Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija krvavitev po operaciji žrelnice

krvavitev po operaciji žrelnice

pozdravljeni,
hči 4 leta je bila pred 7 dnevi operirana na žrelnici in levem sluhovodu(prerez in izsesavanje tekočine podobne gnoju).. po operaciji je dobro okrevala, razen pri dajanju kapljic je jokala, da jo boli..po 2 dneh smo prenehali z dajanjem(po nasvetu opraterja).. 3 dni po operaciji je zbolela, vročina okoli 38,5, slabo počutje, kašelj.. po obisku pri pediatrinji ji je predpisla ospen, zaradi belih oblog na jeziku?? včeraj, 6 dan po operaciji smo imeli pri pediatrinji kontrolo.. bobnič zaceljen, žrelo pordelo… namesto ospena predpisala amoksiklav.. od danes zjutraj, točno teden po operaciji, vročina okoli 38c, neješča že 4 dan, zjutraj 3x bruhala in pred kakšno uro se ji je iz leve nosnice ulila manjša količina sveže krvi…
seveda nas zelo skrbi… težave se kar ne pozdravijo, kljub atb… mislimo, da je v ozadju viroza. poleg tega pa še ta krvavitev.. naj povem, da je bila po operaciji kakšna dva dni še sled krvi na robčku pri čiščenju noska, potem je bilo ok..danes pa ta kri… res je, da pogosto piha nosek, ker je zamašen, je mogoče lahko to razlog za to krvavitev? kri se je takoj ustavla in tudi sedaj, ko si obriše nosek ni več prisotne krvi,. je zaskrbljajoče, predlagate obisk na oddelku kjer so jo operirali?kako pogoste so krvavitve iz noska po taki operaciji?
hvala za vaš čas,
lp

Spoštovani,

Verjetno so zdaj težave pri deklici že prešle. Trenutno je čas mnogih viroz, tudi gripe. Kot ste sami ugotovili, je najverjetneje zbolela z virozo, zato tudi antibiotik ne pomaga. Operacija je stres in imunski sistem nekoliko oslabi. Zvišana telesna temperatura po operaciji lahko pomeni poleg viroze tudi dehidracijo (prav tako obložen jezik) ali baketrijsko okužbo (v tem primeru bi bilo po 2 dneh antibiotika mnoigo bolje). Ob virozi je vsa sluznica vneta, žilice razširjene, rana se slabše celi – zato krvavitev. Sledi krvi v sluzi ali slini in manjše kravavitve so po operacijah žrelnice in mandljev zelo pogoste.

Zdravnika morate obiskati v primeru, da otrok ne pije dovolj, je izsušen, zelo zaspan, apatičen, ga boli kljub zdravilom proti bolečinam, ima zvišano telesno temperaturo 38 st.C in več ali če opazite svežo kri in se krvavitev ne ustavi sama v največ 10 minutah.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close