Kršenje zakonodaje
Spoštovani,
Imam pomembno vprašanje. Namreč, ugotavljam, da so v praksi številne zlorabe zakona s strani ponudnikov prehranskih dopolnil. To najbolj velja za tiste, katerih produkti niso prisotni v lekarnah.
Primer Planet Zdravja. Lastnica podjetja v vseh medijih naglas, brez zadržkov TRDI, da njeni produkti, ki so navadna prečiščena olja, ZDRAVIJO! Poleg tega trdi, da pregleda krvno sliko, brez odvzema krvi in podobno. Osebno je s svojim malomarnim ”zdravljenjem ” odgovorna za marsikateri prazen žep, celo o primerih smrti je govora. In kje je tukaj zakonodaja? To sprašujem, ker se ukvarjam že mesece, da uvozim določen prehrambeni dodatek, na katerega ne smem napisati popolnoma nič v zvezi s koristjo zdravju. Neumnost.
Naslednji primer Forever Lining Products. Na njihovi promociji je bilo poslušati samo o zdravilnih učinkih njihovih prehranskih dopolnil, kar pomeni neposredno kršitve zakona. Enostavno, prehranska dopolnila ne zdravijo, sploh pa ne takšna. Ampak kot rečeno, težijo ljudem in jih silijo, da so najboljši in da jim bodo produkti spremenili življenje.
So pa najbolj katastrofalen poslovni ”partner”, brez občutka za odnos s potrošnikom.
Zanima me:
-kje je inšpekcija?
-zakaj, ko spremljate medije, in natančno tale post, ne reagirate po uradni dolžnosti?
-zakaj dovolite, da zakon ni za vse enak? Eni uvozimo, najamemo posredništvo za dostop v lekarne, naredimo deklaracijo po zakonu, tretji pa črpajo denar od ubogih ljudi, pod pretvezo, da prodajajo zdravila nesmrtnosti?
Spoštovani,
verjamem, da vas ob kršenju zakonodaje, ki obravnava področje prehranskih dopolnil, popade jeza. Ob vsem, kar lahko preberemo iz oglasov, ki obljubljajo vsemogoče, je tudi meni žal vseh, ki trošijo denar (morda tudi zadnji) za izdelke, ki pa jim ne prinesejo pričakovanega.
Promet s prehranskimi dopolnili je pri nas pravno v celoti urejen. Področje ureja Zakon o zdravstveni ustreznosti živil (Ur. l. RS št. 52/00 in 42/02) in Pravilnik o prehranskih dopolnilih (Ur. l. RS št. 82/03).
Zakon v IV. poglavju “Oglaševanje” v 14. členu določa, da je prepovedano izdelkom pripisovati zdravilne lastnosti v smislu preprečevanja, zdravljenja in ozdravljenja bolezni. Izjemoma lahko minister za zdravje dovoli vpis v označevanju izdelka o zdravilnih lastnostih in tudi določi, kako sme biti navedena oziroma oglaševana njegova zdravilna lastnost.
Zakon v 34. členu, v 10. točki določa tudi kazenski prekršek, če se izdelkom pripisujejo zdravilne lastnosti v smislu preprečevanja, zdravljenja ali ozdravljenja bolezni in če se oglaševanje izdelkov izvaja na zavajajoč način.
Uradni nadzor nad živili in s tem tudi prehranskimi dopolnili, izvajajo pristojni inšpektorji pri Ministrstvu za zdravje.
Za koordinacijo med pristojnimi ministrstvi v zvezi z živili in tudi prehranskimi dopolnili pa izvaja Urad za prehrano Vlade Republike Slovenije.
To, kar sem napisala, je pravna podlaga za vašo morebitno pritožbo, organi, ki sem jih navedla, pa so pristojni za ukrepanje.
Obenem pa bi še navedla, da tudi Zakon o zdravilih (Ur. l. RS št. 31/06) v 8. členu, ki določa prepoved neustrezne predstavitve izdelkov, navaja, da je prepovedano dajati v promet izdelke, kakor koli predstavljene z lastnostmi za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh ali živalih, če po tem zakonu ne veljajo za zdravila.
Da odgovorim na vaša izrecna vprašanja:
– pristojna inšpekcija je na Ministrstvu za zdravje
– ko sem bila še pristojna za izvajanje ukrepov na tem področju, sem to tudi storila.
Vsak državljan ima pravico in dolžnost, da reagira ob pojavu nepravilnosti. Seveda pa
pri tem uporabi uradne z zakonom določene poti.
– zakoni veljajo za vse državljane enako. Vsako odstopanje od enakosti je prekršek.
Ukrepati pa morajo in smejo organi, ki jim zakonodaja odreja določene pristojnosti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.