Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Kruhova skorja in piškoti

Kruhova skorja in piškoti

Draga Karmen!

Že kar nekaj časa prebiram tale forum in moram reči da je nadvse odličen. Z njegovo pomočjo sem rešila marsikateri problem oz. bolje rečeno dilemo. Sedaj pa se mi je pojavila nova, na katero pa zaenkrat še nisem našla odgovora.

Imam 6 mesecev starega sina. Do sedaj sva se polno dojila, sedaj pa sva pričela z uvajanjem goste hrane. Pričela sva s sadjem in zelenjavo, izogibava pa se “neprimernih” živil (jajca, gluten,…). In tu se mi pojavi vprašanje. Večina mamic (vsaj tistih s katerimi sem govorila) daje otrokom kruhovo skorjo. Otroci jo imajo seveda zelo radi, ker si z njo drgnejo dlesni, vendar je kruh iz pšenične moke, ki vsebuje gluten. Prav tako jim dajejo piškote – bebi piškote, ki so ravno tako iz pšenične moke in vsebujejo gluten. Piškote največkrat vmešajo v sadne kašice.

Mogoče malo preveč kompliciram, ampak svojemu otroku želim le najboljše, zato se obračam na vas in vas sprašujem, če je to uredu, ali je bolje, da s kruhovo skorjo in piškoti še malo počakam.

Najlepša hvala in lep pozdrav,
Ksenija

Ksenija pozdravljena,
žal je v naši kulturi tako, da dobivajo otroci gosto hrano še mnogo prezgodaj (pred 6. mesecem starosti) in posledično zato tudi mnogo prezgodaj živila, kot so kravje mleko, jajca in kruh (gluten). Velikrat srečam matere z dojenčki v vozičkih, ki še niti dobro ne sedijo, pa glodajo skorje kruha ali jih vidim, kako jih matere hranijo z skutkami in jogurti. V nakupovalnih košarah pa se bohotijo velike škatle sedmih žitaric, čokolešnikov in podobnega, …

Priporočila glede žitaric so naslednja: “V osnovi naj velja priporočilo, da se prvih devet mesecev do enega leta izogibamo vsem žitaricam, ki vsebujejo gluten. Najbolj pogosto uporabljane žitarice z glutenom so: pšenica, rž, oves, ječmen in pira.”

In zakaj ne gluten prekmalu? Znanstvene raziskave so pokazale, da prezgodnja uvedba glutena v prehrano dojenčkov precej poveča verjetnost alergij in celiakije.

Skorje kruha so sicer odlična hrana za naše malčke, ki bi jih zaradi rasti zob kar naprej drgnili ob svoje dlesni in ga žvečili. Skorjica kruha je lahko zelo priročna za čas med obroki in v času, ko ravno pripravljate kosilo. Malce večji dojenček se od nje ne bo nasitil, bo pa z veseljem podrgnil boleče dlesni.

Torej Ksenija, počakajte še kakšen mesec ali dva, nato pa svojemu dojenčku ponudite skorjico kruha. Tudi če otrok samo drgne dlesni ali glodlja samo skorjico, ne bo zaužil toliko glutena, da bi mu škodilo. In pazite, da ne bo odgriznil prevelik košček, da se mu ne zaleti.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

O piškotih nimam najboljšega mnenja. Sadje ima samo po sebi kar precej energije (banana, hruška,…), tako da se mi piškot zdi nepotreben. Ravno včeraj sem srečala babico, ki je jamrala, kako punčka nič ne je, v roki pa je imela odprto vrečko malih čokoladnih piškotov, kar je bilo seveda za punčko samopostrežno. No, tole seveda je, pa smoki in kar je takih reči, je dodala. Prevečkrat slišiš, kako mamice jamrajo, da dojenček noče zelenjave, same pa jim med obroki ponujajo sladko pijačo in razne piškote. Mi smo imeli vedno sabo kako jabolko ali kaj podobnega (in nožek za strganje). Če ga prehitro navadiš na sladko, je prepozno. Saj bo tudi za piškote še čas.
Mojca

Mojca Berdnik Vozel

New Report

Close