Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Krvavitev v 8. tednu nosecnosti

Krvavitev v 8. tednu nosecnosti

Dr. Pusenjak,

Vceraj zjutraj sem prvic zacela krvaveti. Sem v 8. tednu nosecnosti ki je do zdaj potekala normalno. Krvavela sem svetlo (svezo) kri v zelo majhnih kolicinah zjutraj in zvecer. Danes se je isto ponovilo. Vceraj me je pregledala zdravnica in rekla da je cervix zaprt in zgleda normalno. Na UZ me je poslala cez 14 dni tako, da se zagotovostjo vidi ali je plod ziv (ima utrip ali ne).

Kaksne so sanse za splav ali ne splav? Ali je normalno da v 8. tednu krvavim? Ce se krvavitev vstavi ali bo vse v redu z plodom? Kaksne posledice imajo krvavitve na plod in kaj se v bistvu dogaja?

Hvala za odgovor,
Petra

Draga Petra,

kaj se dogaja ni mogoče reči, še najmanj dopisno. Skoraj 20% nosečnic vsaj enkrat v prvi tretjini nosečnosti krvavi in vsaj 1/3 teh potem splavi. tiste, ki ne splavijo imajo nekoliko večje tveganje za prezgodnji porod in zaplete v nosečnosti, v glavnem v zvezi s prezgodnjim porodom, večina pa lepo donosi in z otrokom je vse vredu. Tudi tiste, ki rodijo prezgodaj imajo povsem normalne otroke, seveda vkolikor niso preveč prezgodaj rojeni in nimajo zdravstvenih težave iz tega razloga.

Dragi dr. Pusenjak,

Hvala za odgovor. Majhna krvavitev je se vedno prisotna. To je ze cetrti dan.
Zakaj pride do krvavitve v prvem tromesecju? Prejsnjo (prvo) nosecnost krvavitve nisem nikoli imela. Bila sem aktivna celo nosecnost. Zdaj pa krvavim pri drugi nosecnosti.

Hvala za odgovor,
Petra

Ko bi to vedeli bi bili tudi mi srečni. Žal ne vemo in na srečo se 2/3 teh krvavitev konča srečno.

Dragi dr. Pusenjak,

Jaz sem zal v tisti 1/3. V soboto sem imela spontani splav. Zgleda da je vecina sla ven po naravni poti in bom naredila UZ naslednji teden da preverijo ce je zares vse slo ven. Hkrati pa so poslali dele tkiva (mislijo da je posteljica) na patoloski pregled. Moram reci da je cela izkusnja bila kar svoje cene vredna vendar je za mano in grem z zivljenjem naprej.

Koliko casa mislite da bom se imela krvavitev? Kdaj bi morala dobiti prvo redno menstruacijo? Koliko rednih menstruacij je dobro pocakati predno spet zacneva delati na zanositvi? A je dobro jemati kaksne vitamine ali zelezo zaradi mocnih krvavitev v preteklih dneh?

Hvala lepa za odgovore in lep pozdrav.
Petr

Krvavitev sme trjajati en teden, največ 10 dni, kot daljša menstruacija, sevedapa lahko trajatudi le nekaj dni. Po tako zgodnjem splavu se M običajno pojavi prej kot v 4 tednih, so pa izjeme. Do nove nosečnosit priporočam 2 redni M. če ste sicer zdravi in niste slabpkrvni železa ne potrebujete. Lahko pa si daste ob priliki pogledati sestavo krvne slike za boljšo orientacijo.

Petra, ali lahko še jaz nekaj vprašam. Jaz sem v 8. tednu nosečnosti in imam temno rjav izcedek. Zanima me, ali si imela kakšne bolečine v trebuhu, preden je prišlo do spontanega splava?

Pozdravljeni!

Stara sem 34let, globoka endometrioza (jajcniki, črevesje,…) zanosila po 3. svezem ivf postopku, noseča 8t 1/7, vstavljena dva zarodka potrjena nosečnost enega.

Potem pa so se začele težave. 1.krvavitev 6.6. močna a kratkotrajna, zlilo se je za veliko več kot vložek sveže krvi z nekaj strdki, nato blazja krvavitev. Pregledana: hematomov ni bilo videti, tako da se ni vedelo s kje prihaja krvavitev plod v redu, srčni utrip viden.

Danes pa 2,5 ure izredno močne krvavitve (ni kapljalo ampak prav teklo) z celiko velikimi strdki, ki se je zdaj malo umirila. seveda sem odšla v urgentno ambulanto, plod viden prav tako utrip (nisem verjela da je to sploh še mogoče). Izvid:

Status gyn: Zunanje genitalije in vagina so brez posebnosti. Porcija ohranjena, CK zaprt, iz CK zmerna

krvavitev

Vag UZ: Uterus je v AVF, v kavumu 1 živ plod, CRL 17mm (ustreza za 8+1/7 tednov nosečnosti), PSU poz

(+), pod GV viden hematom velikosti 22x19mm, na meji med GV in sprednjo steno maternice prav tako

plast krvi do 9mm

HB iz prsta 137.

Diagnoza: Grav 8 tednov, stanje po IVF-ET, Krvavitev v zgodnji nosečnosti

Jemljem Utrogestan 200mg 3x dnevno (sicer vaginalno, zdaj mi je bilo rečeno da jih do konca krvavitve kar pojem).

Sem pa že prejšno nosečnost (naravno zanosila 10let nazaj, rodila zdravo deklico) krvavela prvo polovico nosečnosti (hematomi), je morda kaj povezano?

V ambulanti niso bili preveč optimistični (kar me nikakor ne moti, bolje kot vlivati upanje kjer ga ni veliko) ampak vseeno bi rada slisala od vas, ce je za to nosečnost še kaj upanja ali so hematomi preveliki, da bi se nosečnost lahko obdržala?

Se opravičujem za dolg zapis, a res ni šlo drugače.

Miren večer in lep pozdrav

Spoštovani,

vedno v podobni situaciji povem enako. Ko se enkrat vidi srčni utrip ploda, ob krvavitvi progesteron ne pomaga ampak kvečjemu celo škodi. Maternico namreč umirja, pri čemer je mehanizem ustavljanja krvavitve krčenje maternice. To krčenje nikoli ni celostno ampak se krči le tisti del maternice, kjer je hematom ter ga s tem izloča. Ne vem od kje se je vzelo prepričanje, da ima krvavitev kaj s pomanjkanjem progesterona, ker to preprosto ni res. Sam dokaz je to, da so utripi še vedno prisotni. Jaz bi s progesteronom prenehal. Krvavitev je posledica vraščanja trofoblasta posteljice v maternično sluznico in odpiranja žilja, torej povsem biomehansko dogajanje. Za vašo nosečnost je upanje, kajti če se že zgodi kaj usodnega (odmrtje), se v 90% ob prvi krvavitvi.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni, tudi jaz imam eno vprašanje. Zanosila v IVF postopku, noseča 8t3d. Imela potrditveni UZ, slišen utrip srca. Sedaj me pa zanima naslednje, danes kakšno 1-2 ure po apliciranju Crinone gela sem opazila pikico (res pikico) sveže krvi na vložku. Je možno, da sem se ranila z aplikatorjem? Skrbi me, da ni kaj hujšega, začetek splava. Po tem sem še parkrat šla na vodo in sledu o krvi ni.

Za odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

karkoli je, na to kaj iz tega bo(ali je) nimate vpliva, niti s Crinone niti kako drugače. Zelo verjetno je kaj banalnega ampak ponavljam, karkoli je, je zadeva avtonomna in nanjo medicina nima vpliva.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close