Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronično vnetje ušes pri odraslem

Kronično vnetje ušes pri odraslem

Pozdravljeni,

sprašujem za moža, ki ima že od malega težave z ušesi.
Pri dveh letih je imel odstranjene mandlje in žrelnico, med 2. in 5.letom je imel 3x vstavljene timpanalne cevke, pri 5 letih je imel zopet odstranjeno žrelnico. Diagnoza takrat kronično vnetje ušes.
Tudi sedaj pri 33 letih ima stalno težave. Vsak prepih, klima mu pri padcu odpornosti povzroči vnetje ušes. Kot preventivo nosi trak za ušesa, maže z eteričnimi olji čajevca in bazilike(predvsem v fazi, ko začuti rahlo bolečino), kar mu pomaga in velikokrat prepreči, da bi prišlo do hujše bolečine oz. vnetja.

Kaj lahko naredimo, da bi dolgoročno zmanjšali njegova kronična vnetja ušes? Na kakšen način lahko izpira/čisti nos? Strašijo nas, da lahko ob vnetju pride tudi do gnitja in da so možgani blizu-torej je nujno potrebno vsakič antibiotično zdravljenje; to drži?
Lepo prosim za Vaš nasvet, saj mož resnično težko shaja z nenehnimi vnetji in bolečinami.
Hvala vnaprej!

Spoštovani,

kronično vnetje srednjega ušesa je stanje, ko je v bobniču luknja (trajno) ali retrakcijski žep z zastojem epitela in vraščanjem v srednje uho = holesteatom. Dvomim, da ima vaš mož to.

Stalna akutna vnetja srednjega ušesa so lahko rezultat slabega delovanje Evstahijeve tube, kar se dodatno poslabša ob virusnem infektu žrela. Ob infektu je zato potrebno dajati v nos 5 dni dekongestivne kapljice 3x dnevno po dve in 2 tedna nosni kortikosteroid, potrebno je pogosto izenačevati pritisk in čistiti nos (tudi s pomočjo fiziološke raztopine – nežno vlaženje, pršenje).

Dodatno se lahko bakterijski infekti preprečujejo s cepljenjem proti pnevmokoku, ki je pogost povzročitelj (uredite pri osebnem zdravniku).

Vsekakor svetujem pregled pri ORL specialistu za pregled ušes z mikroskopom ter pregled nosu in nosnega žrela.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close