Najdi forum

kruh

Kateri kruh je zares polnovreden? Nikakor ne morem najti ustreznega (pri ogromni ponudbi v trgovinah) in če povprašam trgovko, iz česa je kateri kruh, mi ne ve povedati.

Naprimer: včeraj sem videla en črni hlebček, pa sem vprašala, iz kakšne moke je, pa je trgovka rekla, da verjetno iz mešane, malo ržene in malo črne???

Kateri kruh je najboljši? graham, kruh z dodanimi semeni, ržen, koruzni…???

Zelo dober polnozrnat kruh je od Klasja, mislim, da je Koroški in Alpski kruh (še najbolj pristen, torej brez “pobarvane” moke).
Nam pa godi tudi oni polnozrnat kruh iz celih žit, ki ni kvašen….dobi se v trgovinah pakiran v vakum (pumpernekl-nekaj takšnega mu rečejo po domače), narezan na podolgovate tanke kose. Je zelo okusen in nasiten, zelo primeren za diabetike.

Sem se napačno izrazila, gre za ržen kruh.

Sem v enaki dilemi. V glavnem gledam samo po “temnih kruhih”, bojim pa se, da res “vlivajo v testo kakšno črno tinto”.

Mogoče si bi bilo dobro speči kaj uporabnega kar doma, s kakšno mešanico različnih mok.

Mislim, da bo kdo pripisal kakšno izkušnjo.

l.p.

Kpirano iz drugega foruma….domač kruh brez kvasa. Ga še nisem delala, ampak ga sigurno bom

Torej:

500 gr. polnovredne pirine moke (dobite v bio trgovini)
4 dcl. radenske
10 gr. bio pecilnega praška (vinski kamen)
sol-nejodirana
malo olja-jaz bom dala olivnega ali kokosovega
lahko dodaš še razna semena…
lahko dodaš malo navadnega jogurta.

Pečeš eno uro na 180 stopinj (pokrito), nato še za porjavitev na 200-220.

Sestavine zmešaš z električnim mešalnikom in vliješ na peki papir v model.

a je možno kaj takega speči v aparatu za kruh
moj oče je tudi sladkorni bolnik pa peče razne kruhe v aparatu za kruh
vseeno je vredno poizkusiti
hvala za nasvet lep dan še naprej

Tudi jaz imam aparat za kruh in ga poskusila spči notri. Bom poročala.
Predlagam pa, da se sladkorni bolniki izogibajo prekomernemu uživanju kruha.

Mi imamo npr. takole:
* za zajtrk najprej pojemo en sadež, čez 15 minut en kos kruha, ki si ga namažemo bodisi z domačo 100 % sadno marmelado (nič dosladkano z umetnimi sladili)-lahko se kuha sproti,pač iz sadja, ki je na razpolago, zraven pa grenek čaj
*malica je kakšen kefir,sadež…
*kosilo pa npr. danes zelenjavna kremna juha, rižota iz treh vrst žit (rjav riž,pira in kvinoja) iz zelenjave (por,zelena,kolerabica,korenje, ohrovt,brokoli,čebula,česen), vanjo sem vmešala sojine kalške. Ena skleda zelene solate. Okusno kosilo!!!!
*malica bo npr. pest oreščkov (indijski oreščki,mandelji,lešniki,orehi,brazilski oreščki….)
*za večerjo bomo pa pospravili rižoto,ki je ostala od kosila, drugače pa priporočam tudi kakšno polento pa mleko ali pa ajdovo kašo z gobovo juho….

Skratka za sladkorne bolnike je paleta dobre in zdrave hrane tako pestra, da je JOJ, le poiskati jo je treba znati, se ne smiliti samemu sebi in ne misliti na to vrsto hrane, da je DIETA, ampak se zavedati, da gre predvsem za ZDRAV NAČIN PREHRANJEVANJA, ki bi ga moral prakticirati vsak razumen človek. Ubogi so tisti, ki še vedno jejo “po starem”, ker jih tak način prehranjevanja vodi v bolezen.

Skratka, tudi z enim kosom kruha na dan se da preživeti. Garantirano, moj mož je diabetik in športnik, tudi sama se nekaj malega ukvarjam s športom in res gre. Pa še moževo telo je zadovoljno, ker je diabetes urejen.

Vidim, da ste zelo displinirani. Pravilno. Jaz sem v nekakšni “tranziciji”in moral vas bom posnemati.Verjetno imate tudi ITM normalen.
Pri tako mali porabi kruha je pa res vprašanje, če se splača “uvesti peko”.Po nekem več ali manj kratkem opazovanju že ugotavljam, da je vse iz moke potrebno opustiti in nadomestiti z živili, ki si jih opisala.

l.p. m.

Se strinjam, Nina, ampak če gledam piramido zdrave prehrane za sladkorne bolnike, je na dnu piramide, torej med največjimi količinami, ravno kruh in žitni zdelki iz polnovrednih žit.

Kdo to razume?

Žita so tudi kaj drugega kot samo kruh….sem že pisala o tem.

Ja…. tudi to vem, kaj so žita, ampak zdaj konkretno sprašujem za najboljši polnovreden kruh. To pa ne pomeni, da ga mislim pojesti 1 kg na dan.
Tudi vem, kako malo količino lahko pojem, koliko rezin na dan. Sladkorno imam odkrito cca 4 leta in poznam način prehrane.

Zanima me le, kateri kruh iIZ TRGOVINE je po vašem mnenju najbolj primeren besedi “polnovreden”, ker pač od prodajalcev te informacije ne dobimo.

Kaj pa graham kruh?

Ne poznam, mislim pa, da se graham kruh mesi iz pšenične moke brez sejanja. Ali je tako? Zanima me, ali se dobijo takšne moke “brez sejanja” tudi iz drugih žit, iz rži npr. , ali kaj vem še iz česa se lahko mesi kruh.
Ne vem, meni se zdi že temna barva kruha bolj zdrava.Bojim pa se, da barvo povečujejo z barvili, to pa bi me motilo.

Tudi rdeča(običajno so to suha vina) barva vina se mi zdi “bolj zdrava “kakor suhega belega.
Zanima me tudi ali je možno, da pade stopnja sladkorja po zaužitju vina.
Kaj vem? Moje meritve kažejo v to smer.

l.p.

Avtor: marko
Datum: 12-09-06 06:28

Kaj pa graham kruh?

Ne poznam, mislim pa, da se graham kruh mesi iz pšenične moke brez sejanja. Ali je tako? Zanima me, ali se dobijo takšne moke “brez sejanja” tudi iz drugih žit, iz rži npr. , ali kaj vem še iz česa se lahko mesi kruh.
Ne vem, meni se zdi že temna barva kruha bolj zdrava.Bojim pa se, da barvo povečujejo z barvili, to pa bi me motilo.

Tudi rdeča(običajno so to suha vina) barva vina se mi zdi “bolj zdrava “kakor suhega belega.
Zanima me tudi ali je možno, da pade stopnja sladkorja po zaužitju vina.
Kaj vem? Moje meritve kažejo v to smer.

l.p.

Tudi o tem sem že pisala, ker smo tudi mi skoraj doktorirali pri nakupu pristnega kruha.
Polnozrnatega boš težko našel, da ne bo vseboval konzervansov ali pa pobarvane moke, zato priporočam kakšen ržen kruh od Klasja (Alpski in Koroški).
Pa tisti pakiran kruh (po pol kile), ki je že narezan na tanke rezine in je brez kvasa, narejen iz celih zrn npr. iz rži, pa z dodatki semen-ima malce kiselkas okus, ker je narejen iz islega testa….Nam je zelo včeč. Mi ga imamo kar v hladilniku in zdrži tudi do 14 dni.
Mogoče pa poglej tudi v kakšni bio trgovini ali pa na eko tržnici, pa se dogovori, da ti kaj posebnega (glede na tvojo žejo) spečejo.
Ja, pa v Mercatorju imajo pakirane ovsene in pirine kruhke iz modela (pod znamko “zdravo”), pa ene take pirine hlebčke, ki so sicer dragi kot hudič, ampak so dobri….
Izbira je kar velika.

Pred nekaj dnevi sem bila spet na pregledu in sem malo povprašala za nasvet glede kruha. Meni je bilo rečeno v ambulanti, da je edini polnovreden kruh tisti z otrobi, graham.

Polnovredni kruh je čisto preprosto kruh iz celega zrna. To je kruh v katerem so preprosto zmlete žitarice brez, da bi se jim kar koli odvzemalo. To je tudi kruh brez nepotrebnih dodatkov. Izhaja se pač iz stališča, da je v zrnu ravno v pravi obliki to kar za življenje rabimo.
Najboljše je če si dobimo bio rž in pšenico ali piro. Seveda je demeter kvaliteta še boljša.
Potem naj bi si sami zmleli to žito in pekli kruh s sveže zmletega žita kar sami.
Sveže zmleto žito je posebaj priporočljivo že zaradi tega, ker se sicer izredno pomembne višje maščonme kisline, ki jih vsebuje kalček, že nekaj dni po mletju začnejo kvariti. To ne pomeni, da je taka moka pokvarjena. Pomeni pa to, da smo eno najbolj dragocenih sestavin v njej izgubili. Torej, če hočemo imeti polnovredni kruh, naj bi ga pekli takoj po tem, ko je zrnje bilo zmleto. To res ni težko.
Pri izbiri mlinčka je treba paziti na to, da bo imel res mlinske kamne.
Industrijsko pripravljenega kruha pa res ne morem nikomur priporočati. Še najmanj sladkornim bolnikom.
In ko se tega enkrat naučiš. Boš videla… Ni ga boljšega kot je domač!

Roman,

Prosimo te za kakšen recept…..

Hvala!

Klasičen recept za kruh je 1 kg moke in pol litra vode, ščepec soli in do 5 dag kvasa.

Lahko se uporabijo nadomestki za kvas (kislo testo, vinski kamen, soda, jelenova sol,…). Pri vodi pa je treba biti malo previden, ker različni tipi moke rabijo različno vode.

Lp, Ela S

Ja Nina.
Prav rad ga napišem sem. Se bom potrudil.
Kakega takega najrajši, ki sem ga sam “izumil”.
Torej, čim bom utegnil, bom spet tukaj. Z receptom.
Lep pozdrav
RomanNina napisal:

> Roman,
>
> Prosimo te za kakšen recept…..
>
> Hvala!

Dva problema imam:
1. Najprej bi bilo dobro teoretično razčistiti nekaj stvari o zrnu in njegovih lastnostih, o peki nasploh itd.
2. Moji najboljši kruhi so enkratne kreacije, ki so kot take neponovljive. Temu je tako, kljub temu, da me žena vedno priganja naj vse kar dam notri najprej dam na vago in potem zapišem.
Vseeno tukaj bolj kot idejo, ki naj koga navdihne, navajam tukaj recept za mešani, polnovredni kruh iz rži in pire.
Vse sestavine razen soli in vode vzamem v demeter kvaliteti.
Vzeti si moramo čas! Nobenega stresa. Samo dobre misli. Zavedamo se naj, da pečemo kruh zase in za tiste, ki jih imamo radi!
V lončeno skledo, ki naj bo dovolj velika damo:
200g sveže, grobo zmlete rži,
300g sveže, fino zmlete rži,
17g nejodirane soli,
Toliko dobre vode (kako si jo lahko sami, takorekoč brez stroškov pridobimo doma, je posebna tema), da bomo skupaj z drugimi sestavinami dobili kompaktno, gosto maso, ki se še da z žlico mešati. Vse ostanke testa z roba posode zgladimo z kuhalnico na testo. Vzamemo si čas in gornjo plast te mešanice lepo pogladimo, da bo nastala na površini gladka enakomerna masa.
Na vse to zlijemo 30g olivnega olja s tem premažemo vse skupaj počasi in ljubeče kot, da bi božali ljubljenega otroka.
Posodo pokrijemo s primerno krpo in pustimo vse skupaj stati 4 ure.
Posebaj zmeljemo v Kavnem mlinčku (jaz imam takega električnega nalašč za to) 3 jedilne žlice lanenih semen. Zmleta semena potem tudi posebaj namočimo v kozarcu dobre vode. Vode naj bo le 1cm čez rob zmletih semen.
Čez 4 ure
si pripravimo strojček za gnetenje testa, to je ponavadi sestavni del vsakega univerzalnega stroja za gospodinjstvo.
V posodo za mešanje damo:
Vležano rženo maso,
maso iz lanenih semen,
1/3 vrečke suhega kvasa (ali še manj)
120g sveže zmlete polnovredne moke iz pire,
Po želji 150g oluščenih, celih sončničnih semen
Mešalec vklopimo na najmanjšo hitrost.
Po potrebi dolivamo PREVIDNO še malo dobre vode.
Kruh mešamo v mešalcu najmanj 10 minut.
Mora se lepo ločiti od sten posode in se oblikovati v en kos. Če smo v rž na začetku dali preveč vode, bo zdaj masa preredka. Dodamo potem še sveže, fino mleto piro kolikor je potrebno.
Najboljše je za peko imeti lončen pekač primerne velikosti.
Le tega si namažemo z maslom in potresemo s pirino moko.
Na pomokani mizi ali kamniti plošči potem še enlkrat, s pomokanimi rokami lepo pregnetemo testo.
Na koncu ga oblikujemo tako, da pride tisti del testa, ki je bil na periferiji, v center. Zunanja površina, ki je zdaj nastala naj bi bila lepo napeta kot dojenčkova koža.
Tako pripravljeno štruco damo s tistim delom navzdol kjer so vsi “konci” testa bili potisnjeni skupaj, tako da je na vrhu vidna samo lepo enakomerno napeta površina te naše stručke.
Posodo pokrijemo, najboljše s primernim lončenim pokrovom.
Pustimo stati čisto normalno na sobni temperaturi.
Dlje bo kruh vzhajal, boljši bo.
Ko bo hlebček približno enkrat večki kot je bil ko smo ga dali v posodo,
ga damo s posodo vred v pečico, ki jo zaradi lončene posode šele zdaj prižgemo na 220 stopinj.
Od takrat, ko je doseženih 220 Stopinj odmerimo 20minut.
potem zmanjšamo temperaturo na 180 Stopinj in pečemo kruh potem še kakih 40 minut.
Vzamemo ga iz pečice in potrkamo previdno najprej po vrhu. Če nam pri srcu prijetno zaigra, ko smo potrkali…, zvrnemo kruh iz posode in potrkamo še od spodaj. Če tudi tukaj prijetno zveni, je kruh pečen. Sicer ga lahko damo tokrat bez posode v pečico še za kakoh 5 Minut. Potem je zagotovo dodobra pečen.
Kruh naj se ohladi počasi najboljše na lesenih letvicah tako da od vseh strani pride zrak zraven.
Počakajmo in ga jejmo šele ko se je res ohladil.
Ne shranjujmo ga v vrečkah.

Ja to bi bilo to. Res zelo na kratko.
Če je pa več ljudi, ki se za to temo zanimajo, lahko naredimo oktobra ali novembra seminar na to temo. Najprej malo teorije, potem pa bi skupaj vsak spekel svoj kruh.
lp
Roman

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close