav tako mož A Rhd +. Noseča sem 12 tednov. Zanima me naslednje: že v prvi nosečnosti so pri meni odkrili , v krvi, protitelesa anti-M PT, titer32. V tej nosečnosti je enako, prisotna so protitelesa anti- m PT, titra sedaj še niso določili. Zanima me kaj to pomeni in kaj pomoni to za plod? Je morda to zaradi najinih enakih krvnih skupin? Dejansko je moja prva nosečnost potekala brez zapletov, saj se vrednost protiteles ni spreminjala. Kaj bi pomenilo, če se bi?

Najlepša hvala za odgovor! Lp
Ines

Pozdravljeni!
Anti M protitelesa največkrat v nosečnosti ne povzročajo nobenih težav, izjemno redko pa lahko povzročijo pomembno hemolitično bolezen ploda, to pomeni, da postane plod v teh primerih zelo anemičen (slabokrven) in včasih ogrožen.Niste mi napisali bistvenega podatka ali ima vaš mož antigen M.ali ne. Druge krvne skupine so glede protiteles M nepomembne. V tej nosečnosti bodo zdravju ploda pozorno sledili. Sama višina titrov protiteles pa avtomatično še ne napoveduje zaplete pri plodu.
LP

Pozdravljeni Mene pa zanima,če je možno,da imam jaz krvno skupino B,če imata oba moja starša krvno skupino A?

Ne,to ni mogoče . B krvna skupina pri potomcu je možno če ima eden od staršev krvno skupino AB ali B.
Lp

New Report

Close