Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kronično izlivno vnetje srednjega ušesa

Kronično izlivno vnetje srednjega ušesa

Pozdravljeni,

moja skoraj triletna hčerka ima kronično izlivno vnetje srednjega ušesa in domnevno povečano žrelnico. Takšno stanje je že najmanj eno leto, verjetno še več. Akutnega vnetja ušes ni imela še nikoli, tudi angine ne. Zanima me, na kakšen način se to vnetje odpravi in kam izteče tekočina, ki je v ušesu – v usta, skozi sluhovod? Hčeri sem redno čistila nos s fiziološko in je precej več dihala skozi nos (tudi v spanju), potem pa je nenadoma začela tožiti, da ji pri čiščenju nosu voda steče v uho. Zdaj ji nosa ne čistim več s fiziološko in spet pogosteje diha skozi usta (čeprav v nosu nima smrklja).

Prosim za nasvet.

Hvala.

Marjeta

Spoštovani,

Tekočina se iz srednjih ušes izprazni skozi Evstahijevi tubi v nosno žrelo, če le-ti pričneta delovati (npr. ko se preneha virusno vnetje ali ko prične bolnik jemati nosni kortikosteroid ali dekongestivne kapljice ali po odstranitvi žrelnice). Pomagamo lahko s pogostim izenačevanjem pritiska – odpiranjem tub (tudi s požiranjem, zehanjem, …)

Odsvetujemo izpiranje nopsu pod pritiskom, saj se na ta način tekočina skozi nosno žrelo skupaj z bakterijami in sluzjo potisne na silo skozi Evstahijevi tubi v srednji ušesi. Nos vlažimo po kapljicah in nato izpihujemo vsako nosnico posebej.

Zdravljenje kroničnega izlivnega vnetja:
1. nosni kortikosteroid vsaj 3 mesece
2. odstranitev žrelnice, prerez bobničev, vstavitev timpanalnih cevk v bobniča.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close