Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronično povečana uvula

Kronično povečana uvula

Pozdravljeni!

Star sem 38 let. Imam diagnozo kroničnega faringitisa. Pred 15 leti so mi odstranili mandlje. Torej sem več kot 15 let živel relativno brez večjih težav, torej je bilo stanje obvladljivo.
Stanje se mi je poslabšalo pred približno 9 meseci, ob virozi. Od takrat dalje imam kronično povečan ustni jeziček (uvula – uvulitis). Kljub vsem ukrepom (ne kadim, pijem alkohola, mrzlih ali vročih pijač, začinjene hrane, izogibam se zakajenim prostorom, pijem veliko tekočine, dovolj spim) se stanje ne izboljša. Oteklino spremljajo zatečene bezgavke pod čeljustjo in občasno glavobol, ker je izredno moteče. Stanje se vedno znatno poslabša ob telesni aktivnosti (šport).
Sicer sem zdrav, drugih težav ni.

Ugotovljena mi je bila alergija na histamin, pršice, cvetni prah, vendar mi pulmolog zaenkrat ni predpisal zdravil. Čaka me še gastro pregled, vendar je malo verjetno, da bi bil to razlog težav, saj ne čutim težav z želodcem.

Vprašanje: ali pride pri takšnem kroničnem stanju v poštev zdravljenje z antihistamini in/ali klorikosteroidi in kakšna je možnost, da se stanje izboljša. Pri prebiranju literature se namreč navajata ta dva načina (poleg antibiotikov, ki pri meni ne pridejo v poštev).

Hvala za pomoč!

Spoštovani,

Otečena uvula je znak smrčanja, lahko tudi refluksa želodčne kisline.
Svetujem preizkusno jemanje inhibitorja protonske črpalke za 2 – 3 tedna (v lekarni brez recepta ali na recept). Če se bo stanje izboljšalo, nadaljujte.
K smrčanju prispeva tudi slabo prehoden nos, zato je potrebno zdraviti alergijski rinitis. Svetujem nosni kortikosteroid v pršilu, v primeru vodenega izcedka in srbenja tudi antihistaminik, lahko pa tudi kombinirano pršilo (nosni kortikosteroid in lokalni antihistaminik).

Za spremljanje kontrole vašega alergijskega rinitisa (in astme) priporočam, da začnete z uporabo brezplačne aplikacije MASK air https://www.mask-air.com/
(nastala pod okriljem Svetovne zdravstvene organizacije, WHO), ki je od že na voljo tudi v Sloveniji.

Svetujem tudi pregled pri ORL specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdrav, in hvala za odgovor.

Diham skozi nos (tudi med spanjem), ta je čisto normalno prehoden. Z nosom ne čutim nobenih težav, srbenja ali česarkoli, zato sklepam, da ne gre za rinitis..tudi zdravnik ga ni ugotovil. Tudi smrčim ne.

Poskusno jemljem antihistaminik – Claritine (recept zdravnika – trenutno en teden) vendar ne čutim čisto nobene razlike. Kot kaže da ne gre za posledico alergije. Morda bo po daljšem obdobju kak učinek, ne vem..

Ostane še kortikosteroid, samo verjetno bi moralo biti prišilo za grlo in ne za nos (sklepam)? Če sploh obstaja? Bi bilo to smiselno?

Pri ORL specialistu pregledu sem bil pred pol leta, svetoval mi je timijanov čaj in pastile Panthol, vse to je bilo tudi po več mesecih povsem brez učinka.

Kot rečeno sem naročen še na gastroskopijo, a dvomim da je to razlog, saj ne čutim nobenih težav z želodcem. Bomo videli.

Ali je kaj, kar bi lahko še pomagalo?
Berem o odstranitvi uvule, samo kot razumem, se to ne počne pri kroničnih težavah, ali pač? Bi imelo to neželene stranke učinke in tveganja? Ali se to sploh prakticira in kdaj?

Hvala za odgovore

Spoštovani,

Nosni kortikosteroid je za nos, kot že ime pove. Če pa se vam zdi, da je vaš nos kljub ugotovljeni preobčutljivosti na pršico in cvetni prah v redu, ga res ne potrebujete.

Refluks želodčne kisline imate lahko, čeprav ga ne čutite. Svetujem preizkusno jemanje inhibitorja protonske črpalke za 2 – 3 tedna (v lekarni brez recepta ali na recept). Če se bo stanje izboljšalo, nadaljujte.

Oteklina uvule je samo posledica in odstranitev uvule ne bo nič pomagala.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Pozdrav!

Upošteval sem vaš nasvet in za mano je skoraj tri tedne jemanja inhibitorja protonske črpalke. Ne čutim prav nobene spremembe.
Obenem sem poskusil tudi z antihistaminiki, a kot rečeno ni prav nobene spremembe, niti najmanjše.
Stanje se še vedno poslabša ob vsaki fizični aktivnosti in je zelo moteče, saj v bistvu onemogoča kakršnokoli malo resnejšo aktivnost.

Ali je še kako upanje zame, da se zadeva izboljša? Ali ja še kaj, kar bi lahko poizkusil?

Če imate toliko motečih težav, priporočam ponovno pregled pri osebnem zdravniku in po njegovi presoji pri ORl specialistu.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close