Kruh za alergika na morju
Živjo,
imam sina z dieto brez kravjega mleka in izdelkov in jajc in gremo na Hrvaško na morje, pa me zanima, če je kdo mogoče kaj gledal oz. ve, katere kruhe se lahko pri njih kupuje, da ne bo težav? Tam kjer bomo, je v kampu ena manjša trgovinica, pa ne vem niti, če se bom znala zmenit, da mi kakšno deklaracijo pokažejo… Bom vesela kakšne informacije.
Pa še to…kaj pa vi kaj kuhate svojim alergikom na morju? Jaz sem doma bolj za mineštrice in podobno, ma na morju se pa ne bom dajala s toliko kuharije po moje… Če imate tudi za to kakšno fino idejo, super hvala že vnaprej!
Lepe počitnice!
Zdravo,
Kar se tiče dopusta na Hrvaškem, sem tudi sama preverjala. V južni Dalmaciji praktično nikamor ne dajejo mleka, masla, smetane (celo v zavitke ne) ipd., ker je hitro pokvarljivo (seveda razen, če kupiš npr. sirov burek). Nam so vse prijazno razložili v privat pekarnicah, celo pokazali deklaracije margarine….- kar se tega tiče imamo manj problemov kot npr. v velikih centrih pri nas. Kupujemo pa mi na morju kar tiste navadne bele štruce (ki jih sicer doma ne) in ni bilo nikoli problemov. Kar se druge hrane tiče… načeloma kuham alergiku kot doma, je pa res, da je na voljo več sezonskega sadja in da ravno vroče ne paše- torej več sadja (in zelenjave) in manj kuhanega. Sedaj ko pri nas ni več problem paradižnik, pridejo na vrsto tudi kakšni lahki šageti v natur paradižnikovi omaki ali pa tudi ”topl paradajz” kot mi rečemo:)
Mi imamo same pozitivne izkušnje, z alergijami so tudi tam seznanjeni,v manjših trgovinah pa načeloma bolj prijazni kot v večjih….
Uživajte na dopustu.
Monika*
po naši izkušnji so ful prijazni. nam se je zgodilo da smo šli zvečer na sladoled in sme vprašala kateri je brez mleka, pa je takoj rekla, če je problem alergija pojdite k tistemu, on ima sigurno. in ja ta ki je imel sigurno mi je rekel garantiram, naš ima tudi alergijo pa je tega našega in mu ni nič. in nam tudi ni bilo nič