Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija krvavitve iz nosu

krvavitve iz nosu

Lepo pozdravljeni,
moja mami je imela v zadnjih nekaj dnevih 3 precej močne krvavitve iz nosu, v obliki krvave sluzi. Ob tem je postala malo panična in nemirna. Krvavitev je ustavljala s papirjem-rolico ki smo ga zgibali v tampon. Krvavitev je trajala 10-15 min. Sicer se mama zdravi za osteoporozo, v zvezi z ščitnico-ima uničeno-pa bo morala do življenjsko jemati tablete. Kaj bi te krvavitve lahko pomenile in kako ukrepati. Najlepše se zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

ukrepali ste pravilno. Svetujemo stiskanje nosnic 10-15 minut, glavo je potrebno držati naprej, morda položiti mrzle obkladke na tilnik.

Večina krvavitev se tako sama ustavi. Če so ogrožujoče – večja izguba krvi in se ne ustavijo, obiščete najprej osebnega zdravnika. Zdravnik izmeri krvni tlak (ki ga po potrebi urdei s hitro delujočimi tabletami in pomirjevali), EKG, se odloči o infuziji, lahko naredi tamponado nosu.

Če se krvavitev ne ustavi, je potrebna napotitev k ORL specialistu.

Najpogostejši vzroki so:
– poškodbe nosu
-vneta sluznica nosu zaradi alergije, viroze
– nenadno zvišanje krvnega tlaka
– jemanje zdravil za redčenje krvi in proti strjevanju: Marevan, Aspirin, Plavix itd.
– alkoholizem in okvara jeter.

Če se krvavitve ponavljajo že več tednov ali mesecev, je potreben pregled nosu z endoskopom za izključitev redkejših vzrokov (tumorji, kronična granulomatozna vnetja itd.)

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close