Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronično vnetje grla in prenos bakterije

Kronično vnetje grla in prenos bakterije

Pozdravljeni,

stara sem 30 let in imam dva otroka 1,5 leta in 4 leta. Večkrat imam praskajoče bolečine v grlu 2-3 krat na leto imam angino. Nikoli nimam vročine. Imam pa v mandeljnih večkrat bele pike katere si lahko odstranim z vatirano palčko in zelo smrdijo. Zaradi pogostih angin pri otrocih mi je njihova zdravnica postavila diagnozo kronično vnetje mandelnjev. Rekla je da sem verjetno nosilka bakterije in le to prenašam na otroke. Ali se da kako pozdravit to zadevo, kako lahko določi diagnozo brez vzetega brisa? Naj povem še da moža nikoli ne boli grlo in ni bil na antibiotiku že od otroštva a je možno, da potem on nosi bakterijo in ne jaz. Ali mi lahko poveste kako je s tem?
Kaj lahko storim v zvezi z otroci da nebi vsak mesec zbolevali za anginami (naročeni smo na orl pregled ampak čakamo dolgo)
Ali to pomeni da naj jih ne poljubljam (nikoli jih ne na usta)?
Kakršen koli nasvet bi mi prišel zelo prav.

Hvala že v naprej in lep pozdrav!

Spoštovani,

z nekajtedenskim antibiotičnim zdravljenjem lahko odpravite streptokoke iz biofilma. Če se to ne zgodi, pa je potrebno mandlje odstraniti, če imate cca 3-4 angine letno. Enako velja za otroke. Poljubljajte pa jih kar brez skrbi 🙂

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdravljeni,
najprej naj se vam za hvalim za odgovor. Šla se k osebnemu zdravniku kjer so mi vzeli hitri bris iz žrela in je bil negativen, potem pa so mi vzeli še bris, ki so ga pregledali v nacionalnem laboratoriju in so ugotovili, da je vse ok razen, da imam poraslo bakterijo Klebsiela, katera naj nebi povzročala težav odraslim vendar je možno, da povzroča težave otrokom. Brskala sem po spletu, vendar nisem našla nič na to temo, ali mi lahko vi poveste kaj več, kako je to?
Jaz in partner sva dobila antibiotik Ciprinol za 10 dni, in nasvet da naj istočasno zdravimo še otroke z antibiotikom, vendar ne z penicilinom.

Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Spoštovani,

prisotnosti Klebsiele ne bi bilo potrebno zdraviti.

Morda je dodatno znotraj mandlja še bakterija Actynomices, ki pa se dokaže v tkivu, odpravi se z odstranitvijo mandljev ali pa s 6-tedenskim jemanjem penicilina.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close