Krvavitve v zgodnji nosečnosti
Pozdravljeni!
Sem v začetku nosečnosti (1. dan zadnje M 11.3.) in imam krvavitve že približno 14 dni. Vse skupaj se je začelo s izcedkom podbnim belemu toku in nekaj krvavimi nitkami. Temu nisem predpisala nobenega pomena, vendar izcedek kar ni in ni zginil. Ponavadi je bil prisoten le del dneva. Potem je izcedek postajal vedno bolj krvavkast in sem zato prejšnji teden v četrek odšla na ginekologijo. Glede na zadnjo menstruacijo naj bi bila noseča že dobrih 7 tednov, na UZ pa je kazalo kar precej slabo.. nekje za nosečnost 5 tednov. Bila je vidna gestacijska vrečka, noter pa bolj al manj vse prazno. Hormona v krvi je bilo malo nad 1000. Imela sem ponovno kontrolo v ponedeljek.. krvavitev je bila še malenkost močnejša, na UZ pa se je tokrat videl rumenjak in tudi utripi so se videli, če si res dobro pogledal.. hormona je bilo v krvi nekaj malega čez 1800. Predpisali so mi Utrogestan, mirovanje, ipd. Kontrola prihajajoči torek. Začnem takoj z Utrogestanom, vendar v torek zvečer še močnejša krvavitev. Se vrnem na ginekologijo, UZ enako kot prejšnji dan, videni utripi. Je rekla ginekologinja, da verjetno krvavim, ker bi morda bil to moj čas menstruacije, če ne bi bila noseča. Naj nadaljujem z Utrogestanom in da se bodo krvavitve ustavle. Vendar se ne.. Včeraj jih načeloma ni bilo, do današnjega opoldneva. Danes je bila krvavitev kot recimo prvi dan menstruacije.. kadarkoli grem na stranišče, je prisotna sveža kri. Kakšnih močnih krčev nimam, le podobno kot pri začetku menstruacije. Glede na to da se tole že vleče 14 dni, a je sploh možna ta teorija, da bi naj imela “menstruacijo”? Zakaj še lahko drugače prihaja do krvavitev? Sem namreč res veliko počivala in tudi ležala, pa vendar so krvavitve močnejše kljub Utrogestanu.
Domnevam, da krvavitve pomenijo grozeč SS? Saj sploh ne vem ali se naj nosečnosti veselim ali raje ne.. Vedno sem imela točno menstruacijo na 31 dni.. ne dan več in ne dan manj, zdaj pa naj bi tudi do zanositve prišlo kar kak teden kasneje. Test je pokazal pozitivno že po 1. dnevu izostanka menstruacije. Ali je možno, da plod zaostaja toliko v rasti?
Najlepša hvala za vse odgovore in lep večer še naprej!
Spoštovani,
včasih se kar čudim nekaterim izjavam kolegov, za katere izvem tule na forumu (če so seveda resnične). V nosečnosti NI MENSTRUACIJE in tudi ne NADOMESTNE MENSTRUACIJE ali česa podobnega, kar bi bilo vezano za “čas siceršnje menstruacije”. V nosečnosti je vsaka krvavitev iz maternice BOLEZENSKA, čeprav na srečo vsaka krvavitev ne vodi v splav. Od krvavečih jih približno polovica splavi, ostale donosijo. Mirovanje žal nič ne pomaga, Utrogestan pa zelo, zelo redko. Glede na to, da so bili pred kratkim še prisotni plodovi utripi, obstaja možnost, da bo še vse v redu, brez UZ pregleda pa tega seveda ni mogoče reči. Zaostajanja v rasti v tem času ni, lahko gre le za kasnejšo zanositev.
Najlepša hvala za Vaš včerajšnji hitri odgovor.
Danes sem bila pri svojem izbranem ginekologu, ki me je seveda pregledal. Prvo je komentiral, da krvavitev sploh ni tako majhna, pri opravlanju UZja pa je še dejal, da glede na videne krvavitve in prebranih ambulantnih kartonih iz bolnišnice sploh ni pričakoval, da bo še utrip. Vendar je in tudi poslušala sma ga. Dejal je, da ga utrip bega, saj razen tega in gestacijskega obročka ne vidi ničesar drugega oz. da plod ni ok. Torej prvo naj bi prišlo do zanositve približno 14dni kasneje (kar se meni zdi nemogoče, saj je potem takem test pokazal pozitivno približno 3 dni po “zanositvi”) in sem torej noseča namesto 8 tednov, po UZju sodeč, le 6 tednov. Ampak plod ni primerno razvit niti za teh 6 tednov nosečnosti..
Načeloma imam jutri še kontrolo v bolnišnici in je prosil, da mu takoj prinesem še njihovo mnenje, saj imajo tam boljše UZ naprave.. Prav tako je dejal, da ga skrbi, da bi bila to mola (o tem se pogooglala).. sicer bomo še vidli kaj bo jutri, ampak je pa dejal, da mam možnost in se odločim ali poskušamo nosečnost vzdrževati s hormoni ali pa se odločim za splav..(če seveda ni mola).
Vem, da brez pregleda težko podate mnenje, pa vendar me zanima kaj menite.. ali se pri takšnih krvavitvah in “izvidih” dejansko splača vzdrževat nosečnost? In če že uspe, mi potem ni verjetno zagotovljeno, da se bo plod razvijal normalno?
Vsekakor si ne želim nosečnosti polne stresa zaradi nenehnih krvavitev in biti neprestano v strahu ali je s plodom vse ok. Mi je pa grozno se tako odločiti in se odpraviti na splav.. Seveda moram biti za takšno odločitev prepričana, da ravnam prav in plod res ni normalno razvit.
Hvala za vaše menje že vnaprej!
Lp
ne vem, res ne. Nič vas ne stane počakati še nekaj tednov, da se stvari izkopljejo iz zgodnje embrionalne faze in se razvijejo reči do takšne stopnje, da bomo sposobni reči belo ali črno. Razen, če srce ugasne, potem res ne bo dvoma.
Še zadnjič.. vsaj v tej nosečnosti..
Srček je ugasnil – včeraj ga več ni bilo videti. Plod pa je bil poimenovan le še kot razobličena struktura, ki bi lahko predstavljala plod.. Kljub temu sem morala dati kri, vsebnost hormona je bila malo nad 3500. Danes so mi naredili ponovni UZ in vse kar so rekli je, da dejansko ni več videti nosečnosti (na srečo tudi kakšnih tumorjev ne) in da moram priti jutri zjutraj, saj me bodo sprejeli na oddelek, kjer bom prejela 4 tablete Cytoteca.. Torej domnevam, da se sama ne čistim dovolj in s tem sprožijo splav? Ali tablete sprožijo krčenje maternice, da se vse skupaj izloči? So bolečine podobne popadkom? Namreč enkrat sem že rodila.. rada bi se psihičino pripravla.. Koliko ur običajno traja “postopek”?
Vem, da bi vse to lahko vprašala že tam, pa mi v tistih trenutkih ponavadi niti ne pade nobeno vprašanje na misel, razen “A lahko grem?”
Čeprav je hudo, je pa vseeno lažje, ker imam že enega sončka doma in čeprav žalostna, je to vseeno ena življenska izkušnja več. In upam, da bo naslednjič vse kot mora bit.
Hvala za Vaš čas in pomoč! Res ste zlata vredni 🙂
Spoštovani,
žal vseh zahtev po odgovorih ne morem servisirati v realnem času, zato je verjetno postopek že za vami. No, za druge, ki to berejo pa, Cytotec vsebujejo misoprostol, obliko prostaglandina E1, ki res povzroči krčenje maternice in iztis zaostankov. Krči so podobni kot pri zelo močni menstruaciji 1. dan ali pač pri spontanem splavu. Običajno je postopček zaključen po 6 (4 do 8) urah. Ob prehudih krčih se odmerja tudi močne analgetike.
Kot ste dejali, postopek je za mano.. in nič hudega, ker niste bili pravočasni! 🙂
Vendar sploh nisem dobila krčev, tudi krvavitev je zmerna in načeloma še sploh nisem splavla..
Kot 1 možnost so navedli, da glede na včerajšnji UZ, se je že vse čisto razkrojilo in da sem splavla v drobnih delcih že doma brez da bi to opazla (?!), kot drugo pa, da še bom splavla..
No, bomo videli kaj bo.. čez 14dni dam spet kri za ßHCG in imam kontrolo pri svojem ginekologu. V primeru, da ne bom čista, seveda sledi poseg.
A je sploh možno, da sem dejansko res splavla v tak drobnih delcih, da tega ne bi opazla? Meni je to vse skupaj že prav čudno..
Lp
hm…?….nekako nisem pristaš ugibanja. Raje pogledam. Če se z UZ v maternici ničesar ne vidi in se je pred tem videlo, potem je nosečnost tako ali drugače očitno “zapustila” maternico. Očitno je nekam šlo in ker nima kam drugam kot v nožnico in naprej iz telesa, si lahko sami “izmislite”, kako bi se to lahko zgodilo. Morda ste vse izgubili med enim od odvajanjem na stranišču? Sicer ostane le še teorija, ki so vam jo navedli. Pač čudno, kaj hočemo?
Spoštovani.
Sem na začetku nosečnosti, po UZ pregledu nekje v 6. tednu. Zadnjo M sem imela 11.12., test nosečnosti je bil takoj po izostanku M negativen, teden po izostanku, 11.1.,pa pozitiven. V petek, 22.1. sem zjutraj zakrvavela (sveža kri) in odšla do svoje G, ki mi je naredila UZ in potrdila nosečnost (vidna GV in RM), ker je bilo prezgodaj, plod še ni bil viden. Dobila sem tudi Utrogestan in že isti dan pričela s kuro, 2 x na dan vaginalno. Po jutranji krvavitvi se nova ni več pojavila, do nedelje, 24.1., ko je bila kri spet sveža. Ponovno le zjutraj, nato cel teden, do ponovnega pregleda, 28.1. nič, le rahel rjav izcedek. Na pregledu je bilo videti, da je RM zrasel na cca 4mm, GV 9mm (G pravi, da malenkost premjahna) – določen čas nosečnosti 5t 4d. Plod še ni bil viden. G me je poslala še na kontrolo hcg v krvi v petek (naj bi bila zadovoljiva količina glede na trajanje nosečnosti) in ponovno danes, v ponedeljek, 1.2. (hormon zrasel, bp). Potem pa doma ponovno sveža krvavitev. Spet le 1x, na wcju. Zdaj spet le rahel rjavkast izcedek. Ponovni UZ pregled imam čez tri dni, ko naj bi se “moral” videti plod. Zelo sem zaskrbljena zaradi teh periodičnih svežih krvavitev 1x na teden, vmes pa rjav izcedek, kak dan ja, kak tudi ne. Imate zame morda kak “odgovor”, kaj bi bil lahko razlog teh krvavitev. Težko se namreč zberem in sprostim, saj sem v nenehnem “strahu”.
Najlepša hvala in prijazen pozdrav.
Spoštovani,
če skrajšam, je od vsega najpomembnejše dejstvo, da beta hCG raste in da se nosečnost vidi v maternici. To pomeni, da ne gre za IMN. kaj bo z nosečnostjo ne bomo vedeli, dokler se ne pojavi srčni utrip ali se jasno vidi, da nosečnost ne uspeva. Krvavitev je zgolj “dejavnik tveganja”, da morda res kaj ni v redu z nosečnostjo in hormoni, ki so vam jih predpisali na to skoraj nimajo vpliva oziroma vsaj z znanstvenimi preverjanji takšnega vpliva ni bilo mogoče dokazati. Skratka, edini vaš zaveznik je čas, ki bo pokazal, kaj bo. Če zdravila uporabljate ali ne, pa je tako rekoč vseeno. Strah pa res ni konstruktiven, kajti od vas ni popolnoma nič odvisno.
Pozdravljeni,
Sem v 11 tednu nosečnosti in že 14 dni imam rjave izcedke ( vsak dan tudi krvavi izcedek]. Sem tudi na Fragminu in aspirinu zaradi APS.
Na uz so bili včeraj PSU + in pravijo, da izgleda vse ok, da ni hematoma in da verjetno krvavim iz materničnega vratu.
Zanima me ali dokler krvavim je nosečnost ogrožena? In koliko časa se lahko vleče ta krvavitev?dlje kot krvavim je slabša prognoza?
Hvala in lp
P
Spoštovani,
tudi če ni hematoma je krvavitev lahko po izvoru z ležišča posteljice, kar je sicer precej pogost problem (prizadane približno 1/4 nosečnosti). Takšno stanje sicer imenujemo “grozeči splav”, ampak v praksi se ta bodisi zgodi ob prvi krvavitvi ali pa v veliki večini primerih nosečenost uspeva dalje normalno. Vaš poglavitni problem je očitno APS, ampak imate za to vso ustrezno terapijo.