Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina KRVAVITEV V ŠČITNICO

KRVAVITEV V ŠČITNICO

Pozdravljeni!
Stara sem 34 let in se v zadnjem letu srečujem z neljubo zadevo, ki se imenuje Krvavitev v ščitnico.
Ščitnico imam polno cist kar čez 20 jih je. Trikrat do sedaj sem bila punktirana.
Izvid je naslednji:
Povsod v preparatu so le številno značilno formiran fagociti in razpadli elementi krvi.
V preparatu je nekaj presojnega prcipitata, delci vezivne strome in nekaj v različno velikih skupinah degenerativno spremenjene celice z manjšimi jedri in deloma vzdolžno podaljšano, vakuolizirano citoplazmo s temnejšimi zrnci. V nekaj skupinah so jedra povečana, citoplazma pa izraziteje bazofilna. Številni so fagociti in posamezno delci ščitničnega kloloida ter tudi nekoliko povečanih limfocitov. Hormonski predgled krvi v mejah normale.
Ciste so velike tudi do 5cm.Pred 4 dnevi sem zopet dobila hude bolečine v vratni del in ostala sem brez glasu. Šla sem na ultrazvok in zopet je isto kot do sedaj. Zanima me ali so te ciste nevarne(če lahko postanjejo rakave) in če je to ozdravljivo.
Od zadnje krvavitve imam rahlo povišano temparaturo 37,1-37,5, počutim se zelo slabo.Imam tudi nizek hemoglobin 104 ter celo krvno sliko slabšo.Prosim vas, če mi lahko svetujete, kaj mi je storit, da odpravim te težave. Nisem pa dobila nobenih zdravil.
Upam,da nisem bila predolga in da mi boste pomagali vsaj z nasvetom.
Hvala!

Spoštovani!

Imate neljub problem, ki vam lahko povzroča težave kar precej krat. Ciste, kot so vaše, se navadno ne spremenijo v raka. Zdravil ne dobivate, ker z zdravili ni moč odpraviti omenjenih cist, prav tako ni mogoče preprečiti krvavitev v ščitnico. Edina dokončna rešitev bi bila operacija ščitnica, za kar pa bi se tirologi odločili le v izjemnem primeru – hudih neobvladljivih krvavitev, saj vaša ščitnica namreč deluje v redu (mislim glede hormonov). Sami pravzaprav ne morete kaj bistvenega prispevati k temu, da bi bilo krvavitev manj, razen mogoče izogibanje dvigovanju težkih bremen in uživanju aspirina. Dvomim, da bi bila vaša slabokrvnost posledica krvavitev v ščitnico. Vzrok zanjo bo verjetno potrebno iskati drugje (močne menstruacije?).

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!
Najprej bi se vam zahvalila za vaš odgovor. Imam pa kljub vsemu še nekaj nerazjasnjenih poglavij. Prosim vas, če mi lahko poveste ali je ta moj problem pogost pojav pri obolenju na ščitnici?
Mogoče obstaja kaka literatua ali med.knjiga kjer bi si lahko prebrala o teh zadevah?
Verjetno ste imeli tudi že pacientke z endometriozo.
Zanima me pa, če je bila tudi kakšna z hujšo obliko in če se ji je raznesla tudi drugje po telesu.
Kot sem vam že prejšnjič napisala so se mi ciste začele pojavljati kot gobe po dežju; ščitnica, grlo, jajčniki,črevsjem-pravijo da je to posledica endometrioze.
Operativni posegi so odklonjeni, ker zelo slabo prenašam hormonske terapije.
Pri vsem tem sem že čisto obupana in razdvojena ker si nemorem pomagati z ničemer, da bi si olajšala bolečine in težave.
Če imate kakršen koli podatek o teh zadeval vas lepo, lepo prosim za odgovor.
Odgovorite pa mi lakho kar na elektronski naslov, če je mogoče.
Upam, da nisem prezahtevna in tečna!

Najlepša hvala! Suzana

Spoštovani!

Če sklepam po tem, da sem doslej srečal en tak primer, gre za bolj redek pojav.

Endometrioza je bolezen, pri kateri se otočki maternične sluznice raznesejo po trebušni votlini, ne morejo pa v druge dele telesa. Na zdravljenje endometrioze se ne spoznam ravno najbolje, saj ni moje področje, vendar bi verjetno jemanje hormonske kontracepcije lahko bistveno zmanjšalo težave – bolečine, saj te tablete dopuščajo le manjšo debelitev sluznice in s tem tudi manj krvavitev in manj bolečin. Operacija bi prišla v poštev le v primeru endometiroze na enem mestu ali organu, in ob pogoju, da bi sluznica tam ogrožala delovanje tistega organa. Predlagam vam, da podrobnejše informacije izveste od vašega ginekologa, ki razpolaga tudi s podrobnejšimi izvid ter ima več izkušenj s to boleznijo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close