krvavitev pred menstruacijo
Spoštovani,
tole vaše vprašanje žal slabo razumem. Kar naprej imamo primere, ki imajo probleme z zanositvijo, pa potem uspejo zanositi, morda po zaslugi zdravljenja, morda pa tudi kljub zdravljenju. Včasih je težko vedeti, kaj je dejanski problem, ker ni vse tisto, kar najdemo, da bi lahko bil problem, to tudi dejansko je.
Pozdravljeni, po tabletah Primolut sem dobila perilo po dveh dneh (tokrat je rjav izcedek trajal samo en dan, “so far so good”).
Priporocate morda kaksna zivila/caj za urejanje hormonskega ravnovesja? Nebi zelela, da se mi izcedki pred perilom spet ponovijo (trajajo do 7 dni pred mesecnim perilom). Na UZ je bilo vse bp.
Spoštovani,
žal ne obstaja nič takšnega. Kaj več težko ugibam, ker o sami situaciji, katero so vam zdravili s Primolut Nor niti o sebi na splošno niste praktično ničesar povedali.
Pozdravljeni, ponovno se obracam na vas. Po tabletah primolut sem po dveh dneh dobila perilo. Potrm tri dni vse bp, potem pa spet rjavi izcedek ki je trajal nekaj ur. Sedaj je izzvenel. Zanima me ali je res to lahko taksno niha je hormonov, ali se je to mogoce zaradi tablet? Enostavno ne razumem vec nicesar, zakaj se mi pojavljajo krvavitve. Zanositve pa ni ze od meseca aprila (ss sem imela v zacetku marca). Vmes sem se imela glivicna vnetja, imela sem canesten in probiotike. Ne razumem zakaj nikakor ne pride do zanositve, nisem imela nikoli taksnih nihanj in izcedkov :(. Na UZ je izgledalo vse okej in rekel da naj po tabletak primolut in perilu ponovno poskusima. Ko vidim izcedke, se mi spet svet postavi na glavo :(. Prosim za pomoc in razlago kaj se dogaja z mano.
Spoštovani,
glede na to, kolikokrat omenjate izostanek zanositve od aprila letos (kar je šele 5 mesecev), vam moram povedati, da ste precej nestrpni. Vedno znova ponavljam, da se reprodukcija človeka meri z vatlom 1 leta (12 mesecev) in vse kar se zgodi znotraj tega obdobja, se razume kot “takoj”. Umirite torej svoja pričakovanja in se glede zanositve eventualno oglasite ponovno po aprilu naslednje leto, do takrat pa poskušajte naprej. Kar zadeva krvavitev po menstruaciji težko komentiram.
Hvala za vas odgovor. Lani mrtvorojena deklica v 33 tednu, letos marca splav v 7 tednu. Tri mesece kasneje vsak mesec vaginalna vnetja, pred pricetkom menstruacije. Sedaj 4 mesece izcedki med menstruacijami (vnetij vec ni). Imela sem Dabroston, en mesec primolut (ko sem jemala primolut se je krvavitev tisti cas nehala). Zacetek zadnjega perila 10.10.2022, trajanje 7 dni. En dan po menstruaciji spolni odnos, kjer sem dobila krvav izcedek takoj po spolnem odnosu, ki je po enem dnevu ponehal. 24.10.2022 so me bolele dojke, bile so trde na dorik; 26.10.2022 so me mocno boleli jajcniki, da nisem mogla biti pokonci. Danes zjutraj 28.10.2022 zjutraj rjav izcedek, zdaj zvecer pa se sveza svetla kri (malenkost, ne tako mocno kot pri menstruaciji). Zjutraj sem vzela Dabrostone, in tudi zdaj zvecer enega (dvomim da bo krvavitev ponehala, ker mi en mesec Dabroston ni nic pomagal, sem se kar naprej imela izcedke). Dala sem kri za scitnico, vse bp; dala sem kri za slabokrvnost vse bp; na UZ tudi vse vredu. Ponovno cutim, da me vse tisci “dol” na case je tudi ostra bolecina, ki poneha po nekem casu. Ker zeliva zanositi, mi predstavljajo ti izcedki vsak mesec velike tezave, predvidevam, da imam zaradi tega problem pri zanositvi. Zanima me konkretno, na kaksne preiskave ali kaj mi se lahko ginekolog predpise? Ob pregledu marca, je druga ginekologinja rekla, da v primeru da ne zanosim do septembra, dobim napotnico za kliniko za neplodnost. Moj ginekolog sedaj pravi, da mi nagajajo hormoni, na kar pa “ni vpliva” in da naj naprej poskusava. Naj povem, da se sproscam kolikor se lahko po taksnih dogodkih. Kaj bi to lahko bilo? Kaksna je nadaljna obravnava? Hvala.
Spoštovani,
takole med različnimi mnenji in slogi obravnave je nemogoče krmariti. Krvavitev sredi ciklusa vsekakor ni v redu, zakaj krvavite pa ne vem in bi morda kaj več povedale hormonske preiskave (npr. progesteron 23. dan ciklusa) in histeroskopija. Ne vem, ugibam pač. Tudi z Dabrostonom ne bi zdravil, če gre slučajno za popustljivo rumeno telesce ampak bi uporabil Utrogestan ali Estimo (2x 200mg/dan vaginalno). Ključen je tudi podatek ali in če, kdaj imate ovulacijo, česar zdaj ne vemo oziroma je ob teh krvavitvah nemogoče reči. Brez vseh teh podatkov pa poskušate srečo čisto na slepo. Potrebujete sistematično obravnavo, ne kakor se komu zazdi tisti hip, ko vas vidi.
Spoštovani,
ne vem koliko časa se čaka na tovrstni poseg, ampak običajno se ta čas meri v dnevih ali kvečjemu tednih, ne v mesecih.
Pozdravljeni, hvala za odgovor. Sem bila na prvem pregledu na ginekoloskem, cakam na histeroskopijo (sporociti moram prvi dan perila). Zdaj pred perilom imam spet črne izcedke, zraven so takšne črtne nitke, perilo dobim za cca dva dni. Je res lahko razlog polip za izvenciklicne krvavitve takoj po ovulaciji in vse do menstruacije? Vsi pravijo, da je to nihanje hormonov, nekako ne verjamem v to saj se ponavlja ze stiri mesece po istem sistemu. Bo po histeroskopiji bolje? Kaj se mi lahko priporocate? Imam ta teden posvet z ginekologom. Lp
kaj bi vi radi vse vedeli in to verjetno še z zagotovilom!? Če se v maternični votlini vidi polip in imate krvavitve, kakršne ste opisali, je zanje najverjetneje odgovoren polip. Ali je to res, pa bo žal treba počakati na čas po njegovi odstranitvi.
do 8 dni po takem posegu je vse mogoče in to, kar opisujete ni nič izjemnega.
Spoštovani,
kdaj in kakšna bo M je odvisno tudi od tega, kakšna je bila abrazija. Če je bila le ciljana, torej ne popolna ampak je bil njen namen zgolj iztrgati polip, potem se zna zgoditi menstruacija, ki bo podobna običajni. V kolikor je bila abrazija popolna, pa se sluznica do upada spolnih hormonov ob koncu ciklusa ne bo dovolj obnovila, da bi se imelo kaj za izluščit. V tem primeru bo tudi M šibkejša ali zna celo izostati ali pa se bo pojavil le rjavkast sluzast izcedek za nekaj dni.
Hvala za odgovor. 18.10.2022 (v 8. dnevu cikla) sem imela histeroskopijo in naredili so se mi abrazijo. Napotena sem bila saradi polipa. Vceraj, 9.11.2022 se opazila rjav izcedek, ki se traja danes. Menstruacije se vedno ni. Zdi se mi, da se vse skupaj spet ponavlja in da polip ni bil krivec za medciklicne krvavitve. Koliko dni pred menstruacijo je izcedek normalen? Gre za temen izcedek (pokrije malenkost dnevnega vlozka/dan). Imam tudi rahle bolecine v spodnjem delu.. Kaj mi lahko ginekolog predpise za hormonsko neravnovesje? Sploh obstaja kaj? Ze en cas (od aprila) ne moreva zanositi. Lp
Spoštovani,
predlagam, da počakate, da se zgodi še vsaj 1 ciklus, kajti po abraziji obstaja možnost, da so vam sluznico toliko postrgali, da se zdaj nima kaj luščit in je zato zgolj rjav izcedek. Za enkrat torej ni treba še ničesar ukrenit.
Ponovno pozdravljeni, dobila sem izvid: Maternica, endometrij, kiretaža:
Polipoidno oblikovani drobci endometrija s primerno gosto razporejenimi žlezami, ki jih openja epitelij
deloma z znaki proliferacije, žarišno z znaki zgodnje sekrecije. Stroma se zdi bolj vretenastocelina. V
stromi so skupki CD138 pozitivnih celic. Zajet je tudi drobec endocervikalne sluznice opete s cilindrinim
epitelijem brez atipije.
Mnenje:
Histološki znaki kroninega endometritisa, histološka slika govori v prid fragmentom endometrijskega polipa.
Ginekolog mi je svetoval, naj ponovno poskusiva zanositi; je potem z izvidi vse okej, ni nekih odstopanj?
Lp,
Spoštovani,
izvidi niso problematični, zato se z mnenjem ginekologa strinjam.